Intr-un fiord norvegian se afla orasul in care ai atatea de facut, incat nici localnicii nu reusesc sa epuizeze toate posibilitatile. Crezi ca, daca se intuneca la trei dupa-amiaza, serile sunt plictisitoare si oamenii deprimati? Hai sa vezi cat de mult te inseli si cate atractii te asteapta aici
Feerie alba
Daca vrei sa surprinzi vraja iernii, fara taraboiul iscat pe la noi din cauza impracticarii drumurilor blocate de nameti, da o fuga in capitala Norvegiei.
Este fermecatoare.
Te plictiseste iarna cu frigul si intunericul ei? Viziteaza tu nordul Europei, si-ai sa vezi ca la noi iernile sunt de-a dreptul prietenoase pe langa ce au ei. Culmea e ca nu s-au lasat deloc intimidati de asprimea climei – ba chiar dimpotriva. Sunt in stare sa te determine si pe tine sa te indragostesti de anotimpul „infofolit”.
Iata, de exemplu, ce au reusit norvegienii sa faca din capitala lor, Oslo. Orasul se afla in sud-estul tarii, cuibarit intr-un fiord. Dupa ce ca e mai mare portul decat orasul, acesta mai e si plin de lacuri. Sunt 343, ceea ce face cu putinta sa existe si 40 de insule pe teritoriul lui. Ai ridicat din sprancene?
Partea interesanta de-abia acum incepe… Oslo a fost fondat in jurul anului 1048 de catre regele Harald Hardrade. Pe la 1300, un alt rege, pe nume, Haakon al V-lea, a construit o fortareata care nu si-a pierdut deloc din maiestuozitate. O poti vizita si astazi – se numeste Akershus. Pe vremuri, putini erau cei care se incumetau sa treaca pe sub turnurile ei, unde vegheau tunuri ale caror ghiulele nu-si greseau tinta.
Acum, una din atractiile turnurilor este ca, odata ajunsa acolo, poti sa privesti de la acelasi nivel pasagerii de pe puntea ultimului etaj al transatlanticelor cu zece etaje – daca se nimereste vreunul ancorat in rada portului tocmai atunci. In orice caz, panorama este impresionanta.
Capitala bicicletelor
Mersul pe bicicleta e un sport national in Oslo, de ani buni. Exista o intreaga infrastructura in acest
sens: parcari cat vezi cu ochiul, dar si statii de inchiriat.
Nocturna incepe devreme
Ce sa faca niste oameni intr-o tara in care temperaturile sub zero grade dureaza din septembrie pana in mai, iar soarele – cel putin in perioada actua la – rasare pe la opt dimineata si apune dupa-amiaza la trei? Daca au noroc de un pic de panta, schi! In Oslo gasesti sute de kilometri de piste, care pe circa 90 de kilometri sunt luminate pana la zece noaptea. Oslo Winter Park Tryvann, de exemplu, are patru pante cu 14 piste, sase teleschiuri si unul dintre cele mai mari snowparkuri din Norvegia.
Exista si o trambulina imensa – simbolul jocurilor de iarna. Cand ajungi in varful ei, poti sa-ti faci o idee despre ce simte un sportiv inainte de a sari: un curaj nebun! In zona acestei trambuline, exista si un muzeu al schiului, unde te poti lamuri complet in legatura cu acest sport. Daca schiul nu te-a convins, ia-o usor spre patinoarul Narvisen – e chiar in centrul orasului.
Nu e cel mai mare – mai gasesti unul la stadionul Frogner de langa parcul Vigeland. Si daca nici cu asta nu te-am convins, afla ca din orice loc al capitalei norvegiene, nu ai de mers mai mult de 20 de minute pana la cea mai – aparent – neatinsa de om padure la care ai visat. Si dupa ce-ti tocesti pingelele de atata mers prin aerul curat, te poti odihni intr-una din cele 60 de cabane pitoresti care-ti apar in cale, de obicei, exact cand ai nevoie de ele.
Cele mai interesante muzee
Sa nu-ti inchipui, insa, ca Oslo e doar o combinatie intre port si statiune de schi. Cladirile de pe vremea vikingilor se pierd printre cele moderne, iar aglome ratia de pe strazile principale nu te lasa deloc sa te duci cu gandul ca te-ai putea afla in cel mai scump oras din lume. Deci ia in calcul si un timp in plus, pentru ca ai ce vizita. Parcul Vigeland – numit astfel dupa sculptorul care si-a dedicat aproape doua decenii crearii celor 182 de statui ce exprima ciclul vietii.
