Care e primul lucru ce-ti vine in minte cand auzi de Elvetia? Ciocolata… ceasuri… banci… fotbal? Cel mai ridicat nivel de trai? Cele mai frumoase statiuni montane si cea mai pasnica tara? Sa stii ca si despre capitala ei financiara se poate vorbi numai la superlativ

Emblema Elvetiei

Important centru financiar si bancar pentru localnici, Zurich dezvaluie turistilor o cu totul alta fata: opere de arta, monumente si cladiri martore ale unei istorii pline de evenimente, viata de noapte agitata, shopping si o bucatarie deosebita.

Ce sa faci cand te-ai saturat de stiri sinistre la televizor si vrei sa iei o pauza de imagini despre saracie, razboaie si nenorociri? Te duci in vizita in locul in care se traieste cel mai bine din Europa – la Zürich, simbolul Elvetiei. Drumul cu avionul e comparabil – ca timp – cu un mers lejer cu masina de la Bucuresti pana la Craiova.

Aeroportul este cam la zece kilometri de oras. Cand ajungi, ai impresia ca te afli într-o statiune. Desi aici e sediul unora dintre cele mai banoase afaceri din lume, n-ai zice ca cineva munceste. Orasul e strabatut de raul Limmat, care se varsa in Lacul Zürich, aflat la periferie. Poti oricand sa te repezi sa faci o baie, daca temperatura iti permite.

Unii spun ca atmosfera se poate compara cu aceea pe care o intalnesti si pe la noi prin zona Sebes- Alba-Sibiu – numai ca la noi n-ai sa gasesti niciodata magazine de ceasuri care afiseaza cu nonsalanta preturi de 10 000 de euro… Si nici fabrici de ciocolata Lindt. Tramvaiele sunt atat de silentioase, incat trebuie sa te uiti dupa ele ca sa nu dea peste tine, iar aglomeratie in trafic nu exista. Poate si pentru ca doua ore de parcare se simt la buzunar.

Gara, un monument

In anul 1884, cand a fost inaugurata, a starnit un entuziasm rasunator. Te impresioneaza si acum cu arhitectura ei impunatoare. Dar nu numai infatisarea e punctul ei forte. Se afla chiar in centrul orasului si poti ajunge de aici in doar 15 minute pana la lacul Zürich. Sunt o mul- time de lucruri de vazut in vecinatatea garii, fara sa mai ai nevoie de niciun alt mijloc de transport.

Muzeul de Istorie, care se afla si el intr-o cladire cu o vechime de mai bine de un secol, – adaposteste comori de istorie si arta ale Elvetiei. Tot de la gara porneste si cea mai importanta strada de cumparaturi din Zürich – Bahnhofstrasse, Strada Garii. De-a lungul ei, gasesti toate magazinele pe care ti le poti imagina, cu preturi ca pentru buzunarele elvetienilor.

Mai e si cate o cafenea din loc in loc, ca sa-ti odihnesti picioarele si sa-ti evaluezi continutul sacoselor. Se poate spune ca aceasta artera importanta imparte orasul in doua zone: in dreapta, daca o iei pe stradute, ajungi in cea moderna, acolo unde se afla cele mai mari firme si banci, iar in stanga, ajungi in vechiul burg, fascinant si pitoresc.

Undeva, prin zona, dai peste Observatorul Astronomic, o cladire de demult cu un turn inalt numit Urania, pe al carei zid se afla o placuta de marmura cu inscriptii in limba latina, printre care si cea mai veche mentiona re a denumirii pe care galo-romanii o atribuiau localita- tii pe care au intemeiat-o: „Turicum” – de la care a derivat actualul nume, Zürich.

Muzee, biserici, librarii…

Se spune despre Zürich ca este cel mai important oras cultural din Europa. Inca din aeroport sau de la gara, gasesti birouri de informatii turistice de unde poti sa-ti procuri gratuit harta orasului si un ghid al tuturor obiectivelor turistice – dintre care nu lipsesc cele 36 de locatii de arta si cultura, 17 dintre ele numai muzee de arta! Va trebui sa fii foarte selectiva, pentru ca un bilet de intrare intr-un muzeu costa circa 20 de euro.

Daca vrei sa imbini utilul cu placutul, cauta restaurante precum Kronehalle pe Rämistrasse, la numarul 4. In afara de faptul ca au castigat premii grele pentru cocktailurile lor speciale, aici se afla expuse picturi originale de Picasso, Miro, Chagall si Matise. Tot Chagall, precum si vitralii de Giacometti, sculpturi, fresce si arcade minunate gasesti in catedrala Grossmünster, la care ajungi dupa ce traversezi cel mai frumos pod peste raul Limmat. Aici troneaza si statuia lui Carol cel Mare, din 1470.

