Zona istorica Bucovina este unica in tara noastra in ceea ce priveste traditiile populare, iar pentru a ilustra pana in cele mai mici detalii tot ceea ce inseamna traditia populara bucovineana a fost infiintat Muzeul Obiceiurilor populare din Bucovina. Pozitionat in Piata Republicii la numarul 2, in orasul Gura Humorului din judetul Suceava, muzeul poate fi vizitat de catre turisti intre orele 08:00 si 16:00 exceptand ziua de luni, iar accesul se realizeaza urmand drumul national E20.

Ceea ce impresioneaza cel mai mult turistii care viziteaza acest muzeu este povestea pe care fiecare exponat pare ca o “spune”, iar pozitionarea fiecarui exponat si atentia deosebita care a fost acordata in legatura dintre acestea pare sa introduca turistul intr-o calatorie “virtuala” in universul satului bucovinean. Aici fiecare eveniment va fi inteles pe deplin, fiecare sarbatoare va fi expusa in cele mai mici detalii, “saltul in timp” va fi exact expresia care va descrie finalul fiecarei incursiuni in Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.

Acest muzeu ia fiinta in anul 1958, iar la inceput este organizat ca si un muzeu etnografic reprezentativ pentru zona Humorului. Locatia in care functiona muzeul intra din anul 1996 sub conducerea Ministerului Justitiei, acesta este momentul in care locatia muzeului este mutata in centrul orasului, mai exact in apropierea Primariei. Cladirea in care urmeaza sa fie mutat muzeul era in proprietatea administrativa a orasului, iar in trecut aici functionase restaurantul Bucovina.

Primaria orasului Gura Humorului se ocupa de repararea si reorganizarea acestei cladiri, iar in luna mai a anului 2000 se deschide Galeria de Arta Georges Cotos, o galerie de arta contemporana care contine un numar de aproximativ 200 de tablouri.

Pictorul francez de origine romana Georges Cotos s-a nascut la Straja Bucovinei (in anul 1915), acesta a expus de-a lungul vietii in numeroase capitale din intreaga lume fiind apreciat pentru explozia de culoare si pentru forta expresiei plastice a lucrarilor sale. Picturile acestui “pictor al culorilor atomice” sunt expuse in cele doua sali pozitionate chiar la parterul cladirii acestui muzeu, astfel se creeaza o atmosfera care te introduce intr-o lume de mult apusa, o lume a frumosului.

Muzeul propriu-zis este deschis in toamna anului 2005 si este organizat la etajul imobilului in cinci sali. Fiecare sala este amenajata in conformitate cu timpul calendaristic, astfel turistii vor putea intelege universul satului bucovinean al secolului al XIX-lea in functie de calendarul popular. Pentru ca trecerea de la universul urban reprezentat de galeria artistica de la parter la universul rural de la etaj sa fie facuta cat mai lin, turistii vor putea admira un stalp de hotar specific celor folosite in anii ’50 ai secolului XX.

Astfel treptat universul bucovinean isi va dezvalui cele mai ascunse secrete turistilor din intreaga lume. Prima incapere este de tip monocelular, cu o fantana cu roata in curte, aici sunt evidentiate practicile magice care se organizau cu ocazia sarbatorii Sfantului Andrei. Dintre aceste obiceiuri specifice zonei sunt explicate urmatoarele: pregatirea turtei sarate, pazitul usturoiului, uitatul in fantana, legarea parilor la miez de noapte si aruncarea caltilor pe vatra.

Ca si model pentru aceasta incapere este folosita o casa din satul Glodu, astfel vor putea fi admirate icoanele pe sticla, cuptorul, lavita, laicerele sau lazile de zestre. Cea de-a doua casa este din zona Straja, aceasta este de forma camera-tinda-camera si in casa “cea mare” (sau “cea frumoasa”) este pozitionata masa pentru “Cina cea de taina”, masa pe care se serveste cea mai importanta mancare, si anume cea din Ajunul Craciunului.

Aici vor putea fi observate mancarurile traditionale de post (colacul rotund, colaceii primiti in urma colindarii de catre mezinul familiei, colacul impletit sub forma cifrei opt), sfesnicul de lemn cu lumanare din ceara, sau vor putea fi apreciate mai mult momentele petrecute in familie si traditia colindatului.

In continuarea traseului oferit de Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina turistii vor putea admira prispa casei care este reconstruita dupa modelul celor din localitatea Manastirea Humorului. Aici turistii vor putea observa organizare ograzii (adica a curtii) si vor putea cunoaste uratorii si mascatii care vesteau Noul An, reprezentati de: mosul, baba, jandarmul, turcul, palarierul, tiganul, caiutii, ursii si capra.

Incursiunea pe ulita satului va aduce la cunostinta turistilor: fieraria unde erau purificate sau reparate uneltele agricole sau stupina arhaica cu “buduroaiele” scobite in trunchi de copac (acestea reprezentau stupii primitivi) care era sfintita in luna martie pentru a marca revenirea la viata a insectelor. Tot in cadrul acestui muzeu turistii vor putea invata cum sa acreasca borsul, spolocania, vor putea sarbatori “lunea vaselor”, vor putea vedea cum arata o casa aflata in curatenia generala de dinaintea Pastelui, apoi se vor putea alatura multimii de oameni imbracati in costume populare din curtea bisericii care sarbatoresc “Invierea Domnului.

In continuarea calendarului traditional al zonei turistii vor putea admira ritualul plugului scos la arat, purificarea vaselor folosite la obtinerea si prelucrarea laptelui, vor putea fi observate ritualurile de la sarbatoarea Sangeorz (creanga verde de salcie de la stalpul portii si din brazda sau tarsul (vreascul) infipt la poarta), dar si ritualurile pentru adorarea soarelui sau traditiile pastoresti care marcheaza incheierea anului pastoral la Samedru (Sfantul Dumitru).

In acest fel turistii vor parcurge intregul calendar popular bucovinean, incepand cu obiceiurile legate de sarbatoarea Sfantului Andrei si terminand cu cele de la sarbatoarea Sfantului Dumitru. In ceea ce priveste sectia de arta in interiorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina turistii vor regasi 193 de lucrari ale pictorului Georges Cotos, 5 lucrari ale pictorului George baron Lovendal si aproximativ 4600 de lucrari originale de grafica satirica care au participat la Festivalul International “Umor la Gura Humorului”, festival gazduit de acest muzeu.

Din punct de vedere etnografic turistii vor regasi in interiorul muzeului aproximativ 3400 de piese care reflecta portul popular, obiceiurile, mestesugurile si ocupatiile localnicilor (cele mai multe din a doua jumatate a secolului XIX), pe langa acestea mai pot fi admirate: lucrari de literatura, o colectie de numismatica (monede din secolul XX), o colectie de piese cu caracter istoric, dar si o colectie de stiinte naturale.