Bella Italia ascunde mai multe minuni decat ai putea sa-ti inchipui. Daca vrei altceva decat shopping si leneveala la malul marii, du-te la Siena
Ai vazut filmul „Sub soarele Toscanei”? Merita sa-l cauti. Este povestea unei scriitoare americance care, dupa un divort dureros, se refugiaza in centrul Italiei, in regiunea numita Toscana. Acolo isi reface viata intr-un mod in care, la inceput, nici nu ai fi putut banui! Dupa ce vezi filmul acesta, o sa gandesti ca nu exis ta un loc mai bun pe lume pentru a o lua de la capat. Chiar daca nu-ti permiti, precum personajul, sa-ti cumperi o vila in Toscana, macar o vizita ai putea sa faci pe aceste meleaguri. Se spune ca aici este leaganul limbii si culturii italiene.
Aici au trait si au scris Dante, Boccacio si Machiavelli. Aici se afla orasul Florenta – capitala regiunii – si Pisa, cu renumitul ei turn inclinat. Si tot aici se afla un orasel pe care nu trebuie, in niciun caz, sa il ratezi. Se numeste Siena si este locul de bastina al compozitorului Puccini. Este sediul celei mai vechi universitati din Europa, asa ca nu te mira ca, daca te apuci sa cauti pe internet informatii despre oras, dai de nu stiu cate scoli de vara si cursuri diverse. Nici asta nu e o idee rea…
Evul Mediu in zilele noastre
Atat de bine s-au pastrat cladirile orasului si stradutele inguste cu stilul lor gotic medieval, incat Siena a fost inscrisa in patrimoniul cultural mondial al UNESCO. In mijlocul orasului se afla Piazza del Campo, in jurul careia se grupeaza tot restul. Iar in jurul orasului, sunt numai plantatii de maslini. Ce mai ai de vizi tat aici?
In josul pietei din mij locul orasului, se afla Piazza del Campo, in jurul careia se grupeaza tot restul. Iar in jurul orasului, sunt numai plantatii de maslini. Ce mai ai de vizitat aici? In josul pietei din mij locul orasului, Palazzo Publico. Constructia lui a inceput prin secolul al XIII-lea si durat aproape o suta de ani, iar stilul lui este emblema tic pentru ceea ce se numeste: „gotic sienez”. Intr-unul din colturile Palatului se inalta impresio nant Turnul Mangia, de 102 metri, dotat cu clopot si paratrasnet.
Zidarii din secolul al XII-lea l-au dat gata in zece ani. La picioarele lui se afla o capela, finalizata in 1352, ce poarta numele – cum altfel? de Cappella di Piazza. Tarabele si magazinele micute, unde se vand de toate, te imbie la tot pasul. Dar daca ai chef de shopping, nu neaparat aici este locul in care trebuie sa ajungi. Intreaga regiune este recunoscuta mai ales pentru vinurile delicioase – in afara de arhitectura, opere de arta si peisaje mirifice cu maslini si portocali. Si pentru mancarea buna.
PALAZZO PUBLICO
Constructia lui a inceput in 1297 si s-a dorit sa fie sediul guvernului republican. 50 de ani mai tarziu a fost ridicat si turnul – Torre del Mangia – proiectat sa il depaseasca in inaltime pe cel din Florenta.
Il Palio – cursa de cai
De doua ori pe an, incepand din 2 iulie si din 16 august, aici au loc vestitele curse de cai, pentru care se inghesuie vizi tatori din toate colturile lumii. Zece cai si calareti, imbracati in culori specifice, reprezinta zece din cele 17 regiuni ale Toscanei. Fiecare are cate un simbol propriu, iar intrecerea implica pariuri serioase. Jocheii sunt maiastri, avand in vedere ca n-au voie sa foloseasca saua. Nu sunt admisi caii pursange, ci numai cei de rase amestecate.
Cursa propriu-zisa dureaza sub doua minute, pentru ca are loc de jur- imprejurul pietei centrale. Nici n-apuci sa vezi mai mult de un nor de praf, ca trebuie sa-ti numeri banii! Nu de putine ori, caii ajung la sfarsitul cursei fara calareti. Originile acestei intreceri se pierd in Evul Mediu, pe vremea cand alte distractii nu prea erau.
Existau si alte jocuri, cum ar fi aruncatul artistic al steagurilor si luptele cu tauri, trasul cu arcul si tot felul de asemenea indeletniciri. Din toate acestea, s-au mai pastrat un carnaval care precede cursa de cai si aruncatul steagurilor, despre care poti sa afli mai multe din filmul pe care l-am amintit la inceput. Ca sa-ti dai seama ca merita.
