În nordul Republicii Cehe se afla capitala si cel mai mare oras al tarii: Praga. Dealuri încarcate cu istorie, lectii de arhitectura împletite cu urbanism, modernitate si mici secrete – toate fac deliciul turistilor

In urma cu doar 22 de ani, în inima orasului a pornit revolutia de catifea, care a însemnat proteste pasnice ale studentilor, menite sa dea jos partidul comunist. De atunci, catedralele gotice si toate celelalte vestigii au transformat orasul într-unul dintre cele mai magnetice locuri pentru turisti.

Pentru ca orasul celor o suta de clopotnite sau orasul de aur adaposteste un numar mare de atractii culturale faimoase, multe dintre ele supravietuitoare ale violentelor si distrugerilor care au avut loc de-a lungul secolului XX. Din 1992, centrul istoric al Pragai a fost inclus pe lista UNESCO, fiind un oras cu o mostenire extraordinara, care îl face una dintre cele mai populare destinatii ale Europei.

Miez european

Praga a fost centrul Europei mai bine de 1.100 de ani si a renascut dupa rezistenta din perioada Gotica si Renascentista, dupa trecutul sau de capitala a Imperiului Roman, dupa Razboiul de 30 de ani, ambele razboaie mondiale si perioada comunista. Orasul este împartit de raul Vltava, traversat de poduri medievale cum este Karlovy Most sau Podul Carol, care ofera, mai ales seara, o imagine fantastica asupra orasului.

Podul Charles este o minunatie comandata în 1.357 de catre Regele Charles IV. Este asezat pe 16 arce si are 516 m lungime. Are o arhitectura deosebita si datorita celor 30 de statui în stil baroc, create în anii 1.700. Ai doua variante: fie mergi pe pod la apusul soarelui, fie mergi dupa lasarea intunericului, pentru a savura cateva momente de liniste. Altfel, în timpul zilei este foarte aglomerat, caci aici isi fac veacul, pe langa turisti, pictori si comercianti de hot-dog sau suveniruri.

Castelul din Praga

În anul 880 e.n., dinastia Premyslida începea constructia castelului din Praga, unul dintre cele mai atractive obiective ale orasului. Este si cel mai mare castel medieval din lume, are mai bine de jumatate de kilometru lungime si 128 m latime, întinzandu-se pe 7 hectare.

Castelul, reconstruit în secolul al IX-lea, era o fortareata din lemn cu metereze de pamant, dar astazi a ajuns sa fie o eleganta cladire impozanta, cu o mica tentatie în subsolurile sale: o berarie veche de 500 de ani. Primii pasi prin Praga te duc si prin Old Town Square, scena a celor mai importante evenimente care au avut loc în tara în ultimele zece secole. E o colectie de monumente istorice cu o valoare culturala enorma. Ceasul Astronomic, Rococo Kinsky Palace, Gothic Tyn Cathedral si biserica baroca St. Nicholas sunt doar cateva dintre ele.

Extremele „orasului de aur”

Sub regimul comunist, 200.000 de cehi au fost arestati si 327 impuscati. Asa ca Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului este o metafora reprezentata prin sase sculpturi ale unui om, in ipostaze ale descompunerii progresive. La celalalt pol, chiar daca Razboiul Rece s-a încheiat acum doua decenii, Bunkr Parukarka este în Praga o urma de cele brare a lui. Situat într-un buncar construit în 1.950, acolo simti cel mai bine pulsul orasului prin muzica de avangarda a celor mai buni DJ ai marelui oras.

Paradoxurile Pragai nu se termina aici. Zona Zizkov TV Tower a fost împanzita cu 10 bebelusi uriasi, negri, destul de înfricosatori, cu un chip diform. Sunt opera celui mai faimos si controversat sculptor al tarii, David Cerny, cunoscut si pentru modul mucalit cu care moralizeaza publicul, dar starneste si rasul.

Daca ajungi aici, ramai în zona pentru o seara, mai ales daca ai pofta de distractie. Zizkov este epicentrul vietii de noapte a Pragai, aici sunt deschise peste 300 de baruri, unde se bea bere în pahare de plastic si se încinge distractia pana a doua zi dimineata.

O cafea cu rafinament

Praga este recunoscuta pentru cafenelele sale grandioase, concepute cu bungust si creativitate. Daca vrei sa te rasfeti, afla ca cele mai bune cafenele sunt la primul etaj al cladirilor, unde nu se înghesuie toata lumea sa stea. Asa este Grand Cafe Orient, deasupra Muzeului Cubist, unde toate decorurile au tematica… matematica.