Bastionul Tesatorilor a reprezentat un important punct de aparare al vechii cetati medievale Brasov, iar in zilele noastre este un important obiectiv turistic al orasului de la poalele Tampei. Pozitionat in coltul sud-vestic al cetatii acest bastion se intinde pe o suprafata de 1616 metri patrati, are o forma hexagonala si a fost construit chiar de catre breasla tesatorilor, de unde ii vine si numele. Bastionul este inconjurat de ziduri deosebit de groase, grosimea acestora atinge chiar 4 metri la baza si un metru la ultimul nivel al constructiei, si anume cel de-al patrulea. Bastionul Tesatorilor impresioneaza prin arhitectura unica pentru aceasta parte a Europei, mai exact partea de sud-est a acestui continent. Pentru aparare au fost construite mai multe guri de pacura, guri pentru tunuri, goluri de tragere si doua turnuri de straja care asigurau observarea inamicului, toate acestea contribuind la importanta strategica a bastionului. Intrarea in bastion se realiza de pe strada Castelului prin poarta intarita cu turn si un gang lung de cinci metri, in zilele noastre strada Castelului este cunoscuta ca si strada George Cosbuc, iar numarul la care este pozitionata poarta este numarul noua.
Marele incendiu din anul 1689 nu a afectat si acest bastion, acesta este motivul principal pentru care turistii care viziteaza orasul Brasov vor putea admira Bastionul Tesatorilor chiar in forma sa originala. Primele doua nivele ale bastionului se construiesc intre anii 1421-1436, intre anii 1570-1573 se ridica si nivelul al treilea, iar din punct de vedere documentar acest bastion este atestat pentru prima data in anul 1522. In interiorul bastionului se pot admira galeriile masive din barne de stejar construite pe doua nivele, acestea inconjoara curtea interioara extrem de spatioasa unde se puteau adaposti in situatii critice chiar si cateva sute de breslasi tesatori. In anul 1701 o parte din bastion se prabuseste partial, acesta este motivul pentru care intre anii 1750-1910 sunt efectuate o serie de lucrari de restaurare destul de importante. Pentru a sarbatori cateva dintre festivitatile breslei tesatorilor, in anul 1800 se construiesc in bastion doua incaperi, iar in anul 1807 se construieste si o casuta in fata acestuia (in acea perioada bastionul isi pierduse deja functia de aparare a cetatii).
O lunga perioada de timp Bastionul Tesatorilor a fost folosit ca si depozit, apoi din anul 1908 acesta primeste si cladirea adiacenta care reprezenta sediul breslei. Acustica extraordinara a acestei cladiri determina folosirea bastionului pentru diferite activitati culturale (concerte de opera si diverse petreceri importante), iar de abia din anul 1950 este organizat in interiorul acestuia Muzeul Tarii Barsei. Printre exponatele acestui muzeu din interiorul Bastionului Tesatorilor turistii vor putea admira macheta vechii cetati a Brasovului care aminteste de aceasta cetate de la sfarsitul secolului al XVII-lea, aceasta macheta a fost realizata in anul 1896 de catre profesorul Friedrich Herman, dar si macheta Scheiului realizata in anul 1961 care evidentiaza a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In cele doua sali ale expozitiei gazduite de acest bastion turistii vor putea admira: arme, arme albe, camasi de zale, fragmente de armura (evul mediu), un palos cu doua maini (secolul XIII), imagini vechi, gravuri, documente, dar si produse ale breslei tesatorilor, breasla care folosea si apara acest punct strategic. Turistii care opteaza pentru Bastionul Tesatorilor o pot face in fiecare zi de marti si pana duminica, intre orele 09:00-17:00 in timpul iernii sau intre orele 10:00-18:00 in timpul verii.
Comment (0)