Nisip alb, fierbinte, plaje impecabile, nopti zgomotoase, malluri si restaurante sic, tarabe galagioase care inunda centrul turistic – practic, o Mecca a distractiilor nocturne

Mexicul este tara aventurii, a civilizatiilor disparute si a miilor de turisti. Este locul unde se bea sangria pe o plaja pierduta, se danseaza in ritmuri indiene sau se admira monumente fascinante ale civilizatiilor precolumbiene. Iar in sud-estul coastei mexicane, intre Quintana Roo si Peninsula Yucatan, se afla un fost vechi sat de pescari, reinventat in ultimii 30 de ani – azi un oras plin de viata, in care iti poti planifica cea mai frumoasa vacanta.

Nu degeaba vin aici anual sute de insuratei dornici de o luna de miere deplina. Plajele ofera romantism, oceanul posibilitatea de a face orice tip de sport iti trece prin cap sau doar ore intregi de relaxare intr-un hamac, barurile iti ofera o varietate a bucatariei mexicane combinata cu muzica raggae, salsa sau de chitara, iar cei care vor sa traiasca la limita pentru cateva zeci de minute vor gasi placerea inotului alaturi de delfini ca pe-o am brozie.

Orasul continental sau „Zona hoteliera”?

Cancunul este impartit in doua, orasul continental fiind mai slab populat de turisti, cu doar cateva hoteluri si fara plaja, un loc cufundat, de cele mai multe ori, in liniste. Dar intr-o liniste superba, cu peisaje deosebite, locuinte vechi devenite monumente istorice si localnici prietenosi, gata sa-ti impartaseasca povestile de odinioara ale culturii mayase. De cealalta parte se afla Isla de Cancun, locul care atrage milioane de turisti, zona mereu alerta, pigmentata si galagioasa a Cancunului.

Inot cu finete

Ofera-ti cea mai relaxanta si de neuitat experienta de o ora: inotul alaturi de delfini! In parcurile Nizuc, La Isla, Xet-Ha (un paradis acvatic), Puerto Aventuras (la 98 km sud de Cancun) sau in parcul din Insula Femeilor, au fost amenajate „intalniri” cu delfinii, cele mai blande mamifere ale oceanelor.

Fiecare program este bine stabilit, iar ca lista de atributii, va trebui sa-i imbratisezi si sa te imprietenesti cu ei strangandu-le ari pioara. Dupa ce vei fi impinsa pe apa ca intr-un maraton de ski jet si dupa ce te vei intrece cu simpaticele mamifere, vei uita absolut tot ce te-ar fi putut coplesi intr-un mod negativ. Te vei simti, pe buna dreptate, in al noualea cer, cel acvatic.

Vacanta ca-n filme

La Cancun n-ai sa te plictisesti, pentru ca distractiile si atractiile sunt la ele acasa. Iar cand te saturi de petrecut, cultura mayasilor te asteapta sa ti se dezvaluie in cele mai mici detalii.

Parcul Xel-Ha

Se spune ca Xel-Ha este Edenul vechilor zeitati mayase, destinat a fi un Rai al pamantului inca de la conceperea acestuia. Zeii au adus aici tot ce le facea lor placere si au creat „locul unde a luat nastere apa”. Tot zeii au numit drept gardieni trei dintre reprezentantii tinutului: Huh – iguana, gardian al pamantului, Mo – macaul, gardianul cerului si Kay-Op – pestele-papagal, gardianul apelor. Pana in zilele noastre, gardienii au protejat cu sfintenie plajele-paradis si frumusetea naturala a junglei si a vietii acvatice din Xel-Ha. Insula linistii

La cativa kilometri de Cancun se afla pasnica Insula a Femeilor sau „Isla Mujeres”, un loc de recreere, plin de liniste. Insula a fost numita asa cu secole in urma, de catre cuceritorii spanioli care au întalnit aici un numar foarte mare de femei. Desi foarte apropiata de oras, insula este o oaza de liniste pentru turisti, inca din anii ’50, chiar inainte ca investitorii sa banuiasca ca orasul ar putea fi o zona profitabila din punct de vedere turistic.

Pe urmele mayasilor

Cancun este si poarta de acces catre Riviera Maya, unde mii de turisti vin sa vada situri arheologice cum sunt Tulum si Coba, apartinand civilizatiei maya. Ramasitele culturii maya au fost imprastiate in tot Mexicul si America Centrala, dar dovada invataturilor lor se regaseste mai ales la Chichen Itza din Peninsula Yukatan, un sit care adaposteste de peste 2.000 de ani Piramida Kukulkan (Zeul-Sarpe) si El Castillo, o piramida somptuoasa, care are in varf un templu. Fascinatia piramidei vine din faptul ca inauntrul ei mai exista o piramida, in care se afla un tron rosu de jaguar cu pete de jad, in care sunt incrustati dintii si ochii unui jaguar.

Muzeul submarin

Nu rata nici Muzeul de Arta Monumentala Subacvatica, construit in Parcul National Marin din Cancun de sculptorul englez Jason de Caires Taylor. Exista aici peste 400 de sculpturi in marime naturala care redau recife artificiale ale vietii marine „colonizate” sau nelocuite. Lucrarile sculptorului se afla la o destul de mica adancime, asa ca pot fi admirate daca faci scufundari sau daca inchiriezi una dintre barcile special concepute cu fund de sticla.

Pentru un sejur de relaxare si degustari de mancaruri cu specific mexican, vasele Columb si Capitanul Hook, replici ale unora din secolul al XVII-lea, navigheaza de-a lungul lagunei Michupten, in acorduri de saxofon.

Delfini si pesti colorati

Cand nu mai vrei sa inoti la suprafata, nu uita ca si adancurile ti-au pregatit surprize nebanuite. Pesti in culorile curcubeului, delfini prietenosi si alte vietuitoare spectaculoase vor sa te intalneasca aici jeres”, un loc de recreere, plin de liniste.