La malul Oceanului Atlantic, pe sapte coline, se afla un oras ale carui taine si minuni abia asteapta sa fie descoperite
Numele Amalia Rodriguez iti spune ceva? A fost o cantareata celebra de fado – muzica traditionala a portughezilor. Acompaniata de chitari, in limba aceea cu multi de „j” si de „s” si cu versuri de genul: „Atunci cand esti trist, canta!”. Cam asa este spiritul portughez cu care ai ocazia sa te intalnesti si astazi, daca te incumeti, de exemplu, sa faci o vizita pana in capitala lor, aflata in cel mai vestic punct al Europei: Lisabona. E port la Oceanul Atlantic si tot acolo se varsa si raul Tejo – ceea ce inseamna ca vei descoperi o clima umeda si o vegetatie abundenta.
Orasul este con struitpe sapte coline, iar urcusurile sunt chiar abrupte uneori. Aceste dealuri minunate i-au facut pe oamenii locului inclinati spre melancolie, sa construiasca, ici-colo, niste platforme unde sastai, pur si simplu, si sa privesti in zare. Panoramele sunt superbe. Se spune ca asezarea a fost intemeiata de fenicieni, atat de departe se intinde istoria lor. Apoi, au fost cuceriti de romani, ocupati de vizigoti, invadati de arabi, recuceriti de portughezi, apoi, din nou, ocupati de spanioli…
Imbietoare
Cu panorame splendide asupra oceanului, palate de vis, monumente istorice, vinuri bune si oameni joviali, capitala portugheza isi revendica titlul de cea mai relaxanta capitala europeana.
Un popor greu incercat
Faptul ca muzica lor e mai degraba de jale este explicabil. Nu numai ca au fost mereu invadati si cuceriti, dar nici fortele naturii nu i-au crutat de-a lungul veacurilor. In 1755, un cutremur de pamant, urmat de un tsunami si de un incendiu, a distrus o mare parte a orasului. Numai cartierul numit Alfama a mai ramas in picioare atunci. In 1988, un incendiu devastator a distrus din nou aproape totul.
De atunci, n-a mai avut loc niciun dezastru. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Portugalia a ramas neutra, iar Lisabona a fost un loc in care refugiatii erau primiti cu bratele deschise. Incepe deja sa-ti devina simpatic acest popor romantic si prietenos? Ar fi bine sa ne amintim ca au si o gena de exploratori, de vreme ce, de aici a plecat legendarul Vasco da Gama in calatoriile sale catre India. Dar mai bine sa ne plimbam prin oras…
Monumente de neocolit
Tramvaiul 28 are o ruta care face turul zonelor istorice ale metropolei. Pe cea mai inalta colina a orasului se afla Castelul Sao Jorge (Sfantul Gheorghe), de fapt o fortareata cu ziduri crenelate. Edificiul a fost construit pe la 1100, desi arheologii au gasit dovezi cum ca pe acelasi loc ar fi existat o fortareata cu cinci secole inainte de Christos. Fiecare nou cuceritor n-a facut decat sa incerce sa o aduca din ce in ce mai aproape de a fi inaccesibila.
Castelul, cu toate dependintele si gradinile lui, e inconjurat de ziduri adapostind o incinta patrata. Intrarea te costa doar cinci euro. O alta atractie a orasului este Catedrala Santa Maria Maior sau, cum ii spun ei, Se de Lisboa. E cea mai veche biserica din oras, e acolo din 1147. A fost recladita de mai multe ori, pentru ca a fost zguduita de mai multe cutremure. Fatada se aseamana cu fortareata de pe deal – cu doua turnuri crenelate care o faceau greu de cucerit in caz de asediu.
Cartierul Alfama
Dupa cum iti spuneam, este singurul care nu a fost daramat de marele cutremur din 1755, astfel incat arhitectura medievala a ramas aici intacta. Cu stradutele ei inguste, cu piatetele mici, cu casele cu fatade albe, cu rufe intinse la uscat si pasari in colivii, Alfama te cucereste pentru totdeauna. A fost fondata de vizigoti si romani, iar prin secolul al XV-lea devenise un important centru evreiesc. Insa maurii au fost cei care i-au dat numele si au imprimat atmosfera cu spiritul lor.
„Alfama” inseamna „izvor” sau „baie” – cu referire la izvoarele termale care exista in zona. Daca vrei sa ramai cu o amintire de neuitat, lasa-te catva timp pierduta printre stradute. Probabilitatea sa reusesti este foarte mare, pentru ca ele sunt multe si intortochiate, mai ceva ca un labirint. Ceea ce ii ajuta pe localnici sa mentina vara racoare in case, iar pe tine sa ramai total si iremediabil fascinata de lumea lor.
Tramvaiul, o atractie
Este cel mai comun mijloc de transport din Lisabona, el permitand accesul si pe nenumaratele strazi înguste, prezente mai ales in centru. Spectaculoase sunt tramvaiele de epoca, alcatuite dintr-un singur vagon, rosu sau galben.
