Una dintre cele mai frumoase si complexe partii de schi din tara noastra este Partia de schi Kalinderu din micutul oras de la poalele Caraimanului, si anume statiunea montana Busteni. Aceasta partie de schi atrage anual mii de turisti veniti din toate colturile tarii, toti acestia avand in comun pasiunea pentru sporturile de iarna. Fiind pozitionata pe terenul privat al Primariei orasului Busteni aceasta partie este extrem de bine administrata si intretinuta, oferind turistilor dotari si conditii occidentale. Numele partiei a fost acordat pentru a comemora un administrator al Coroanei Regale (din timpul domniei regelui Carol I) care se numea Ioan Kalinderu. Acesta a jucat un rol important in dezvoltarea orasului Busteni construind o fabrica de hartie, un liceu si promovand foarte mult schiatul.

Aceasta partie de schi este pozitionata chiar pe versantul care este delimitat de intrarea raului Valea Alba in statiune si de Abruptul Prahovean de sub Crucea Caraiman. Asadar turistii vor putea ajunge extrem de usor la aceasta partie de schi, existand la o distanta de circa 300 de metri o parcare care asigura 200 de locuri. Fiind omologata de Federatia Internationala de Schi, Partia Kalinderu poate organiza concursuri si poate “gazdui” schiori de performanta, asadar sa nu va mirati daca langa dumneavoastra vor schia nume deja consacrate ale sporturilor de iarna.

Telescaunul partiei de schi Kalinderu a fost produs in Italia, acesta asigura transportul pe cablu de la baza partiei pana in cel mai inalt punct al acesteia, chiar prin mijlocul padurii. Lungimea distantei parcurse pana in varf este de 1070 de metri, distanta care este parcursa in circa 3 minute si jumatate. Acest telescaun se deplaseaza cu viteza de 5 metri pe secunda, are capacitatea de a transporta 1200 de persoane intr-o ora si ajunge in statie la un interval de 15 secunde. Tunurile de zapada au rolul de a mentine stratul de zapada la grosimea ideala, chiar si in timpul perioadelor cu precipitatii scazute. Intreaga instalatie de produs zapada artificiala este formata din patru tunuri care sunt instalate pe toata lungimea partiei, din 21 de hidranti si din bazinul de apa care este alimentat cu apa din raul Valea Alba. Zapada astfel obtinuta este apoi batatorita folosindu-se utilaje speciale.

Instalatia de iluminat pe timp de noapte avantajeaza turistii care isi doresc sa schieze “sub clar de luna”. Datorita faptului ca Partia de schi Kalinderu are un grad de dificultate mediu, atat avansatii cat si incepatorii se pot aventura pe aceasta. Exista doua zone de sosire, una dintre acestea (cea din partea stanga) fiind mai domoala pentru incepatori. Lungimea totala a partiei este de 1500 de metri, punctul de altitudine maxima este la 1400 de metri, punctul de sosire la 1030 metri si latimea de 60 metri. Incepand cu anul 2006 partia de schi Kalinderu beneficiaza de o scoala de schi, aceasta ofera atat lectii particulare de schi si snowboard, cat si tabere, cursuri sau pregatiri pentru concursuri. Muzica de pe partie, barul, salonul de asteptare, centrele pentru inchiriat echipamente si serviciul de salvamont, completeaza importanta acestei partii de schi.