Aici regasesti marea cultura franceza si un peisaj magnific, cu paduri tropicale, plaje cu nisip negru la nord si plaje aurii in sud. Iar poate cea mai buna veste este ca vara dureaza un an de zile!
Martinica este o insula franceza a Caraibelor, parte din arcul Lesser Antilles, un lant vulcanic ce delimiteaza Oceanul Atlantic de Marea Caraibelor. Poate nu stiai: insula face parte din Uniunea Europeana, ca o regiune ultraperiferica. Si este fascinanta pentru diversitatea sa: daca in nord se afla plajele cu nisip negru, in sud este acoperita de nisipuri aurii si golfuri linistite.
Pe urmele lui Columb
Popular, insula este alintata un strop de Franta in Caraibe. Si nu doar localnicii sunt de acord cu denumirea, ci si turistii proaspat veniti. Aventura incepe din capitala Martinicai, Fortde- France. Orasul este impanzit de strazi vesele si piete colorate, iar in mijloc sta o piesa de arta apreciata de toti turistii: Biblioteca Schoelcher in stil romanesco-bizantin, construi ta acum mai bine de 100 de ani.
Tot in centrul orasului se afla si gradinile La Savanne, care adapostesc statuile imparatesei Josephine, sotia lui Napoleon Bonaparte, dar si pe cea a marelui nobil francez Pierre Belain d’Esnambuc, care a anexat Martinica Frantei in 1635. In apropierea gradinilor se afla si locul nasterii Josephinei, les Trois-Ilets. Poti ajunge aici cu masina, dar si cu feribotul din Fort-de-France.
Un centru de arta foarte interesant in oras este Musee Departemental, unde gasesti dovezile existentei indienilor arawak si carib, locuitorii insulei Martinica, care locuiau aici atunci cand Crisfor Columb a descoperit insula, in 1502.
Insula europeana a Caraibelor
Fiind un departament de peste mari al Frantei, Martinica reprezinta o parte integranta a republicii, dar si a Uniunii Europene, ca regiune ultraperiferica.
Povestea unui dezastru
In nordul insulei se afla St. Pierre, cel de-al doilea oras ca marime, cunoscut si ca „Parisul din Indiile de Vest pana in 1902, cand vulcanul Montagne Pelee a erupt si l-a distrus. Odata cu el au pierit si cei 30.000 de locuitori… De la perla Caraibelor, cum mai era cunoscut, St. Pierre ajunsese o ruina.
Pentru ca pastreaza urme ale trecutului, in 1990 a fost numit Oras de Arta si Istorie. Muzeul Vulcanic este acum un punct de informare a turistilor in legatura cu dezastrul pe care l-a suferit orasul, prin fotografii, documente si expozitii. Unele cladiri istorice din oras au fost reconstruite si restaurate, in special cele aflate pe malul apei.
Aici sunt si plaje cu nisip negru, foarte apreciate de turisti. Daca vrei, poti vizita epavele navelor care se aflau in port in ziua cand a erupt Montagne Pelee sau te poti scufunda cu submarinul pentru a vedea prin ferestrele lui imense, facute special pentru turisti, pestii multicolori care inoata printre epave.
Legende pitoresti
Ultimul sat pe coasta Caraibelor este Le Precheur, faimos pentru izvoarele sale calde, de origine vulcanica, dar si pentru ca aici se afla Mormantul Indienilor Carib. Potrivit legendelor, in acest loc a avut loc o sinucidere colectiva, cand indienii carib s-au intors de la pescuit si au gasit orasul jefuit de colonisti.
Insa cel mai pitoresc loc din Martinica ramane Grand-Riviere, un sat mic de pescari, unde poti vedea copiii localnicilor aruncandu-se in valurile agitate ale Atlanticului, catarati pe plute facute din trunchiuri de copac. Un alt oras deosebit al insulei este Morne Rouge, unde se cultiva cea mai cunoscuta planta a insulei, anthu rium sau floarea flamingo.
Desi fara miros, formeaza pretutindeni paturi albe cu rosu si roz. Nu in – tamplator, de pe vremea indigenilor, Martinica se numeste si Insula florilor, pentru ca vegetatia luxurianta care te asteapta aici este formata din numeroase specii de flori, printre care hibiscus si poinsettia, dar si din cocotieri, palmieri si mango.
O gura de rai
Apa de un turcoaz ametitor, nisipul fin, razele mangaietoare ale soarelui, adierea vantului coborand din palmier… Ce sa-ti doresti mai mult de atat? Poate doar sa ramai cat mai mult acolo!