Nu rata imprejurimile orasului
Sa nu crezi c-ai sa te plictisesti dupa 2-3 zile petrecute aici. Nici pomeneala, mai ales ca imprejurimile orasului iti ofera ocazia sa uiti de rutina si de stres. Poti merge pe jos, pe bicicleta sau calare, poti folosi mijloacele de transport in comun sau o masina inchiriata – nu vei regreta, vei ajunge sa vezi locuri superbe.
La Montepulciano ai ocazia sa vizitezi o biserica renascentista si sa te plimbi pe strazi neschimbate de secole. La San Gimignano mergi ca sa vezi 13 turnuri medievale. Au fost 76, dar numai 13 au supravietuit pana in ziua de azi. Daca te intrebi ce e cu ele, afla ca doua familii rivale s-au tot intrecut in construirea celui mai inalt turn. Care e si cine l-a ridicat, te lasam sa descoperi la fata locului. La Asciano poti vedea multe monumente istorice, medievale, bineinteles.
La Bagno Vignoni du-te ca sa te scalzi in apele izvorului termal, pe care il vei gasi chiar in centrul orasului. Daca esti amatoare de vinuri, nu rata Montalcino. In afara de faptul ca de aici provine celebrul vin rosu Brunello, chiar merita sa pui piciorul in crama Enoteca din castelul medieval din localitate.
PIAZZA DEL CAMPO
Are o forma originala de scoica. Este celebra pentru ca aici au loc cele doua curse anuale de cai.
Intra in atmosfera!
Orice s-ar spune, cursele de cai sunt cea mai mare atractie a Sienei. In ziua mult asteptata, la ora sapte si jumatate dimineata, o explozie in mijlocul pietei da tonul sarbatorii. Ordinea in care vor vor fi asezati caii este stabilita chiar inainte de inceperea cursei, prin tragere la sorti. Spectatorii sunt separati de calareti prin niste franghii. Carabinierii – politistii lor – si ei calare, au grija ca aceasta cursa sa se desfasoare in conditii cat mai sigure.
Bineinteles, acesta e doar un vis. N-are cum sa fie sigur un concurs in care ai voie sa blochezi calul adversarului inca de la start sau sa folosesti biciul nu numai pentru a-ti mana propriul cal, ci si pentru a-i deranja pe ceilalti – atat cai, cat si calareti! Primii noua cai se aliniaza la start in spatele unei franghii care ii impiedica sa plece. Cand cel de-al zecelea cal intra la start, se declanseaza un mecanism care face sa cada franghia, si astfel cursa poate incepe.
Dar momentul poate fi intarziat oricat de mult, pana cand caii aliniati incep sa se foiasca astfel incat sa-si piarda pozitiile initiale. Pana cand, sa zicem, unul din cai face o… criza de nervi care il face sa piarda cursa. Orice smecherie este admisa! Castigator se considera a fi primul cal care trece de linia de sosire, cu sau fara calaret, dar cu ornamentele de pe cap intacte. Iar cel mai prost cotat nu este ultimul cal care ajunge la finish, ci cel de-al doilea! Invingatorul este drapat cu un banner din matase, „il palio” (de unde vine si numele cursei), care este pictat in fiecare an de un alt artist.
UN ORAS CU MULTE BISERICI
Cea mai importanta este Domul – pastrat intact, desi constructia lui a inceput in 1229 si a durat aproape un secol.
Cum ajungi la Siena
-Cu trenul, intr-o ora si jumatate de la Florenta, doua de la Pisa si trei de la Roma.
-Cu autobuzul, de la Florenta, in maximum 1 ora si 35 de minute si in 2 ore si 25 de minute de la Roma (statia Tiburtina).
-Cu avionul, direct pe aeroportul local sau pana la Florenta, Roma sau Pisa.
Unde dormi?
Desi orasul e micut, vei gasi aici cel putin 41 de hoteluri, majoritatea de 2 si 3 stele. Nu sunt singurele locuri unde te poti caza. Daca ai bani suficienti, poti inchiria o casa de vacanta sau poti opta pentru un apartament intr-o cladire istorica, de aceeasi varsta cu orasul.
Ce mananci?
Bucataria sieneza este impresionanta prin simplitatea preparatelor. Majoritatea retetelor au in compozitie ulei de masline, care aici este de cea mai buna calitate. La fel si carnea, legumele si condimentele. Neaparat sa mananci pastele facute in casa sau o portie de porc mistret, dar si cele mai celebre dulciuri sieneze: Panforte si Cavallucci. Bineinteles, vinul toscan nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa.
Comment (0)