Exista pe lume taramuri in care muntii inalti sunt inconjurati de ape cristalin si fac ca vacantele sa fie magnifice
Simti cateodata nevoia sa dai timpul inapoi? Fa un drum pana in Guatemala! Oricum, se spune ca cine merge acolo are multe sanse sa ramana, iar daca totusi pleaca, sigur se va intoarce. Poate ca e doar o vorba cu care localnicii isi atrag vizitatorii, dar chiar si asa, n-ai cum sa nu ramai marcat.
Guatemala, spun ei, este un taram magic, la fel cum este orice loc in care stramosi au fost mayasii. Orasele construite printre munti, cladirile viu colorate, vegetatia si animalele, totul este diferit fata de ce vezi pe la noi. In afara de capitala tarii, Ciudad de Guatemala, si vestitul oras Antigua, mai sunt foarte multe lucruri de vazut.
Piramidele Tikal
Aici a fost centrul civilizatiei Maya, locul in care se strangeau mayasii din toata America pentru a face spectacole, dar si schimburi de marfuri.
Padure tropicala si plaje mirifice
Regiunea Peten in niciun caz nu trebuie ratata. E vorba de sute de kilometri patrati de padure tropicala, in care gasesti ruinele unei civilizatii demult apuse. Din varful unei piramide din piatra inalta de peste 20 de metri, pe care ai urcat-o cu sufletul la gura pe niste scari abrupte din lemn, dupa ce ai dat nas in nas cu maimutele prin jungla, lumea se vede altfel.
Guatemala are iesire atat la Oceanul Pacific, in sud-vest, cat si la Marea Caraibelor, la nord-est. Daca ai visat sa stai intr-un hamac prins de doi palmieri si sa asculti sunetul valurilor aflate nu mai departe de cinci metri, aici o poti face. Asta dupa ce ai calatorit prin plantatii de bananieri si ai dat peste tot felul de misterioase monumente mayase. Poti sa mergi la „vanatoare” de testoase; la drept vorbind, ele sunt declarate monumente ale naturii, asa ca te vei multumi doar cu ouale lor, pe care localnicii le vand la preturi piperate. Se spune ca au virtuti afrodiziace…
Vremea tine cu tine
Clima de aici nu e ceva cu care esti obisnuita, totusi. In primul rand, pentru ca e foarte umeda – fie iarna, fie vara. Insa asta nu te impiedica sa ai un sejur minunat. „Iarna” dureaza aici de la mijlocul lui mai si pana la mijlocul lui octombrie, si se traduce prin nesfarsite ploi, care fac drumurile neasfaltate mai dificile.
Daca vrei sa vezi sanctuarele din piatra din jungla El Petén, du-te intre noiembrie si aprilie, cand e „vara” – sau sezonul uscat. E cam cald, dar o sa te simti bine atat pe inaltimile muntilor, cat si la plaja. Oricum, in estul tarii ploua in orice anotimp. Cel mai mare aflux de turisti este intre Craciun si Paste. De aceea, e bine sa-ti faci rezervari clare cu cateva luni inainte. Intre iunie si august, nu se stie de ce, o gramada de nord-americani vin sa invete spaniola si sa calatoreasca prin Guatemala.
Invecinati cu natura
Turistul dornic sa se aventureze intr-un peisaj salbatic are de ales dintr-o multitudine de repere: lacuri, munti, paduri.
Ciudad de Guatemala
Capitala Guatemalei este cea mai mare aglomerare urbana din America Centrala. Situata printre munti si rape adanci, te surprinde cu zgarie-norii ei si cladirile din otel si sticla, laolalta cu catedrale si minuni ale arhitecturii din secolele trecute. Se spune despre acest oras ca nu e foarte sigur, pentru ca pe strazile lui se pot intampla multe dupa o anumita ora. Insa daca te gandesti ca aici traieste elita culturala in cea mai mare parte a timpului, iti dai seama ca nu poate fi chiar asa.
Poti sa stai cateva zile in oras si sa-l strabati cat de cat (ca sa-l cunosti mai bine, ti-ar trebui cateva luni, pentru ca e de doua ori si jumatate mai mare decat Bucurestiul), apoi sa pornesti sa-i explorezi imprejurimile. Kaminaljuyú, unul dintre cele mai importante orase mayase care inflorea in urma cu doua mii de ani, isi pastreaza ruinele in ceea ce este acum partea de vest a orasului.
Conchistadorii n-au fost atrasi mai intai de aceasta asezare, ci de orasul care astazi se numeste Antigua, si unde si-au stabilit ei capitala. Problema cu Antigua este ca se afl intre trei vulcani, drept pentru care, in anul 1773, a fost practic ras de pe fata pamantului de un cutremur devastator. Asa ca s-au mutat, cu catel cu purcel, la Kaminaljuyú, unde au hotarat sa-si faca noua resedinta.
