Brazilia nu e tocmai la o aruncatura de bat, dar merita sa bati atata drum pentru minunile pe care le vei gasi acolo

In Bucuresti, temperaturile abia au inceput sa sara peste zero grade. Dar pe cealalta parte a globului insa, la Oceanul Atlantic, in Brazilia, sunt 40 de grade la umbra. Asa a fost si luna trecuta, cand organizatorii

Carnavalului de la Rio au fost de-a dreptul ingrijorati de amploarea caniculei. E drept ca au avut motive, cu atatia turisti veniti din toate colturile lumii… Inca din prima zi a evenimentului, 12 februarie mai exact, strazile gemeau de lume – fascinata de priveliste si dornica de distractie – , iar staruri de prima marime, printre care si Madonna, au raspuns invitatiei de a asista la defilare din tribuna oficiala.

Dansul samba a fost inspirat din miscarile sclavilor africani care au fost adusi cu veacuri in urma in aceasta tara. Ei erau legati si nu se puteau deplasa decat cu miscari mici din picioare si ample din restul corpului. Treptat, samba a devenit unul dintre cele mai erotice dansuri, iar Carnavalul celebreaza exact asta, inca din anul 1723.

Timp de patru zile, in februarie (care de fapt se lungesc cam la doua saptamani), cele mai frumoase femei, imbracate in cele mai excentrice costume – care mai mult descopera decat acopera –, fac deliciul spectatorilor. Sunt 14 scoli de samba din Rio care participa la eveniment, si doar una dintre dansatoare va fi incoronata „regina”.

Cand zici de Rio, zici carnaval

Milioane de turisti din toata Brazilia, dar mai ales din strainatate, vin in fiecare an pentru Carnaval în Rio de Janeiro. Si au de ce, caci este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente de pe planeta, cu siguranta.

La plaja sau pe stadion?

Spiritul numit „carioca” al localnicilor veseli si petrecareti te va cuceri oricand. E cald tot anul, oceanul e aproape si oamenilor le place samba. Sunt strazi in care parca tot timpul anului e carnaval. Dar poate ca e mai bine sa te duci in afara Festivalului, daca vrei sa mai ai parte si de altceva. Orasul Rio de Janeiro (Raul din Ianuarie) se numeste asa pentru ca primii europeni care au debarcat pe tarmul lui pe 1 ianuarie 1502, portughezii, au crezut ca este gura unui rau.

A fost, pana in 1960, capitala Braziliei – acum aceasta s-a mutat in orasul numit Brasilia, iar Rio a ramas celebru numai pentru Carnaval si distractii. In sudul orasului, se afla vestitele plaje Copacabana si Ipanema – nu-i de mirare ca vei auzi vorbindu-se acolo toate limbile pamantului. In centru, este zona comerciala, cu o arhitectura veche si cladiri coloniale restaurate.

Viziteaza Biserica Candelaria si Teatrul Municipal, dar si muzeele din zona. Cartierul Lapa e cunoscut pentru viata de noapte. Daca ai spatele asigurat de cineva puternic, distractia e garantata! In nord, sunt grupati iubitorii fotbalului si acolo se afla si stadionul Macarana, unde legendarul Pele a inscris golul cu numarul o mie din cariera sa. Orasul este pozitionat, din punctul de vedere al reliefului, intre ocean si munti, asa ca oriunde te uiti privelistea e minunata.

Orasul contrastelor

Pe langa Carnaval, Rio de Janeiro te poate atrage si prin fascinanta imbinare dintre situl colonial vechi si arhitectura moderna. Nu degeaba locuitorii îi spun afectuos „Orasul Minunilor”

Capatana de zahar

Primul lucru pe care il vei face va fi, desigur, sa vrei sa vizitezi orasul. In pofida faptului ca brazilienii sunt considerati un popor prietenos, toata lumea te va sfatui sa nu-ti tii la vedere lucrurile de valoare. Aici, cartierele cu case luxoase se intrepatrund in mod straniu cu cele sarace, numite „favelas”, unde oamenii se ocupa cu activitati nu tocmai ortodoxe.

