Zgomotul puternic pe care caderea apei il produce este cel care da numele acestei cascade, bineinteles este vorba despre Cascada Duruitoarea. Intalnita in judetul Neamt, pe teritoriul administrativ al comunei Ceahlau si chiar in apropierea faimoasei statiuni Durau, Cascada Duruitoarea fascineaza an de an o multime de turisti. Fiind situata in masivul Ceahlau si inclusa in Parcul National Ceahlau, cascada este singura care intrerupe linistea “asurzitoare” a locurilor, ajungand astfel recunoscuta la nivel national.
Aceasta cascada a primit statutul de monument al naturii, fiind o arie protejata de interes national inclusa in rezervatia intinsa pe o suprafata de 1 hectar si pozitionata la 1250 metri inaltime. Aceasta rezervatie este formata din valea Paraului Rupturii, care este cuprinsa intre abrupturile coborate dinspre Piatra Ciobanului in partea estica si Piciorul Schiop in partea vestica.
Pentru a ajunge la Cascada Duruitoarea vizitatorii pot opta pentru trei trasee turistice marcate, fiecare dintre acestea pornesc chiar din localitatea-statiune Durau si pot fi finalizate in aproximativ doua ore, in functie de conditia fizica a fiecaruia si de timpul alocat admirarii naturii. Traseul care are un grad mic de dificultate este cel marcat cu un triunghi galben, acesta porneste de la Cabana Fantanele, continua spre Poiana Viezuri (intre 45 si 60 de minute) si ajunge la cascada in maxim doua ore.
Celelalte doua trasee au un grad mediu de dificultate, unul dintre acestea porneste de la Crucea rosie Durau spre Poiana Viezuri (45-60 minute) si apoi ajunge la cascada (90-120 minute); iar cel de-al doilea de la Crucea albastra Durau spre paraul Rupturilor (60-75 minute) si apoi ajunge la cascada dupa aproximativ doua ore.
Urmand drumul comun marcat cu crucea albastra sau rosie care duce spre Cascada Duruitoarea, turistii pot ajunge chiar si la Cabana Dochia pana in maxim 3 ore, insa acest traseu nu este recomandat in timpul iernii datorita dificultatii, de cele mai multe ori fiind chiar interzis in timpul sezonului rece.
Chiar in apropierea cascadei exista un loc special amenajat cu mese si banci, acesta permite odihnirea turistilor si in acelasi timp admirarea cascadei de la mica distanta. In Poiana Viezuri exista un izvor neamenajat de unde turistii isi vor putea procura apa potabila, aceasta putand fi obtinuta insa si din apa cascadei. Turistii care se aventureaza catre aceasta cascada trebuie sa stie ca exista o taxa speciala care se plateste (fie din Durau fie din Izvorul Muntelui), aceasta este folosita pentru intretinerea rezervatiei si este o suma insignifianta pentru importanta si frumusetea acestei rezervatii.
Apa cascadei cade de la o inaltime de aproximativ 25 de metri, aceasta cadere de apa este despartita in doua parti distincte. Prima parte este numita si pragul superior, aceasta are o inaltime de aproximativ 20 de metri, iar la baza acesteia apele au sapat marmitele prin eroziune. Partea a doua a cascadei este cunoscuta si sub numele de pragul inferior, aceasta are o inaltime de aproximativ 5 metri si apele se rasfrang sub forma unui evantai peste stanca.
Formarea coloanelor, a turnurilor, adancirea jgheaburilor si formarea saritorilor si a cascadelor este rezultatul fenomenelor de inghet-dezghet si a avalanselor, acestea au produs dezagregarea conglomeratelor si ale gresiilor din peretii verticali ai stancii. Paraul care formeaza aceasta cascada este alimentat in permanenta de izvorul Fantana Rece care este situat pe platoul alpin.
Acesta este si principalul izvor care alimenteaza in permanenta cascada, insa in urma construirii captarii pentru cabana Dochia debitul acestuia s-a redus. Pe langa acest izvor mai exista si altele secundare, insa caracterul acestora este temporar deoarece au perioade in care seaca. In apropierea Cascadei Duruitoarea turistii vor mai putea vizita si: statiunea si manastirea Durau, Polita cu Arinis, platoul muntilor Ceahlau, sau Piatra Lacramata.
Comment (0)