Obiectivul turistic care aduce un plus de originalitate orasului Gura Humorului din judetul Suceava este Rezervatia Naturala Piatra Pinului si Piatra Soimului, o arie protejata care este apreciata de catre turistii din fiecare colt al tarii. Aceasta rezervatie naturala este de tip geologic, peisagistic si paleontologic, se intinde pe o suprafata de aproape 2 hectare si este declarata arie protejata inca din primavara anului 2000. Pozitionata chiar in lunca raului Moldova pe partea dreapta a acestuia, mai exact la limita sud-estica a Obcinelor Bucovinei, Rezervatia Naturala Piatra Pinului si Piatra Soimului ramane obiectivul turistic din sudul localitatii Gura Humorului care nu trebuie omis de catre turistii care indragesc drumetiile montane. Fiind situata in apropierea drumului european 588 aceasta rezervatie naturala beneficiaza de un acces rapid si usor, astfel aici te vei simti departe de aglomeratia citadina chiar daca vei fi doar la un pas de ea. Ajunsi in orasul Gura Humorului pe drumul national 17, turistii trebuie sa urmeze indicatorul care marcheaza Manastirea Voronet (adica la stanga), apoi dupa ce trec podul peste raul Moldova trebuie sa faca din nou spre stanga si vor ajunge la aleea Piatra Pinului.

In interiorul acestei rezervatii vom intalni o zona care este partial impadurita cu exemplare de tipul brazilor, molizilor, fagilor sau a pinilor silvestrii, iar pe teritoriul acesteia turistii vor putea admira stanca numita “Piatra Soimului”, o formatiune geologica interesanta, extrem de pitoreasca. Aceasta parte a rezervatiei se intinde pe aproximativ 0,5 hectare. Mai jos de Piatra Soimului turistii vor regasi un abrupt in versantul raului Moldova (un afloriment), aici s-au descoperit resturi fosile de la pestii preistorici, fosile care au ramas pastrate mii de ani in stratele de roca sedimentara (formata din gresii, marne si conglomerate). Numeroasele resturi fosilifere descoperite in acest ecosistem numit “Piatra Pinului” au o importanta paleontologica extrem de mare deoarece evidentiaza existenta unei faune care este specifica pestilor, coralilor si a scoicilor. Acest punct fosilifer ia nastere in urma cu 30 de milioane de ani, s-a format in urma depozitarii sedimentelor de gresii si de argile care erau specifice acelei perioade istorice. Fosilele de pesti sub forma de solzi, resturile de schelete si cele intregi, sau pestele fosil urias de 1,8 metri lungime, sunt cele mai importante descoperiri ale rezervatiei care amintesc de oceanul care acoperea in trecut zona. Toata aceasta parte din rezervatie, cunoscuta sub numele pe Piatra Pinului, se intinde pe o suprafata de aproximativ 1,4 hectare.

Forma grandioasa a acestei stanci atrage turistii dornici de explorare, in acest fel cei care doresc sa se aventureze trebuie sa o faca doar folosind un echipament adecvat, de tipul bocancilor. In acest fel se previn alunecarile si se reuseste escaladarea completa a stancii si admirarea privelistii. Efortul depus pentru a ajunge in varf este recompensat de frumusetea peisagistica, de dealurile impadurite, de campiile strabatute de rauri, de casutele localnicilor si de cromatica de neuitat. Ca si recomandare particulara, turistii care viziteaza Rezervatia Naturala Piatra Pinului si Piatra Soimului se pot echipa si cu un ciocanel cu ajutorul caruia vor putea sparge gresia stancilor in speranta gasirii unei fosile care sa revolutioneze stiinta. Un aspect foarte important al acestei rezervatii naturale este existenta afinului negru, o specie de subarbust care se afla la cea mai mica altitudine din zona Bucovinei, si anume 600 de metri. Pe langa importanta stiintifica si paleontologica a acestei rezervatii naturale, potentialul turistic este cel care atrage anual mii de turisti, astfel toti cei care ajung in orasul Gura Humorului sau in apropierea acestuia nu trebuie sa omita acest obiectiv turistic.