Ti se recomanda, pentru un tur al orasului, sa iei un taxi oficial, din acela galben cu dunga bleu. Practica unele dintre cele mai ieftine tarife din lume – cu 20 de dolari, ai vazut ce era mai important de vazut in oras. Dar la Rio ai sansa sa admiri privelistea si de la inaltime. Stanca Pao de Azucar (Capatana de zahar), inalta de 396 de metri, e pusa acolo parca special pentru asta. Ea a fost escaladata pentru prima oara in 1817 de un englez, dar nu-i nevoie sa faci acelasi lucru.

Brazilienii au construit o telecabina care te poarta pe desupra orasului pana la ea. Vei face mai intai o escala pe varful Urca, de unde poti admira podul Rio-Niteroi, Corvocado (un alt varf important de la Rio, despre care vei afla mai multe imediat), Copacabana si centrul orasului. In total, faci doar sase minute pana sus. Ia-ti o jacheta cu tine, acolo e racoare si bate vantul. Nu prea ai ce sa faci mai mult decat sa admiri peisajul si sa faci fotografii, dar experienta in sine e impresionanta.

Iisus Rascumparatorul

Unul dintre cele mai importante motive pentru care oamenii se duc sa viziteze Rio de Janeiro, in afara de Carnaval, este statuia lui Iisus Rascumparatorul (Cristo Redentor), cea mai mare statuie din lume. Ea se gaseste pe varful muntelui Corcovado (de 706 metri inaltime) si a fost construita intre anii 1927 si 1931 de catre sculptorul francez de origine poloneza Paul Landowski. Statuia e inalta de 38 de metri si are 30 de metri de la o mana la cealalta, iar piedestalul este inalt de opt metri.

Partile componente ale statuii au fost transportate cu trenul, dupa ce calatorisera cu vaporul tocmai din Franta. Un tren rosu te poarta timp de 20 de minute printr-o padure deasa tropicala, de unde mai ai de urcat inca doua sute si ceva de trepte. Daca vrei sa vizitezi monumentul in cel mai nonconf rmist mod, il poti survola cu planorul, plecand de pe una dintre stancile vecine.

In 2006, a fost data in folosinta la poalele statuii o capela, unde au loc slujbe catolice de casatorie si botez si unde lista de asteptare este foarte lunga. Iisus Rascumparatorul este vizibil din orice punct al orasului, ca si cum i-ar asigura pe locuitori ca sunt ocrotiti si vegheati, si e declarat oficial una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne.

Nu-l rata pe Iisus

Faimoasa si impunatoarea statuie a lui Iisus Hristos, care se inalta deasupra orasului, reprezinta cea mai frumoasa atractie a metropolei. Trebuie vazuta neaparat.

Original la Rio

– Distractii

Pentru iubitorii de petreceri nocturne, Lapa este cartierul unde vor gasi ceea ce-si doresc: petreceri cu muzica live si cocteiluri dintre cele mai variate, plus samba de la mama ei. Daca vrei shopping, du-te in Ipanema. Acolo sunt cele mai selecte magazine si, in general, tot ce faci acolo are aerul unei vacante de lux. Plaja e mai noua si nu atat de mare precum Copacabana, dar mai frumos amenajata si mai curata. Pentru iubitorii de surfing si scufundari, carora nu le place aglomeratia, exista Prainha, o mica plaja din sudul orasului. E salbatica si ascunsa de privirile curiosilor.

– Natura

Nu toata lumea stie ca in Rio exista si o gradina botanica plina de specii rare de plante tropicale, fantani arteziene si statui, intr-o liniste condimentata doar de sunetele adierilor vantului prin frunze si ale pasarilor exotice care brazdeaza cerul. Ceva si mai original este daca mergi in padurea Tijuca, cea mai mare padure urbana din lume – are 3 300 de hectare si misuna de maimute domesticite, carora nu le e frica sa-ti manance din palma.

– Zbor

Orasul Rio de Janeiro se intinde intre ocean si munti, iar una dintre activitatile preferate ale localnicilor si turistilor este zborul cu planorul. De pe cea mai inalta culme a orasului, muntele Pedra de Gavea, de 842 de metri inaltime, poti sa planezi deasupra orasului si sa aterizezi apoi pe plaja Praia de Pepino. Sau poti sari cu parasuta – in orice ghid al orasului gasesti adrese pentru a afla de unde sa iei un avion.

Atractie inedita

Muntele „Capatana de zahar” este unul dintre cele mai cunoscute domuri de exfoliere a granitului. Merita admirat din teleferic.