Pe strada Unirii la numarul 3 in orasul Vatra Dornei din judetul Suceava, turistii vor descoperi Muzeul de Stiintele Naturii si Cinegetica, un important si valoros obiectiv turistic al orasului. Aici vor putea fi admirate numeroase animale care pot fi intalnite in zonele din jurul orasului si din judetul Suceava, cele mai importante exemplare fiind: cocosul de munte, vulturul plesuv brun, cocosul de mesteacan, ursul brun, cerbi si capriori. Accesul in muzeu se poate face in fiecare zi de marti si pana vineri intre orele 10:00 si 17:00, iar sambata si duminica intre orele 10:00 si 14:00. Muzeul de Stiintele Naturii si Cinegetica incepe sa se formeze in anul 1952, cand invatatorul Dumitru Andriescu din comuna Dorna Candrenilor doneaza obiecte ale caror vechime depasea la acea perioada 100 de ani, iar in anul 1957 este infiintat si muzeul propriu-zis. Intregul muzeu aduce in atentia vizitatorilor bogatia faunistica si floristica a zonei dornene, dar si importanta cinegetica (de vanatoare) a judetului Suceava.

Chiar in prima sala pe care o vor vizita, turistii vor putea admira specii floristice ocrotite prin lege, cum ar fi monumentele naturale: floarea de colt, papucul doamnei si smardarul. Pe langa acestea vor mai putea fi vizualizate si: arinul pieptanat, crinul de padure, caldarusa, cadelnita si roua cerului. Dintre speciile rare de fauna existente in incinta muzeului, trebuie mentionate urmatoarele monumente ale naturii: vulturul negru care este deja disparut de la noi din tara, cocosul de munte, lostrita, corbul si buha. Clasa pestilor este reprezentata de urmatoarele salmonide: pastravul de munte, pastravul curcubeu, lostrita, mreana, scobarul si zvarlocul. Clasa amfibienilor este reprezentata de speciile cu coada (tritonul de munte, salamandra si urodele triton crestat) si de amfibienii fara coada (broasca de padure – anure).

Tot printre bogatiile Muzeului de Stiintele Naturii si Cinegetica se numara si reptilele taratoare reprezentate de vipera, soparla de munte si sarpele, sau pasarile din clasa Aves reprezentate de rapitoarele de zi: acvila tipatoare, serparul, sorecarul, sorecarul incaltat si soimul. De asemenea in interiorul muzeului vor putea fi admirate si: potarnichea, prepelita, iernuca, cucul, turturica, pasarile rapitoare de noapte (huhurezul de padure, huhurezul de iarna, cucuveaua si ciuful de padure), speciile care se hranesc cu insecte si cu seminte (ciocanitoarea pestrita, ghionoaia, lastunul mare), ciocarlia de padure, cotofana, stancuta, dar si auselul de iarna (cea mai mica specie de la noi din tara) si forfecuta (intalnita in padurile de conifere).

Dintre mamiferele prezente in incinta muzeului mai putem mentiona: cartita, ariciul, rozatoarele (iepurele de camp, sobolanul de camp, veverita). Tot aici vor mai putea fi admirate si bioramele care prezinta familia unui mistret si a unui caprior, dar si cea care prezinta un cerb atacat de o haita de lupi (unica in Romania). In ultima sala a muzeului vom regasi mamiferele rapitoare, dintre care putem mentiona urmatoarele monumente ale naturii: ursul, lupul, vulpea, jderul, dihorul, bursucul, hermina, nevastuica si vidra, dar si trofeele valoroase ale cerbilor carpatini care au fost premiate in anul 1975 in Cehoslovacia cu medalia de argint. Parterul acestui muzeu este destinat cinegeticii, adica vanatorii, aici turistii vor putea admira un fides de mamut, un craniu de zimbru (disparut de 200 de ani), un corn de elan, trofee de cerb si caprior, trofee de blana care au fost valorificate in diferite articole de imbracaminte, dar si obiecte formate din coarne de cerb de tipul cuierelor, vazelor, lustrelor, a fotoliilor sau a meselor.

In completarea importantei si a frumusetii acestui muzeu intra si fotografiile, textele, graficele si plansele cu urme de animale, doar asa importanta si bogata fauna si flora poate fi inteleasa la adevarata valoare. Amplasat intr-o cladire care a fost construita inca din anul 1920, muzeul a figurat la inceput cu un patrimoniu de: istorie, numismatica, geologie, fosile, plante si animale impaiate, iar de-a lungul anilor s-a marit si dezvoltat si cu exponate din domeniul stiintelor naturii si bineinteles cu numeroase trofee. Asadar nu trebuie sa omiteti Muzeul de Stiintele Naturii si Cinegetica, de fiecare data cand vizitati frumosul oras Vatra Dornei din judetul Suceava.