Primaria orasului, construita in anul 1897, este o constructie impunatoare in stil florentin care a fost declarata monument istoric. Aceasta cladire adaposteste in camerele sale Muzeul Etnografic din Vatra Dornei, muzeu care contine exponate specifice artei populare din aceasta parte a tarii. Exponatele din acest muzeu reusesc sa surprinda complet si complex civilizatia traditionala montana din zona Dornelor si a Bucovinei, in acest fel ni se va contura o imagine elocventa a trecutului etnografic al regiunii. Muzeul Etnografic este situat chiar la parterul Palatului Comunal adica al Primariei orasului Vatra Dornei, pe strada Mihai Eminescu la numarul 17, in judetul Suceava. Acesta a fost deschis in anul 1986 si pune la dispozitia publicului in regim permanent 12 expozitii intinse pe o suprafata de 600 de metri patrati. Tot in incinta acestui muzeu vom intalni atelierul “Zaristea mitului” (un atelier de arta populara si mitologie romaneasca) si diferite spectacole folclorice organizate pentru anumite evenimente.
Turistii care viziteaza Muzeul Etnografic vor putea face o incursiune in trecutul nu de mult apus al locuitorilor acestei regiuni, trecut in care fiecare taran respecta natura inconjuratoare si traia intr-o comuniune absoluta cu aceasta. Vor putea fi observate: elemente de arhitectura, obiecte ceramice, tesaturi, cusaturi, oua incondeiate, elemente de pastorit si plutarit, masti, portul traditional sau vor putea fi intelese obiceiurile pe care localnicii le practicau cu sfintenie in cadrul fiecarei sarbatori sau a fiecarui eveniment deosebit din viata acestora, cum ar fi botezul, nunta sau inmormantarea. Pentru a intelege mai bine arhitectura caselor din zona Dornelor, in Muzeul Etnografic este prezenta macheta unei case traditionale, macheta adusa din satul Cosna si care dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea. Elementele autentice care sustin aceasta macheta sunt reprezentate de catre stalpi, de catre cuiele din lemn de tisa care erau folosite pentru a fixa dranitele (adica sindrilele) pe acoperis, dar si de catre portile de la cerdac (pridvor, veranda) ornamentate cu simboluri astrale printr-un proces de traforare care necesita o indemanare si rabdare aparte.
In Muzeul Etnografic sunt expuse obiecte de ceramica specifice celor mai importante centre din aceasta zona, mai exact centrele Radauti, Marginea si Paltinoasa, iar vedeta expozitiei este reprezentata de catre ceramica neagra din Marginea, aceasta facandu-se remarcata prin eleganta si sobrietate. In ceea ce priveste sectia destinata tesaturilor din interior, Muzeul Etnografic va prezenta cergi (paturi), stergare (prosoape), laicere (covoare), toate acestea facute din lana, bumbac sau canepa. Aceste tesaturi impresioneaza turistii prin elementele ornamentale folosite, prin colorit, dar si prin vechime deoarece intalnim si exponate mai vechi de o suta de ani. Stergarele realizate in aceasta zona sunt de fiecare data cusute pe fond alb, sunt viu colorate, iar stergarele din Neagra Sarului au ajuns sa fie apreciate chiar si la nivel national. Laicerele din zona bucovinei sunt recunoscute pentru nota de sobrietate, iar plocazile (paturile) care se foloseaua pentru acoperirea oamenilor (in iernile geroase de la munte) sau a patului sunt tesute din fir gros de lana. Folosirea padurilor bogate din aceasta zona a reprezentat inca din cele mai vechi timpuri activitatea de baza a localnicilor, in acest fel aproape fiecare barbat din zona stie cum sa foloseasca barda si cum sa realizeze creatii in lemn de un farmec aparte. Dintre cele mai apreciate creatii in lemn putem mentiona “scafaiele” (adica covatele) din comuna Brosteni care sunt facute din “galmele” (anomaliile) paltinului si ale fagului, sau “budai-vasul” din localitatea Gura-Negrii, folosit pentru prinderea laptelui care impresioneaza prin ornamentele deosebite si prin cercurile de lemn din cep de arin.
Farmecul regiunii va fi evidentiat si de catre: ornamentele pirogravate pe care le putem admira pe “pascarite”, acele vase folosite de Pasti atunci cand se sfinteste pasca, ouale incondeiate in localitatile Poiana Stampei, Ciocanesti si Panaci, sau obiectele din corn de cerb “cornece” in care se pastra in trecut praful de pusca pentru a fi ferit de umiditate si de sursele de foc. Specifice portului popular traditional din aceasta zona, in interiorul Muzeului Etnografic vom putea observa hainele groase din suman de tipul: cioarecilor (pantaloni taranesti), mantalelor sau a atelor lungi de la opinci, costumele de sarbatoare din comunele Dorna Candrenilor si Panaci, piesele de port din comuna Dorna Arini si camasile din Cosna si din Poiana Stampei.
Obiceiurile sunt de asemenea extrem de bine intelese de catre turistii care viziteaza Muzeul Etnografic, in acest fel camasa miresei, coronita miresei confectionata din flori naturale sau naframile de vatajei cusute cu lana si fir metalic sunt specifice datinilor de nunta. Pentru datinile de iarna vom regasi jocurile cu masti, “alaiul caprei” reprezentat prin personaje in miniatura, iar capra este decorata cu panglici, flori, busuioc si menta creata. Astfel in cadrul Muzeului Etnografic vom regasi trei interioare traditionale care ofera posibilitatea vizitatorilor de a se familiariza cu organizarea interiorului unei case taranesti bucovinene: cuptorul, oalele mari folosite pentru fiertul galustelor, prichiciul vetrei, tesaturile. Tot aici vom gasi reprezentate principalele zone etnografice montane, elemente de arta populara bucovineana si ocupatiile specifice zonei: cresterea animalelor si plutaritul. Expozitia tematica “Drumul bradului” readuce in prim plan munca in padure si plutaritul (exista machete cu diferite tipuri de plute), iar expozitia care evoca pastoritul prezinta momentele cele mai importante: tunsul oilor, masura, inchegatul sau urcatul la munte.
Comment (0)