Turismul, o activitate- cheie
Economia Martinicai se bazeaza in proportie de 83% pe turism si servicii. Agricultura, altadata o ramura de baza, asigura in prezent doar 6% din PIB, fiind devansata si de industrie, care contribuie la visteria insulei cu 11%.
Martinica albastra
Daca ideea unei vacante perfecte include si plaje la fel, atunci sigur Martinica este cea mai buna alegere. In sudul insulei ai plajele cu nisip albauriu, care se intind pe toata coasta caraibiana. Daca esti o inotatoare desavarsita, o sa apreciezi cu siguranta laguna retrasa din apele curate si clare ale Atlanticului de Sud, protejata de recifi de corali. In nord, sunt plajele negre de langa Le Carbet si Le Precheur, cu un decor unic, luxuriant.
Si odata ajunsa aici, poti fi sigura ca n-o sa te plictisesti! Scufundarile iti ofera avantajul descoperirii unei lumi acvatice extraordinare, colorata de corali, bureti, anemone si bancuri de pesti mici, caraibieni. Daca te tenteaza un scuba diving, va trebui sa iei in prealabil lectii la hotel si sa ai la tine un certificat medical care sa precizeze ca starea ta de sanatate iti permite sa faci acest lucru.
Omagiile aduse regelui prin dans
Ziua te plimbi, vizitezi, inoti, iar seara iei parte la petreceri. Mai ales in weekend. Pentru ca locuitorii insulei stiu cu adevarat sa se distreze prin dans, competitii, traditii si folclor. Cel mai important eveniment se desfasoara in preajma Bobotezei, cand orice activitate pe insula este oprita timp de patru zile. In duminica din timpul carnavalului se alege si Regina evenimentului.
Tot atunci se joaca nunti comice, locuitorii se imbraca in rochii albe sau in diavoli rosii, marsaluiesc si danseaza pe strazi, iar turistii pot participa si ei, atata timp cat poarta haine potrivite evenimentului. Daca nu, spectacolul poate fi vazut de la balcoanele hotelurilor. Punctul culminant al sarbatorii este in ultima zi a festivalului, cand apar in scena Regele carnavalului, cunoscut si sub numele de Vaval impreuna cu alter ego-ul sau, Bwa- Bwa.
Cei doi se prezinta sub forma unor papusi gigant care danseaza peste toata multimea si care vor fi incinerate cu mult haz. A doua zi, pana si zia rele locale scriu in mod ironic despre decesul regelui. Incinerarea dureaza cateva ore, apoi lumea se pune iar pe dans. Numai cand flacarile sunt starpite, multimea se calmeaza.
La final, cand Vaval este inmormantat, se canta Vaval, pas quitte nous care se traduce in: Carnaval, nu ne lasa! Apoi, lumea se asaza pe plaja si mananca din belsug matoutou sau crab in curry, mancare populara, care se consuma mai ales a doua zi de Paste. Si tot felul de fructe, pentru ca aici cresc toate fructele exotice pe care ti le imaginezi, chiar si ananas, avocado, banane sau papaya.
Plaje si distractie cat vezi cu ochii
Daca ajungi in Martinica, inseamna ca iubesti plajele si adori sa stai la soare. Sau ca iti plac activitatile sportive distractive, cum sunt scuba diving sau snorkelingul. Cauti o experienta de neuitat? Mergi in nord, unde plajele cu nisip negru iti garanteaza o experienta de neuitat si sunt marturia activitatii vulcanice a insulei.
Preferi nisipul auriu si apele atat de limpezi incat sa poti sa vezi fundul marii? Ai de unde alege! Cele mai renumite sunt Anse-Mitan si Anse-a-l’Ane din Pointe du Bout. Cunoscuta este si Pointe les Salines, cu nisip fin si ape calme, numai bune de strabatut inot. Daca iti plac scufundarile, atunci mergi pe plaja Sf. Anne. Dupa distractia marina, la doar cativa pasi distanta poti intra in contact cu natura salbatica si cu traditiile localnicilor, chiar in imprejurimile acestei plaje.
Note exotice
Martinica detine o vegetatie luxurianta, cu ferigi arborescente, unele de doi metri inaltime, liane, plante xerofile si multe specii de flori. Cat despre fauna, emblematice pentru Maritinica sunt cele patru specii de colibri intalnite pe insula.
Comment (0)