Pe strada Republicii la numarul 5, mai exact intre raul Dorna si Parcul balnear, in orasul Vatra Dornei din judetul Suceava, turistii vor putea admira Cazinoul orasului, o cladire care inca din anul 2004 a fost inclusa pe “Lista monumentelor istorice din judetul Suceava”. Cunoscut si sub numele de Cazinoul Bailor sau Pavilionul Central al Bailor, Cazinoul a fost considerat de-a lungul anilor emblema orasului Vatra Dornei, un monument istoric extrem de important si frumos. De-a lungul anilor Cazinoul a avut functia atat de sala de jocuri de noroc, cat si cea de sala de concerte sau spectacole si club muncitoresc.

In zilele noastre cladirea se afla in administrarea Bisericii Ortodoxe Romane si se afla intr-o avansata stare de degradare, fiind necesare urgente masuri de renovare si reconditionare. Intre anii 1875-1902 primarul statiunii Vatra Dornei a fost domnul Vasile Deac, acesta reuseste sa il convinga pe imparatul Franz Joseph al Austriei de importanta construirii unui cazinou pentru toti turistii care veneau la bai in aceasta localitate.

In legatura cu terenul pe care urma sa se construiasca importantul cazinou, acesta se afla in proprietatea comunala si era acoperit de paduri. Aceste paduri se taie, o parte din banii necesari constructiei reusesc sa fie colectati prin cheta publica (la aceasta contribuie chiar si imparatul Franz Joseph), iar cealalta parte este imprumutata de la o banca vieneza.

Arhitectul vienez Peter Paul Brang este cel care realizeaza proiectul cazinoului, iar lucrarile de constructie se deruleaza intre anii 1896 si 1898. Inaugurarea oficiala a acestei cladiri se realizeaza in data de 10 iulie a anului 1899, constructia este realizata in stil eclectic cu unele note ale Renasterii germane, iar din punct de vedere arhitectonic seamana cu Cazinoul din Baden din Austria. Cele trei policandre de cristal de Murano care erau in interiorul cazinoului erau prevazute la inceput cu lumanari iar apoi cu becuri.

Interiorul cazinoului este prevazut cu un restaurant, o cofetarie, o sala de teatru, o biblioteca si mai multe spatii de utilitate publica. Aici veneau numeroase nume importante de pe intregul continent european, in special din Austria (motiv pentru care exista chiar si o orchestra austriaca), din acest motiv luxul si opulenta Cazinoului erau caracteristicile de baza.

Cele mai importante personalitati care au vizitat Cazinoul din Vatra Dornei, atat de la noi din tara cat si din afara tarii, sunt: imparatul Franz Joseph, arhiducele Franz Ferdinand, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Corneliu Zelea Codreanu, generalul Gheorghe Argesanu, generalul Ion Antonescu, Mihai Beniuc, Nichifor Crainic, Emil Bodnaras, Zaharia Stancu, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica, Eugen Jebeleanu si A.C. Cuza.

Din anul 1918, dupa Unirea Bucovinei cu Romania, terenul pe care era construit cazinoul intra in administrarea Fondului Bisericesc al Bucovinei, in acest fel Austria platea reparatiile de razboi pe care le datora Romaniei. In anul 1936 sunt efectuate cateva lucrari in ceea ce priveste functionalitatea cladirii, astfel scena din sala de reprezentatii este modificata, iar un an mai tarziu este amenajata o terasa in spatele cazinoului care oferea vedere chiar spre parcul balnear.

Perioada celui De-al Doilea Razboi Mondial gaseste cladirea Cazinoului ca si loc al armatei germane care deservea scopurilor militare ale acesteia, iar in toamna anului 1944 cand unitatile militare se retrag din aceasta localitate spatiile interioare ale Cazinoului sufera distrugeri destul de importante. Primavara anului 1945 marcheaza lucrarile de reparatii si renovare ale cladirii Cazinoului, iar in perioada dominatiei comuniste aceasta cladire este nationalizata si transformata in club muncitoresc.

Devenind astfel centrul statiunii balneare, cladirea Cazinoului din Vatra Dornei devine locul in care se tineau sedintele de partid si intalnirile sindicale sau campionatele nationale de sah. Lucrari ample de renovare si remodelare a zonei inconjuratoare incep sa fie executate in prima parte a anului 1986, chiar presedintele Nicolae Ceausescu fiind cel care aproba un an mai tarziu refacerea cazinoului.

Structura de rezistenta a cladirii a fost refacuta cu ajutorul militarilor si a elevilor, iar strada care dadea inspre raul Dorna este transformata in bulevard. Insa o data cu izbucnirea Revolutiei din decembrie anul 1989 lucrarile de renovare se aflau in plina activitate, in doar trei luni se fura din aceasta cladire marmura de Carrara, dar si candelabrele, cazile de cupru si cristalele.

Schimbarile repetate de proprietari si lipsa fondurilor sunt principalele motive pentru care lucrarile de renovare de la cladirea Cazinoului raman inactive. Incepand cu anul 1990 cazinoul apartine societatii Dorna Turism S.A., apoi acesta este transferat Consiliului Local, iar Ministerul Culturii si Cultelor este cel care aloca fondurile necesare pentru reabilitarea cladirii si autoritatile locale aloca fondurile pentru subzidire si tabla. Consiliul local al municipiului Vatra Dornei in frunte cu primarul Ioan Moraru este cel care propune infiintarea Fundatiei “Cazinoul Vatra Dornei” in anul 1998, astfel se dorea obtinerea fondurilor necesare pentru restaurarea si consolidarea acestui monument istoric.

Cladirea Cazinoului din Vatra Dornei este revendicata in anul 2003 de catre Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor (aceasta era administratorul juridic al Fondului Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina), iar in toamna anului 2004 Hotararea de Guvern cu numarul 437 retrocedeaza cladirea arhiepiscopiei. In prezent lucrarile de reconstructie si reconsolidare au ramas blocate, se asteapta fonduri importante pentru a se incepe refacerea acestui important monument istoric.