Si daca vrei ceva mai modern, cauta cafeneaua dadaista Cabaret Voltaire, pe Spiegelglasse, la numarul 1. De aici a pornit, in 1916, miscarea fondata de grupul de indrazneti printre care si Tristan Tzara. Vrei sa afli mai multe despre asta? Cauta informatii intr-una din multele lor librarii – de fapt, exista acelasi numar de librarii ca in Bucuresti, doar ca Zürichul are de sapte ori mai putini locuitori… Oare de ce-or fi pus tot in orasul asta sediul Federatiei Internationale de Fotbal?

Bicicleta prinde teren

Chiar daca sunt „invidiati” in Europa pentru nivelul ridicat de trai, 15-20% din locuitorii Zurich-ului prefera mersul pe bicicleta in locul masinii personale.

Dezlantuire de culoare

Zurich are o bogata viata culturala, dovada este si Carnavalul anual care se tine aici in februarie.

Stradute cochete

Vechiul oras iti da posibilitatea sa gusti din linistea de altadata. Departe de aglomeratia arterelor principale, stradutele inguste te asteapta sa le iei la picior sau sa le parcurgi cu bicicleta

Muzici de ieri si de azi

Muzica este aici la ea acasa. Mai ales in orasul vechi, te poti as tepta la orice colt de strada sa dai peste vreun jamaican care canta la chitara sau peste vreun grup de raperi francezi, scandandu-si lozincile in miscari acrobatice. Dar spectacolul de cea mai mare anvergura are loc in timpul verii si se numeste Street Parade.

Patru scene principale au fost amplasate in diferite locuri din oras pentru editia de anul acesta, la care au participat nu mai putin de un milion de tineri veniti din toata Europa. Privelistea din elicopter era impresionanta: o mare de oameni miscandu-se la unison pe ritmurile lui Paul van Dyk, Armin van Buuren, Yoji Biomehanika si Tiesto.

Asta in afara de ceea ce se intampla in cele peste 20 de cluburi, unde s-au dat in spectacol 871 de DJ din 244 de tari. Tone de fulgi, paiete si confetti intr-un carnaval tehno in culori electrice. Politistii vegheau discret – care din elicoptere, care pe role! – ca lucrurile sa nu scape de sub control.

Alte cifre spectaculoase? 174 de sanitari au acordat ajutor celor peste 400 de oameni lesinati sau raniti, 3 000 de voluntari au colectat 40 de tone de gunoaie in 12 ore, 1 000 de cetateni respectabili au protestat antiparada, iar peste 24 de ore totul era ca si cum nimic nu se petrecuse – doar ca orasul Zürich obtinuse un profit de 130 de milioane de euro. Daca nici elvetienii nu se pricep sa faca bani…

De vizitat neaparat

In Zürich sau in imprejurimi, sunt atatea locuri de vizitat si admirat, incat nici nu stii cand trece timpul.

Uite cateva dintre ele:

Cascada Rhine. Ajungi aici in vreo 40 de minute cu trenul din Zürich, dar merita efortul. Este una dintre cele mai interesante cascade din Europa, localizata pe fluviul cu acelasi nume. Sa ai la tine si niste monede sa arunci in apa; se zice ca dorintele ti se vor indeplini!

Biserica Doamnei (Fraumunster). Turnul ei albastru atinge cerul, iar vitraliile create de Marc Chagall impresioneaza orice turist. Este una din cele mai importante biserici din Zürich, alaturi de biserica Grossmünster si de biserica Peterskirche.

Gradina zoologica. Daca esti cu copiii dupa tine, neaparat s-o treci pe lista. Gasesti aici toate animalele pamantului; traiesc in cele mai bune conditii, in custi spatioase. Exista chiar si un parc, Masoala, unde au fost create paduri tropicale ca in Madagascar si unde poti vedea animalele in habitatul lor natural.

Orasul vechi (Altstadt). Pe cheiul raului Limmat, vei adora sa te plimbi pe aleile elegante, sa admiri casele medievale si alte atractii purtand patina istoriei. Oricand vrei sa mergi pe jos, aceasta parte a orasului este punctul de pornire ideal.

Parcul Belvoir. E cel mai mare din Zürich si aici ai posibilitatea sa practici diverse activitati recreative, dar si sa-ti plimbi copiii in liniste, departe de zgomotul orasului.

De-a lungul raului

Plimbarile pe cheiul raului Limmat, care strabate orasul, pot fi extrem de placute, mai ales ca multe dintre cladirile importante se oglindesc in luciul apei.