Ajunsi in frumoasa si pitoreasca statiune Borsa, turistii pot opta pentru un obiectiv turistic pe cat de interesant pe atat de frumos, si anume lacul Iezer. Acesta atrage o multime de turisti in fiecare an, in special pentru conturul acestuia care seamana izbitor de mult cu conturul tarii noastre. Daca aruncam o privire pe harta Romaniei si daca admiram lacul de la inaltimea de aproximativ 50 de metri vom observa o asemanare izbitoare, nu e de mirare ca legendele din jurul acestuia sunt atat de numeroase si de atractive. Situat in muntii Rodnei, mai exact chiar sub varful Pietrosu (cu inaltimea de 2303 metri), lacul glaciar Iezer se intinde pe o suprafata de aproximativ 3450 metri patrati, adica 3,45 hectare.

Inclus in Rezervatia Naturala Pietrosu Mare, lacul Iezer este pozitionat in caldarea glaciara dintre culmea Pietrosului si culmea Hotarului, la o inaltime de 1825 metri, se intinde pe o lungime de 84 de metri si atinge o adancime maxima de 2,5 metri. Pentru a ajunge la acest lac turistii trebuie sa strabata aproximativ 8 km, un drum forestier care poate fi parcurs o portiune cu o masina normala si restul pe jos. Persoanele care poseda automobile de teren se pot aventura cu acestea aproape pana la statia meteorologica, insa drumul este extrem de dificil si o parte este interzisa accesului auto. Astfel turistii care au ajuns in statiunea turistica Borsa trebuie sa ajunga chiar in centrul acesteia, apoi din partea stanga a spitalului, pe strada Avram Iancu, incepe drumul “forestier” care parcurge un traseu extrem de pitoresc aproape pana sus in varful muntelui.

Lacul Iezer

La inceput acest drum este pietruit, insa pe masura ce se inainteaza acesta este din ce in ce mai greu de strabatut, se poate ajunge pana la ramificatia care delimiteaza traseul spre varful Pietrosu si traseul spre Schit. Masinile pot fi lasate in partea dreapta, pe traseul care duce spre Schit, iar de aici urcusul poate fi parcurs pe jos, cei care au masini cu tractiune integrala (4×4) se pot aventura pana aproape de statia meteo Pietrosu.

De la statia meteorologica mai sunt aproximativ 500 de metri pana la lac, iar la statia meteorologica exista posibilitatea de campare pentru turistii care doresc sa se bucure o perioada mai lunga de aerul curat de munte si de frumusetea locurilor. Traseul este marcat cu banda albastra, dupa aproximativ 2 ore si jumatate se ajunge la acest frumos lac iar de aici se poate urca foarte usor si pe varful Pietrosu, cel mai inalt din muntii Rodnei.

Lacul Iezer 2

Exista doua trasee turistice care duc spre acest obiectiv turistic si care pornesc din Borsa, primul este cel care urmeaza poteca, Valea Pietroasei, serpentinele, Curmatura Turnu Rosu si apoi statia meteorologica (aproximativ 3 ore). Iar cel de-al doilea pleaca tot din Borsa, pe paraul Tisa, apoi urcus, Cabana Meteoru si in cele din urma lacul Iezer, timp estimativ 3 ore. Se poate pleca insa si din localitatea Moisei, pe Izvorul lui Dragos, urcus, poteca de vanatoare si apoi varful Pietrosu, de aici se vede panorama cu varful Tibles, timp estimativ 4 ore.

Sau dinspre Sacel, acesta este insa un traseu mai lung, de la km 72 al drumului national 17C sau de la Manastirea Moisei, spre Capu Muntelui, Izvorul Albastru al Izei, Pestera de la Izvorul Izei, Taul Muced, Varful Batrana (1710 metri), varful Buhaescu Mare (2119 metri), varful Rebrei (2221 metri) si apoi se ajunge la curmatura Pietrosului si lacul Iezer. In conformitate cu relatarile celor mai in varsta locuitori ai Borsei, lacul Iezer nu ar avea fund, adica borsenii cred in acest mister care invaluie lacul ca si o ceata densa. Se spune ca in trecut cativa localnici au marcat niste lemne si niste bucati de fier pe care le-au aruncat in lac iar acestea au iesit tocmai in Marea Neagra, de aici concluzia ca lacul ar comunica cu marea si in acest fel nu ar avea fund.

Alimentat cu apa a doua izvoare care intra chiar din partea culmii Pietrosului, lacul Iezer beneficiaza de o apa extrem de limpede si de rece, iar evacuarea apei din lac se face prin paraul Pietroasa. Avand forma unui triunghi cu laturile nordice si sudice de aproximativ 70 metri si latura mare de aproximativ 110 metri, lacul Iezer a fost populat cu pastravi curcubeu, pastravi indigeni si zglavoaca.

Frumusetea acestui lac este sporita de farmecul aparte pe care il ofera cei mai inalti munti din Carpatii Orientali, muntii Rodnei. Astfel fiecare turist care ajunge in statiunea Borsa trebuie sa se aventureze cel putin o data catre lacurile glaciare, cheile, cascadele, pesterile si defileurile din zona. Cu siguranta frumusetea si farmecul lacului Iezer va alunga orice urma de greutate in ceea ce priveste un urcus destul de anevoios, urcus care trebuie parcurs respectand natura si avand un echipament corespunzator.