Despre Cetatea taraneasca Rasnov sau Cetatea medievala Rasnov fiecare roman a auzit, faima acesteia depasind de mult timp granitele tarii. Situata in partea sudica a orasului Rasnov (din judetul Brasov) pe dealul cunoscut ca si Dealul Cetatii, Cetatea Rasnovului gazduieste in interiorul sau un muzeu extrem de important, muzeu care ii poarta numele, si anume Muzeul Cetatii Rasnov. Acest obiectiv turistic al orasului Rasnov s-a format in ideea de a prezenta tuturor, pana in cele mai mici detalii, viata locuitorilor acestei cetati medievale.

O parte din exponatele gazduite in incinta muzeului sunt adunate chiar de la vechii locuitori ai cetatii, fiecare contribuind la incercarea de a readuce o parte din farmecul unei epoci nu de mult apuse. Importanta istorica, culturala si arhitecturala a Cetatii Rasnovului atrage ca si un magnet an de an mii de turisti, turistii romani care opteaza pentru aceasta cetate incearca sa desluseasca pagini importante din istoria tarii noastre, iar turistii straini raman impresionati de acest monument de arta.

In interiorul Muzeului Cetatii Rasnovului sunt puse in valoare piesele care evoca trecutul istoric al acestor locuri, mai exact mestesugurile si obiceiurile locuitorilor, viata personalitatilor de seama (conducatori, domnitori) care au influentat viata din cetate si au trait in ea. Intr-un cuvant mai multe fragmente din istoria acestei zone pot fi admirate si intelese de catre toti cei care viziteaza acest muzeu.

Sectiunile de: arme, armuri, unelte, fotocopii ale documentelor, porturi specifice secolului, obiecte de epoca, mobilier de epoca, galerii si stampe, formeaza expozitiile Muzeului Cetatii Rasnov. Ceea ce impresioneaza numerosi vizitatori ai acestui muzeu este jugul folosit pentru transportarea prizonierilor de la o locatie la alta si masca de tortura, aceste obiecte chiar daca erau extrem de raspandite si de uzuale in secolele XVII si XVIII, in prezent reusesc sa impresioneze chiar si cele mai pretentioase priviri.

Sapaturile arheologice efectuate in ultimii ani au evidentiat faptul ca inainte de perioada asezarilor dacice si a dominatiei romane, in aceasta zona existau asezari omenesti care datau inca din perioada neoliticului. Astfel a fost descoperita o ramasita de la o unealta si un obiect care pare a fi o jucarie a perioadei, mai exact un patruped de forma unui cal sau a unui catel. Aceste exponate pot fi admirate in expozitiile din interiorul Muzeului Cetatii Rasnov, tot aici mai poate fi admirat un obiect care se folosea intre anii 1500-1550 pentru decorarea sobelor, obiect cunoscut sub numele de “cahla”.

Ceea ce impresioneaza la acest obiect decorativ este faptul ca pe el este reprezentat un soldat care are imprimat pe scut trei trandafiri, emblema localitatii Rasnov. Aceasta descoperire atesta faptul ca orasul Rasnov este printre putinele localitati de la noi din tara care poseda o emblema atestata cu mai bine de 500 de ani in urma, de aici si importanta crescuta a Muzeului Cetatii Rasnovului. Renovarea muzeului isi propune sa readuca in prim plan importanta istorica a acestei cetati, astfel exponatele de aici nu vor mai fi doar expuse in vitrine ci vor fi incluse in decoruri menite sa “vorbeasca” de la sine despre istoria poporului roman.