Doi “o” si trei “f”
Portugalia se mai numeste si „tara celor trei F”, de la „Fado” – numele muzicii traditionale portugheze care inseamna „credinta”; de la „Fotbal”, caruia ii sunt fani si de la „Fatima”, localitatea aflata nu departe de Lisabona, unde Fecioara Maria le-a aparut copiilor pastori si unde milioane de oameni vin anual in pelerinaj.
Cei doi „O” vin de la cel mai mare Oceanarium din Europa, cu mii de specii de pesti, inclusiv rechini, si de la „Outlet” – pentru ca il au, de asemenea, pe cel mai mare din Europa. Se intelege de la sine ca preturile sunt foarte mici. Manastiri din Evul Mediu
Manastirea Carmelita dateaza din Evul Mediu si pastreaza cele mai vizibile urme ale cutremurului din 1755, cand aceasta cladire gotica a fost partial daramata. A mai suferit si de pe urma atacurilor vandalice ale trupelor lui Napoleon. In afara de ruinele impresionante ale arcelor gotice, manastirea adaposteste si un mic muzeu.
Manastirea Jerónimos are si ea peste cinci sute de ani si a fost fondata de regele Manuel Intai, pentru a celebra succesul calatoriei portughezilor in jurul lumii. Stilul arhitectural este unic, si tocmai de aceea se numeste manuelin. Adaposteste sculpturi elaborate, cu motive maritime. In apropiere se afla si turnul Belem, construit in 1515 pentru a comemora expeditia lui Vasco da Gama – tot in stil manuelin. Are 35 de metri inaltime si e foarte vast. Se afla pe malul raului Tejo.
Turnul Belem
Impreuna cu manastirea Jeronimos, turnul face parte din patrimoniul Unesco. A fost construit de regele Ioan al II-lea, ca parte a sistemului de aparare a orasului, dar si ca poarta de intrare in Lisabona.
Apeductul Apelor Libere
Emblematic pentru Lisabona este apeductul Aguas Livres (Apele Libere). Are o lungime de 18 kilometri, dar de fapt intreaga retea de canale construite de inginerii secolului al XVIII-lea acopera in total cam 58 de kilometri. Regele Ioan al V-lea a fost cel care a dispus construirea lui, pentru ca locuitorii orasului sa nu mai sufere de lipsa apei potabile, greu accesibila in zona. Proiectul a fost platit de toti locuitorii printr-un sistem asemanator cu birul de la noi, dar in natura: carne de vita, ulei de masline, vin si altele asemanatoare. Constructia apeductului a inceput in 1731 si a durat circa 17 ani. Sunt 35 de arce de-a lungul vaii, pe o lungime de 941 de metri. Cel mai inalt are 65 de metri, iar intregul ansamblu este considerat o capodopera a perioadei baroce.
Daca ai ajuns aici, nu rata
Castelul Sao Jorge. O adevarata fortareata care dateaza de secole, posibil din anul 500 i. Ch. Tocmai pentru aceasta vechime remarcabila, castelul este privit drept locul in care s-a nascut orasul Lisabona. Mergi sa-l vizitezi si pentru incarcatura istorica, dar si pentru panorama extraordinara de aici asupra raului Tajo si a cartierului medieval Alfama.
Muzeul Calouste Gulbenkian. Poarta numele unui magnat al petrolului de origine armeana, Calouste Gulbenkian. Este cel care a investit intr-una dintre cele mai reusite colectii de arta privata din lume, expusa acum intr-un centru modern. Pregateste-te sa admiri antichitati egiptene, grecesti si romane, ceramica si textile islamice, comori siriene, ceramica din China, imprimeuri japoneze si manuscrise medievale europene. La capitolul picturi, vei putea admira doua tablouri de Rembrandt, un Rubens si un Renoir.
Turnul din Belem. Intrat in patrimonial UNESCO, este una dintre cele mai apreciate si fotografiate atractii turistice. Zidurile exterioare sunt sculptate, balcoanele sunt impresionante, iar turnurile de observare si crenelurile au forma de scuturi. Turnul a fost construit in secolul 16.
Parcul Natiunilor. Este locul in care se desfasoara cele mai importante expozitii din Lisabona. Adaposteste si Oceanariumul, unde poti admira peste 15 000 de exemplare marine vii. Cel mai mare rezervor contine apa cat pentru a umple patru bazine de marime olimpica si poti vedea vietuitoarele prin podele de sticla. O alta atractie este Pavilionul Realitatii Virtuale, unde poti explora epoca descoperirilor portugheze.
Muzeul de Marina. Cu doua personalitati autohtone de talia lui Vasco da Gama si Bartolomeu Dias, sa nu te miri ca vei descoperi aici unul dintre cele mai interesante Muzee de Marina din Europa. Ai ce vedea: sute de modele de vase din secolele XV-XIX, vase de pescuit si ambarcatiuni de agrement, dar si diferite uniforme navale portugheze.
Manastirea Jeronimos
A fost fondata in 1501 de catre regele Manuel I in cinstea calatoriilor in jurul lumii pe care le-au facut descoperitorii portughezi. Este un exemplu extraordinar de stil arhitectural manuelin.
Comment (0)