Probabil cea mai veche si cu siguranta cea mai frumoasa poarta care facea parte din cetatea medievala a Brasovului este Poarta Ecaterinei, cunoscuta si sub numele de “Porta superior”, “Porta corpus Christi” sau “Porta sanctae Katharinae”. Aceasta si-a pastrat de-a lungul anilor forma originala si in zilele noastre impresioneaza fiecare turist care viziteaza orasul de la poalele Tampei. La inceput pentru o perioada indelungata de timp, aceasta poarta a fost singura din zidurile vestice ale cetatii medievale, fiind pozitionata in apropierea Portii Schei. Actuala Poarta a Ecaterinei a fost ridicata cu scopul de a facilita accesul scheienilor (locuitori din zona Schei) in cetate si era situata chiar la mijlocul distantei dintre Bastionul Tesatorilor si Bastionul Fierarilor. In secolele XIV sau XV in locul acestei porti a existat o alta poarta mai veche (se presupune ca se numea Poarta Sfantului Duh) care a fost insa distrusa in urma unei inundatii puternice din vara anului 1526 si in urma atacurilor turcesti. Poarta se intindea de la actualul corp in forma de S al Universitatii Transilvania (aici era moara portii) si pana dupa Poarta Schei (cea din zilele noastre). Numele portii, si anume cel de Poarta Ecaterinei, vine de la manastirea catolica de calugarite care fusese aici (demolata in anul in care s-a construit turnul portii), de la aceasta manastire a imprumutat numele si strada Caterinei.

Turnul Portii Ecaterinei este ridicat in anul 1559, acesta isi pastreaza si in zilele noastre forma initiala. Acest turn se remarca prin forma patrata, este construit pe trei nivele, iar in partea superioara se pot observa cele patru turnulete care simbolizau “Jus Gladii”, adica privilegiul acordat conducatorilor brasoveni din perioada medievala de a aplica pedeapsa suprema (pedeapsa capitala). Aceasta cladire era dotata cu un pod mobil pe lanturi, rolul acestuia era de a permite trecerea santului cu apa de langa cetate si de a ingreuna accesul invadatorilor in situatii critice. Interiorul acestei constructii era prevazut cu galerii de lemn care erau dispuse pe mai multe randuri, acestea erau folosite pentru aparatori. Prin arhitectura unica in lume acest turn al portii impresioneaza anual mii de turisti veniti din toate colturile lumii, extrem de importanta este si bolta turnului care este pictata in stilul Renasterii. Trebuie mentionate de asemenea si bombardele aduse de la Praga care erau folosite pentru fiecare dintre cele opt guri de tragere pe care turnul le avea la dispozitie pentru aparare.

Insa cutremurul din anul 1738 si incendiile, in special cele din anii 1689 si 1759, produc numeroase stricaciuni turnului portii. Astfel Poarta Ecaterinei nu mai corespunde cerintelor negustorimii romane din zona Scheilor si este distrusa in anul 1827, urmand ca un an mai tarziu sa se construiasca Poarta Schei. Astfel in zilele noastre turistii vor putea admira doar turnul portii, asadar denumirea de Poarta Ecaterinei este cumva improprie, turn care a fost renovat intre anii 1971-1973 si care adaposteste expozitii de arta si istorie, amintind in acest fel de importanta cetate medievala a orasului. Langa aceasta poarta se mai poate vedea o parte din vechiul zid de aparare al cetatii, iar deasupra intrarii se poate admira chiar stema orasului. Pentru a ajunge la Poarta Ecaterinei turistii trebuie sa ajunga pe strada Poarta Schei, iar micul parc din apropierea acestei porti ofera turistilor locatia ideala pentru a respira aerul curat si pentru a admira acest frumos obiectiv turistic al orasului Brasov.