Natura virgina, peisaje de basm, un strop de cultura si unul de romantism. Nu degeaba cupluri din întreaga lume aleg sa-si petreaca aici luna de miere

Aflata în mijlocul Oceanului Indian, bijuteria de insula îsi expune rocile vulcanice ce formeaza cheiuri abrupte, dealuri zimtate care duc spre plaje frumoase si recife de corali înconjurate de lagune calde. Plantatiile de trestie-de-zahar înconjoara si ele dealurile de unde se ridica semete hoteluri scumpe, de talie mondiala, si localuri mereu deschise pentru turistii din întreaga lume. Capitala este Port Louis, cel mai mare oras al republicii, urmat de orase cunoscute, ca Phoenix sau Curepipas.

Pe insula nu vei avea niciodata probleme cu limbile vorbite, pentru ca desi engleza este limba oficiala, se vorbesc mult franceza, germana, italiana sau hindi.

De la lux la distractie

Aflata pe apele turcoaz si limpezi ale Oceanului Indian, Mauritius are 45 km lungime si este o insula creata în craterul unui vulcan stins. O gasesti in estul Madagascarului, la 2.000 de kilometri de Africa.

Insula, alaturi de altele precum St. Brandon, Rodrigues sau Agalega, apartine grupului Insulelor Mascarena, însa ea este cea mai populara zona pentru turisti, fapt care a dictat si echilibrul economic de aici. Galeriile naturale, infrastructura moderna, plajele exotice, scuba divingul, resorturile de golf, spa, shoppingul si stilul de viata la standarde ridicate au atras atentia celor care nu se feresc sa investeasca în lux si distractie.

Placeri multiculturale

Insula ofera orice tip de placeri, de la lenevitul în sezlongurile aflate printre palmieri pana la toate variantele de distractii. În Mauritius nu o sa te plictisesti niciodata, pentru ca mica insula este cu adevarat vibranta. Poti stabili un traseu care sa înceapa din Port Luis, situat la poalele muntilor, unde se afla modernele case ale insulei.

Este interesant sa stai de vorba cu oamenii pe care îi întalnesti, pentru ca multiculturalismul este aici cu adevarat captivant. Exis ta cinci zone rupte parca din cartierele chinezesti, la fel cum se gasesc si cartie reale musulmanilor, creolilor si hindusilor.
Noaptea e rost de distractie prin puburi, cluburi, cazinouri, în care regasesti cele mai pestrite aglomeratii. Ziua, viziteaza Galeria de Arta a orasului, unde se deschide o noua expozitie în fiecare luna, pietele felurite, noul complex comercial Caudan sau zona Champ de Mars, unde se tin curse de cai.

Gradina Botanica Pamplemousses La 11 kilometri de orasul Port Louis se afla Pamplemousses Botanical Gardens, faimoasa pentru florile exotice, nuferii-gigant Victorial Regia, numiti în cinstea Reginei Victoria a Marii Britanii, si varietatea de palmieri, printre care si nativii talipot, care înfloresc o data la 60 de ani. Gradina a fost creata de Pierre Poivre, în 1767, pentru guvernatorul francez Mahe Le Labourdonnais.

Reguli de vacanta

O vacanta în Insula Mauritius înseamna si o lista de reguli care trebuie respectate: femeile nu pot face niciodata plaja topless pe plajele publice, pantalonii sau fustele scurte nu se admit în temple si manastiri, iar înainte de a face fotografii va trebui sa întrebi daca persoanele care pot fi surprinse în peisaj sunt de acord cu asta. Încalcarea acestor reguli îi va jigni pe mauritanii care, altfel, sunt binevoitori si deschisi fata de turisti.

Daca te opresti la diversificata bucatarie mauritana, ca specialitati culinare pe care trebuie sa le încerci sunt cari poule sau puiul curry, mine-frit si niouk nien, adica tot felul de combinatii între gusturile, retetele si condimentele indiene, creole, chinezesti si europene.

Stiai ca:

Exista în Insula Mauritius 600 de specii de plante si animale, printre care si faimoasa pasare Dodo, acum pe cale de disparitie?

Putina istorie

Insula a fost populata, în anul 1715, de imigranti care i-au si dat denumirea de Insula Franceza. Atunci a aparut în Mauritius primul drum si infrastructura sa portuara si a început dezvoltarea agriculturii si a economiei prin plantatiile de zahar, pentru care au fost adusi sclavi din Madagascar si Africa.

Însa, în 1810, Mauritius a fost ocupata de britanici pana în anul 1814, cand, prin Tratatul de la Paris, insula a primit independenta si drepturi depline. Dar Mauritius si-a castigat cu adevarat independenta pe 12 martie 1968, cand Sir Seewoosagar Ramgoolam a devenit primulministru al insulei, fiind numit parintele natiunii.