Aici, ai ocazia sa ramai mut de uimire si admiratie in fata „Monolitului”, o coloana inalta de 15 metri pe care sunt infatisate nu mai putin de 121 de personaje. Evident, exista si o fantana care aduna multi turisti. Un alt loc care nu trebuie in niciun caz ocolit este Muzeul Corabiilor Vikinge – Viking Ships Museum. Fondat in 1913 de profesorul suedez Gabriel Gustafson, adaposteste piese incredibil de bine pastrate.
Daca vrei sa vezi arta locala, du-te la Munch Museum, unde cel mai admirat artist norvegian, Edvard Munch, a lasat o colectie impresionanta de picturi, grafica, desene si sculpturi. In apropiere se afla si o gradina botanica. Nu uita nici de muzeul Henrik Ibsen – ca doar in Oslo si-a petrecut marele scriitor mai mult de doua decenii din viata. Pe aceeasi strada se afla si institutul unde se decerneaza, in fiecare an pe 10 decembrie, Premiul Nobel pentru Pace. Locul preferat in care Ibsen isi lua traditionala bere era Grand Café, cafeneaua hotelului cu acelasi nume – unul dintre cele mai scumpe din oras.
Marturii din direct
Si pentru ca se trag din bravii vikingi, norvegienii, chiar daca nu sunt un popor de laudarosi, nu omit sa sublinieze acest lucru. Iar Muzeul Ambarcatiunilor Vikinge este o vie dovada in acest sens.
Evul Mediu scandinav
Catedrala Nidaros domina orasul cu inaltimea ei – cea mai mare din Peninsula Scandinava. Constructia sa a inceput in 1070 si a fost terminata in 1300. A fost restaurata de peste 130 de ori – ceea ce demonstreaza inca o data ca nordicii sunt gospodari si isi apreciaza cultura si civilizatia. N-ai sa gasesti nimic lasat in paragina.
Chiar si vechea fortareata a orasului, Akershus, este folosita in mod curent. Capela, pentru evenimente regale (Norvegia este monarhie), iar restul cladirii serveste oficialilor pentru protocol. E foarte aproape de centrul orasului. Dupa ce ai vizitat, cat de cat, cele mai importante locuri din Oslo, ia-ti un ragaz. Ca si cand te-ai da un pas inapoi si ai privi in ansamblu, dinspre mare. Poti face o croaziera prin fiord, la alegere intre una de 50 de minute sau una de sapte ore.
Vei naviga prin golfulete minunate, de unde vei putea admira insulele pe care se afla case de vacanta – unde iti vei dori sa ramai… Numai ca va trebui sa te trezesti din visare, reamintindu-ti ca te afli in cel mai scump oras din lume. Aici, cea mai mica bere costa 6 euro! Insa pentru turisti exista ceea ce se numeste Oslo Pass. La un pret rezonabil, ai transport cu mijloacele in comun asigurat si intrarea libera la cele mai importante muzee. Iti mai raman bani si pentru o bere normala…
Contraste
Ai de vazut cladiri vechi, in stil renascentist, cum este Palatul Regal, dar si constructii unicat, cum este Opera House – desemnat cel mai bun proiect arhitectural al Europei.
Nu rata in niciun caz!
Muzeul de Istorie si Stiinte Naturale. Il gasesti pe strada Sras’gate, la numarul 1. Are cea mai completa si bine explicata colectie de istorie naturala. De doua sute de ani, cercetatorii care lucreaza aici pastreaza specimene rare de plante, animale, roci si fosile. Mai ales daca esti cu copiii, neaparat fa o vizita.
Parcul de distractii TusenFryd. Se afla la 15 kilometri de Oslo si acolo este cea mai mare densitate de personal tanar din intreaga tara. E plin de „edificii” menite sa-ti creeze senzatii tari. Oslo Reptile Park.
Pe strada Olavs Gate numarul 2 sunt expuse peste o suta de reptile si insecte, de la serpi boa si cameleoni pana la soparle mici si cei mai spectaculosi paianjeni. In fiecare marti, la ora cinci, poti asista la hranirea dihaniilor. Vei vedea serpi boa delectandu-se cu soricei, sobolani si iepuri, si delicate soparle ingurgitand insecte. Brrrr!
Muzeul Stiintei si Tehnologiei. Il gasesti la opt kilometri de oras si contine zeci de expozitii interactive, unde poti afla informatii interesante despre multe lucruri actuale, de la efectele incalzirii globale pana la incursiuni in istoria aparatelor medicale sau a calculatoarelor. Exista si un planetariu, si o sala unde poti sa-ti programezi propriul tau robot.
Comment (0)