Tot pe Dealul Warthe turistii vor putea vizita Turnul Negru, un important obiectiv turistic al municipiului Brasov. Acesta este unul dintre cele patru turnuri de observatie al vechii cetati medievale Brasov si a fost construit ca si o fortificatie independenta din afara zidurilor cetatii. Datat inca din secolul al XV-lea, Turnul Negru este atestat documentar pentru prima data inca din anul 1541, chiar daca numeroase documente mentioneaza construirea acestuia in aceeasi perioada cu Turnul Alb. Numele de “negru” al turnului este acordat in urma marelui incendiu din anul 1689 care reuseste sa innegreasca mare parte din zidurile acestuia. Cu o inaltime care depaseste 11 metri, Turnul Negru este situat la fel ca si Turnul Alb pe o stanca a dealului, acesta domina prin dimensiuni Scheii si este pozitionat in imediata apropiere a Bastionului Fierarilor. Rolul acestui important turn era acela de a impiedica inamicii sa se apropie de zidurile de aparare ale orasului, in acea perioada acestea erau situate la o distanta de doar 5 metri de stanca, doar din anii 1819-1820 trecerea este largita.

Suprafata Turnului Negru este de 50 metri patrati, zidurile acestuia masoara la baza o grosime de doi metri, iar pe fiecare fata a turnului se intalnesc sase goluri de tragere care sunt dispuse pe cate trei randuri de atac. Interiorul turnului este prevazut cu trei galerii etajate, iar in trecut intre Cetatea Brasovului si acest turn se facea legatura prin podul mobil care se lasa pana la Bastionul Fierarilor. De-a lungul timpului acest turn a fost afectat atat de catre atacurile inamicilor cat si de catre dezastrele naturale. Astfel in vara anului 1559 un traznet distruge acoperisul initial al acestuia, iar marele incendiu din anul 1689 innegreste zidurile turnului. Un alt traznet afecteaza Turnul Negru in anul 1696 dar este refacut in urma acestuia in anul 1735, potrivit unei stampe (imagine imprimata pe o placa de cupru sau lemn, o gravura) ramase. In cadrul epidemiei de ciuma din anul 1756 Turnul Negru a fost folosit ca si adapost si punct de paza pentru paznicii care aparau cordonul sanitar din jurul orasului-cetate. Comunicatia intre stanca si bastion era oprita cu “dupa zidurile de jos” printr-un lant gros de fier, acesta se realiza de fiecare data cand era nevoie in situatii critice. Se face o cerere pentru repararea acoperisului care era destul de distrus in anul 1827, aceasta insa nu este aprobata pe motiv ca turnul nu aducea venituri orasului.

In anul 1901 se realizeaza o consolidare a zidurilor turnurilor in partea lor superioara, apoi in vara anului 1991 se prabuseste zidul din partea sudica a turnului in urma unei ploi torentiale. In anul 1995 se construieste acoperisul din sticla care respecta forma initiala a acestuia, iar anul 1996 marcheaza restaurarea acestui turn, care in zilele noastre se prezinta sub forma unui important punct muzeal. Pentru a ajunge la Turnul Negru turistii trebuie sa opteze pentru aleea Dupa Ziduri, sa coboare dinspre Maternitate, sau sa vina dinspre Livada Postei si Biblioteca Judeteana George Baritiu. Muzeul organizat in interiorul acestui turn gazduieste diferite obiecte (artefacte) vechi care au fost realizate de catre mestesugarii medievali ai cetatii Brasovului, mestesugari care faceau parte din breslele cositorilor, armurierilor si fierarilor. Acest muzeu din interiorul Turnului Negru se afla sub tutela Muzeului de Istorie din oras, iar luminile pozitionate la baza acestuia il transforma intr-una dintre cele mai frumoase cladiri care poate fi vizitata si in timpul noptii. La fel ca si Turnul Alb, Turnul Negru poate fi vizitat in fiecare zi de marti si pana duminica intre orele 10:00 si 18:00.