Parcul Central, inconjurat de istorie
Planul initial a fost ca religia si politica sa fie cat mai aproape, bineinteles, mana in mana cu negustorii. Acest lucru se vede inca in centrul vechi al orasului, unde vei gasi cladirea fostului guvern, numita astazi Palatul Cultural, alaturi de Catedrala Metropolitana si de Arcada Comerciala. In palatul transformat in muzeu poti vizita expozitii de arta din prima jumatate a secolului al XX-lea.
Arcada Comerciala este un edificiu inconjurat de coloane din piatra, care a ramas intact in ciuda cutremurelor ce au afectat regiunea de-a lungul timpului. In Catedrala se celebreaza cu mare fast cele mai importante evenimente crestine, asa ca, daca te duci de Paste sau de Craciun, vei ramane cu amintiri de neuitat. Exis ta in mijlocul acestor monumente si un parc central, in care traiesc zeci de mii de porumbei. Aici s-au intalnit local nicii de fiecare data cand au avut ceva de impartit sau de aparat.
Suveniruri, la tot pasul
Masti si papusi traditionale, intr-o explozie de culori, iti vor face cu cu ochiul, cu siguranta. Guatemalezii se pricep sa ti le puna in cale…
Antigua, orasul neparasit
Cum spuneam, a fost distrus cu totul de marele cutremur din 1773. Asta dupa ce fusese scuturat de un sir de cutremure de-a lungul unui an intreg. Ai fi zis, la vremea aceea, ca era clar pentru toata lumea ca locul e suficient de neprietenos pentru a fi abandonat pentru totdeauna. Cu toate acestea, si in pofida decretelor oficiale date atunci, au existat oameni care n-au plecat. Vulcanii s-au potolit apoi, iar orasul a cunoscut o noua perioada de inflorire, prin 1830. Ar fi pacat sa nu te duci sa-l vizitezi acum.
O sa vezi casele multicolore proiectate pe un cer ireal de albastru. Si o curatenie impecabila. Cladiri minunate incarcate de arhitectura secolului trecut, au fost construite pe langa ruine, care au si ele farmecul lor. Si aici, sarbatorile traditionale crestine sunt grandioase. Probabil, teama de cutremure i-a facut foarte religiosi – au construit in timp 38 de biserici, printre care si o catedrala. Aici se afla si Universitatea San Carlos, una dintre cele mai populare scoli de limba spaniola, unde vin studenti din toata Europa si America de Nord.
Unde sa ajungi neaparat
Se spune ca poti vedea tot ce are aceasta tara mai frumos intr-o singura vacanta. Nu e exclus sa te indragostesti de cultura localnicilor sau de peisajele care iti taie respiratia si sa vrei sa revii. Oricum ar fi, nu rata cateva locuri superbe.
Piata Chichicastenango e una dintre atractiile tarii; daca ajungi miercurea sau duminica, o sa te uimeasca bogatia de culori ale produselor traditionale lucrate de mana pe care le vand aici negustori din toate colturile Guatemalei. Si o sa iti placa si calitatea lucrurilor pe care le gasesti aici, dar si atmosfera, pe care n-o s-o intalnesti nicaieri altundeva.
Vulcanul Pacaya este cel mai vizitat vulcan din Guatemala, chiar daca e activ din 1965. Situat langa lacul Atitlan, poti sa-l urci la picior si singura, dar cel mai bine ar fi sa-ti iei un ghid. Merita efortul! In afara de panorama extraordinara pe care o vei putea admira de sus, gandeste-te la senzatiile tari pe care le vei experimenta cand ii vei cerceta conul!
Lacul Atitlan. Pentru ca e in apropierea vulcanului Pacaya, dar si pentru ca este unul dintre locurile preferate ale turistilor care ajung in Guatemala. Inconjurat de vulcani, la vreo 2 000 de metri deasupra marii, lacul Atitlan iti va oferi o experienta ce nu trebuie ratata. In partea de sud gasesti si un sat turistic, Panajachel – asta in caz ca ramai fascinata de peisaj si nu mai vrei sa pleci.
Plaja Monterrico. Nisip negru, vulcanic, apusuri fantastice si clipe romantice. Liniste si un peisaj de vis. Daca vrei sa ai parte de toate acestea, treci macar o zi si pe aici.
Un alt fel de RATB
Pana si autobuzele sunt un spectacol de culoare. Numai trista nu poti fi dupa o plimbare cu ele.
Antigua, pe harta UNESCO
Orasul detine o serie de superbe cladiri în stil baroc, motiv pentru care, în anul 1979, a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO
Comment (0)