De ce sunt usile colorate, cate catedrale are orasul si cat de mare este parcul cel mai important? Afla si bucura-te de el

Cu sute de ani in urma, in Dublin, capitala Irlandei, traiau doi scriitori carora le cam placea sa traga la masea. Erau atat de ametiti de vrajile lui Bachus, incat nici nu-si mai nimereau propriile case cand se intorceau noaptea pe trei carari. Ca sa nu se mai incurce, le-a venit ideea sa-si vopseasca usile: unul in verde, celalalt in rosu.

Iata de ce, in Dublin, vei vedea si astazi multe usi colorate… La ce te astepti de la un popor care are in istoria lui o gramada de asemenea legende? E drept, multa vreme, in istorie, insula din vestul Regatului Marii Britanii a apartinut acestuia. De-abia in 1922 si-a declarat independenta, asa ca multe personalitati care s-au nascut aici sunt cunoscute ca fiind englezi.

Scriitori exceptionali, precum Jonathan Swift sau James Joyce, s-au nascut la Dublin. La fel si Oscar Wilde si George Bernard Shaw, al caror umor te duce cu gandul la chefliii din poveste. Tot de aici isi trag radacini le si William Butler Yeats si Samuel Beckett – o intreaga pleiada de castigatori ai Premiului Nobel!

Casa berii Guiness

Dupa cum deja ti-ai dat seama, manuitorii condeiului au mare legatura cu licorile care le dau inspiratie. Asa ca, sa nu te miri daca una dintre cele mai populare atractii la Dublin este Guiness Hostore, casa celei mai faimoase beri din Irlanda. Este o cladire veche din caramida rosie, unde poti afla cate ceva din secretele de fabricatie si poti degusta continutul unui pahar pe gratis!

Berea Guiness, neagra, cu gust de malt si multa spuma cremoasa, a fost creata in anul 1759 de catre Arthur Guiness si a devenit, treptat, din ce in ce mai apreciata. Are un gust cu totul aparte, probabil si datorita cleiului de peste pe care il contine… O sa afli tu la fata locului ce si cum.

Un sarm aparte…

…emana orasul al carui nume s-ar traduce in irlandeza “balta neagra”. Odata ajuns pe celebrul pod Ha’penny, vei admira o asezare plina de viata, colorata, in care trecutul si prezentul se imbina armonios

Catedrale la tot pasul

Daca ti s-a deschis gustul pentru cladirile istorice din Dublin, du-te s-o vezi chiar pe cea mai veche. Catedrala „Biserica lui Hristos” dateaza din secolul al XI-lea, iar cripta chiar de mai demult. A fost restaurata in secolul al XIX-lea, dar tot isi pastreaza aspectul traditional. A fost fondata de vikingi, si pe vremuri, multe din intalnirile Parlamentului aveau loc aici. Dar aceasta nu e singura catedrala din Dublin. Mai este si cea a Sfantului

Patrik, protectorul spiritual al Irlandei.

Mai intai, a fost o biserica, pe la 1191. In 1220, deja exista cladirea actuala. Aici este sediul Bisericii Anglicane. Desi te asteapta cu bratele deschise pentru a o vizita, personalul de aici acorda o mare importanta rugaciunii si serviciului religios. Bineinteles ca acum te intrebi: dar sediul Bisericii Romano- Catolice unde e? Tot intr-o catedrala, cea a Sfintei Maria, construita in 1825. Aici isi gasesc liniste si mangaiere, de veacuri, nenumarati pelerini crestini.

Muzee si biblioteci

Muzeul Stiintelor si Artelor dateaza din 1877, si a fost fondat de Parlamentul Englez. Initial, el era subordonat departamentului de stiinte si arta din muzeul South Kensington din Londra. In prezent, contine circa patru milioane de obiecte expuse, din domenii diferite, de la arta si istorie, la stiinta si tehnica. Ia-ti timp si pantofi usori daca vrei sa vizitezi.

Cei mai fericiti vor fi copiii, care vor uita de plictiseala. Insa sediul artei irlandeze se afla in alta parte, la Galeria Municipala Hugh Lane, o cladire cenusie veche de secole. Gasesti aici expuse picturi de Manet, Monet, Renoir si Degas, dar si lucrari contemporane. Aici se desfasoara si o intensa activitate educativa in domeniul artelor vizuale.

Daca ramai mai mult timp in Dublin, poate te duci sa vezi un workshop-doua, cat sa simti izul culturii locale. Ar fi pacat sa fii aici si sa nu te duci si la biblioteca. La Chester Beatty vei gasi foarte multe manuscrise valoroase si carti rare – daca te pasioneaza lectura. Dar chiar si daca nu, o sa-ti placa sa bei un cappuccino la barul din curtea interioara. Iar atmosfera din cladire chiar te invita la studiu.

Viziteaza imprejmuirile Dublinului

– Drogheda

Pleci de la Dublin spre nord, mergi aproximativ 50 de kilometri si dai de fosta fortareata construita de danezi, Drogheda. Anglo- normanzii au trecut si ei prin zona si au construit un pod, iar ceea ce vei gasi acum este ceea ce a fost in secolele XIV si XV unul dintre cele patru orase importante irlandeze.

Multi dublinezi au case de vacanta aici, datorita frumusetii locurilor. Vara, sunt doua festivaluri de samba, iar noaptea, in general, viata mondena este foarte agitata. Ziua poti vizita ruinele vechilor fortificatii si movilele funerare Newgrange, Knowth si Dowth. Sunt printre cele mai vechi situri preistorice din lume!

– Belfast

De la Drogheda, continui sa mergi inca in jur de o suta de kilometri si ajungi la Belfast, capitala Irlandei de Nord. Pe strada principala este Catedrala Sfanta Ana, care poate fi vizitata numai
pana la ora patru dupa-amiaza. In afara de biserici, opera, universitate, magazine si pub-uri, mai este de vazut santierul naval, dar si St. George’s Market, cea mai veche piata acoperita din Irlanda.

Plin de viata

Dublin este un centru cultural important, dar si un oras animat. Cartierul Temple Bar este foarte popular printre turistii amatori de distractie.

Amprenta neuronilor

In oras, dar si pe langa, turistii pot admira numeroase edificii celtice si cetati de demult, unele aflate in ruina, altele in stare perfecta