In Piata Unirii din Timisoara, mai exact pe strada Emanoil Ungureanu, turistii vor putea vizita Catedrala Ortodoxa Sarba care din anul 1964 a fost declarata monument istoric extrem de valoros pentru acest oras si in mod special pentru comunitatea sarba din zona.

Cladirea este situata pe strada Emanoil Ungureanu, a fost construita chiar pe locul in care a ars o biserica ortodoxa in incendiul din anul 1728. Constructia acestui lacas de cult a fost realizata intre anii 1744-1748 in stil baroc, iar banii necesari constructiei au fost primiti de la credinciosi.

Catedrala sarbeasca poarta hramul Inaltarea Domnului si a fost ridicata in aceeasi perioada in care se construia si Domul Romano-Catolic pentru colonistii adusi de catre Curtea de la Viena (in prima jumatate a secolului al XVIII-lea). In aceasta perioada orasul Timisoara fusese recent eliberat de sub dominatia otomana, dominatie care durase 164 de ani, mai exact in anul 1716 de catre habsburgii condusi de Printul Eugen de Savoya.

In aceasta perioada de dominatie, pasalacul turcesc (pasalacul reprezenta o provincie din Imperiul Otoman care era guvernata de un papa) construise deja patru geamii (lacasuri de cult pentru cultura musulmana, sau moschei), chiar daca majoritatea populatiei din Cetatea Timisorii ramasese crestina (adica romani si sarbi ortodocsi).

Pentru a celebra aceasta eliberare, orasul trecea printr-o perioada de transformari importante, printre acestea numarandu-se si construirea Catedralei Episcopale Sarbe. Cele doua turnuri (sau turle) ale Catedralei Episcopale au 5 clopote si au fost adaugate de abia in anul 1791 cand Catedrala s-a renovat, iar catapeteasma a fost realizata de catre fratii Jalnic (Ialnic), sculptori extrem de apreciati in acea perioada.

Constructia acestei Catedrale a inceput in timpul episcopului Gheorghe Popovici, renumitul artist si pictor bisericesc (din zona Banatului) Constantin Daniel a fost cel care a pictat interiorul acestui monument, iar sculptorul sarb Mihailo Janic a realizat iconostasul in lemn intre anii 1830-1836, lucrare extrem de apreciata si cunoscuta chiar si in zilele noastre.

Initial atat credinciosii de etnie sarba cat si cei de etnie romana foloseau acest lacas de cult, insa in anul 1865 cele doua Biserici s-au separat ierarhic iar cladirea din Piata Domnului (actuala Piata Unirii) a intrat in administratia si folosinta comunitatii sarbe, in zilele noastre aici slujeste pentru enoriasii sarbi din zona un episcop care este numit chiar de catre Patriarhia Sarba de la Belgrad.

Cea mai importanta renovare pentru acest lacas de cult s-a realizat intre anii 1993-1997 cand Catedrala Episcopala Sarba a fost restaurata in totalitate datorita gradului inalt de degradare la care ajunsese.

Catedrala este pozitionata pe axa vest-est, in acest fel fatada lacasului de cult este spre strada Emanoil Ungureanu adica spre vest si absida (incaperea semicirculara care este destinata altarului in bisericile crestine) acesteia spre Piata Unirii, adica spre est.

Deoarece intrarea in Catedrala Episcopala Sarba se face de pe strada Emanoil Ungureanu, pentru a se face legatura cu Piata Unirii, chiar in spatele bisericii a fost construita o poarta din fier forjat, pentru a facilita accesul vizitatorilor sau a enoriasilor.

In interiorul Catedralei Episcopale Sarbe isi dorm somnul de veci 7 episcopi ortodocsi sarbi si mai multe personalitati care au jucat un rol important in formarea comunitatii sarbe.