Fosta localitate miniera Cavnic cunoscuta in intreaga lume pentru aurul pur si pentru mineralele rare detinute, a continuat sa se dezvolte chiar si atunci cand toate galeriile miniere au inceput sa fie conservate. Astfel in zilele noastre turistii dornici de un sejur relaxant intr-un mediu natural cu aer curat, vor putea opta cu incredere pentru aceasta statiune montana. Peisajele montane spectaculoase incurajeaza drumetiile pe traseele marcate in fiecare perioada a anului, insa ceea ce atrage ca si un magnet mii de turisti in fiecare an sunt partiile de schi omologate. In zilele noastre in localitatea Cavnic figureaza un total de 7 partii omologate care insumeaza un vast domeniu schiabil. Pentru a ajunge in statiunea montana Cavnic turistii trebuie sa parcurga fie drumul judetean 184 pentru cei care vin de la Baia Sprie, fie drumul judetean 109F pentru cei care vin de la Ocna Sugatag. Avantajul acestor partii de schi din Cavnic este acela ca pot fi accesate atat de catre schiori, cat si de catre cei pasionati de sanius sau snowboarding.

Astfel localitatea Cavnic reuseste sa intre in circuitul turistic al sporturilor de iarna si sa impresioneze fiecare vizitator dornic de un sejur de neuitat in inima muntilor. Dintre cele 7 partii de schi omologate cinci sunt situate pe muntele Roata iar doua in zona numita “La Icoana”, zona situata chiar la iesirea spre localitatea Ocna Sugatag. Numele partiilor de schi este acordat in functie de zonele inalte pe care se afla situate, astfel vom regasi partiile Roata 1-5 si Icoana 1 si 2. Partia de schi Roata 1 se intinde pe o lungime de 920 de metri, diferenta de nivel a acesteia este de 140 de metri atingand punctul de altitudine maxima la 1090 de metri si cel de altitudine minima la 950 metri. Panta de inclinare a acestei partii nu depaseste 20%, gradul de dificultate este mediu spre greu, tot pe aceasta partie de schi vom intalni si o instalatie de teleschi, de iluminat de timp de noapte si tunuri de zapada. Cu o lungime de 1030 metri si o inclinare de 16%, Partia de schi Roata 2 este considerata a fi una de dificultate medie spre usoara. Aceasta partie de schi are o diferenta de nivel de 190 metri, punctul maxim este la 1280 metri si cel minim la 1090 metri, aceasta este prevazuta cu o instalatie de teleschi, de iluminat pe timp de noapte si tunuri de zapada.

Partia de schi Rainer 1 sau Roata 3 se intinde pe o lungime de doar 800 de metri, dar are un grad de dificultate mai mare decat celelalte doua partii de schi. Panta de inclinare a acesteia este de 32%, diferenta de nivel este de 190 de metri intre punctele 1090 metri (maxim) si 900 metri (minim), fiind dotata la randul ei cu instalatie de teleschi si tunuri de zapada. Cea mai dificila dintre aceste partii este Partia de schi Rainer 2 sau Roata 4, aceasta se intinde pe o lungime de 1 km iar inclinatia pantei este de 40%. Diferenta de nivel a acesteia este de 190 de metri intre punctele de 1090 si 900 de metri si este prevazuta cu instalatie de teleschi si tunuri de zapada. Cea mai lunga partie de pe dealul Roata este Partia Albastra sau Roata 5, aceasta atinge lungimea de 2250 metri, lungime care se desfasoara pe o diferenta de nivel de 330 metri intre punctele de 1280 metri si 950 metri. Panta de inclinare a acestei partii de schi nu depaseste 30%, este prevazuta cu o instalatie de teleschi si este extrem de apreciata de catre schiorii incepatori deoarece are un grad de dificultate redus.

Partia de schi Icoana 1 se intinde pe o lungime de 800 metri si are o diferenta de nivel de 150 metri. Aceasta partie de schi are o inclinare in panta de 20% si pune la dispozitia turistilor o instalatie de teleschi, o instalatie de iluminat pe timp de noapte si tunuri de zapada. In ceea ce priveste Partia de schi Icoana 2, aceasta se intinde pe o lungime de 700 metri, are o inclinare in panta de 22% si dispune de o instalatie de teleschi, o instalatie de iluminat pe timp de noapte si tunuri de zapada. Aceste doua partii de schi de pe dealul Icoana se afla chiar la iesirea din statiunea Cavnic, iesire care duce spre Ocna Sugatag si au un grad de dificultate mediu. In zona partiilor de schi Icoana turistii vor descoperi si un “fun park”, acesta este format: dintr-o partie de tubing care are o lungime de 120 metri si o partie de mici dimensiuni care are o lungime de 150 metri, o latime de 20 metri si o diferenta de nivel de doar 8%. Partia de tubing este situata in zona de sosire a partiilor de schi Icoana 1 si 2, motiv pentru care aceasta beneficiaza de iluminatul pe timp de noapte al acestora. Mini-partiile de schi sunt cunoscute de catre turistii care vin aici sub numele de Icoana 3 si Icoana 4.

In zona partiilor Roata instalatiile de schi insumeaza o lungime de 1,6 km, instalatiile de nocturna o lungime de aproximativ 2 km, iar partiile de schi o lungime de 6,3 km (dintre care: 2,1 km pentru avansati, 2,3 km medii si 1, 9 km pentru incepatori). Pentru fiecare tronson strabatut folosind transportul pe cablu trebuie platit un tichet separat, iar pentru a functiona instalatia de transport pe cablu de la partia Roata 1 sunt necesare minim 10 persoane si pentru cea de la Roata 2 minim 50 de persoane. Deliciul turistilor pasionati de sporturile de iarna il reprezinta posibilitatea de a schia chiar si in timpul verii, pe partia sintetica de 100 de metri si pe cea de tubing, piste care dispun si de o banda automata de urcare. Turistii se vor putea aventura pe partiile de schi din Cavnic incepand cu luna decembrie a fiecarui an si terminand in luna aprilie, stratul de zapada mentinandu-se o perioada indelungata motiv pentru care statiunea Cavnic mai este cunoscuta si sub numele de “polul zapezii din Maramures”.