In judetul Neamt, chiar pe muntele Ceahlau, turistii vor regasi un lacas de cult demn de maretia si importanta acestui munte “sfant”, manastire care ii poarta numele, si anume Manastirea Ceahlau. Construita in anul 1993, Manastirea Ceahlau se afla din punct de vedere administrativ in comuna cu acelasi nume, fiind un important obiectiv turistic al statiunii Durau.

Purtand hramurile “Schimbarea la Fata” si “Bine Credinciosul Stefan cel Mare si Sfant”, aceasta manastire gazduieste in prezent o obste de calugari, fiind un important loc de pelerinaj pentru fiecare turist care ajunge in aceasta parte a tarii si care se aventureaza pe potecile muntelui. Situata la inaltimea de 1850 metri, Manastirea Ceahlau este cel mai inalt asezamant monahal de la noi din tara, fiind astfel locatia ideala pentru o izolare in universul spiritualitatii.

Pentru a ajunge la Manastirea Muntele Ceahlau vizitatorii (sau pelerinii) au posibilitatea sa opteze pentru trei trasee marcate corespunzator, echipamentul fiecaruia trebuie sa fie adecvat zonei montane strabatute, asadar nu trebuie sa fie omisa: hrana, apa, bocancii, o haina mai groasa si o pelerina. Primul traseu turistic este cel care porneste din statiunea Durau, acesta duce spre Cabana Fantanele, apoi spre Cabana Dochia si in cele din urma ajunge la Manastirea Ceahlau.

Cel de-al doilea traseu porneste de la Cabana Izvorul Muntelui, apoi ajunge spre Curmatura “Lutu Rosu”, la Piatra cu Apa, apoi la Detunatele, Cabana Dochia si in cele din urma ajune la Manastirea Ceahlau. Se poate ajunge la aceasta manastire si din localitatea Bicazul Ardelean, prin satul Telec, se trece de confluenta Bistrelor, apoi se ajunge la Schitul Stanile, pana aici traseul poate fi parcurs si cu un mijloc de transport, iar de aici se ajunge la pas la Manastirea Ceahlau.

De-a lungul anilor in imprejurimile masivului Ceahlau au fost mentionate mai multe pesteri care au fost locuite de pustnici, dar si mai multe schituri si manastiri. Asadar viata monahala si credinta in aceasta zona a fost extrem de bine definita inca din cele mai vechi timpuri. Insa multe dintre aceste lacasuri de cult au fost distruse de diverse catastrofe naturale sau umane, cum ar fi avalansele de zapada, stancile prabusite sau incendiile.

Dintre toate acestea a dainuit de-a lungul anilor doar Manastirea Durau, devenita si simbolul acestei zone. Insa in anul 1992 Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei, Daniel, este cel care decide infiintarea Manastirii Ceahlau, acesta devine astfel si principalul ctitor al manastirii. Situata in apropierea cabanei Dochia si a statiei meteorologice Toaca, chiar pe un platou al muntelui Ceahlau, manastirea este inconjurata de stanci mari oferind astfel turistilor peisaje de neuitat.

Pentru a putea fi construita aceasta manastire a fost nevoie de ajutorul oferit de Armata Romana, mai exact de catre elicopterele acesteia care au transportat materialele de constructie necesare. Finalizarea manastirii se realizeaza in luna august a anului 1993, iar chiar deasupra usii de la intrarea in pronaos, in pridvor, turistii vor putea citi pisania scrisa in marmura, in care este prezentata intreaga istorie a formarii acestui lacas de cult. La realizarea constructie pe langa: Mitropolitul Moldovei si a Bucovinei, protoiereul Mihai Damian, printul Dimitrie Sturza si echipajul Armatei Romane, au contribuit si credinciosii din zonele din jurul muntelui.

Arhiepiscopia Iasilor, familia doctorului Lancrajan Popescu din Basel (Elvetia) si mai multi credinciosi din zona Iasi si imprejurimi, contribuie la impodobirea manastirii oferind sculpturile si icoanele necesare. Echipa coordonata de profesorul Alexandru Hutanu este cea care realizeaza sculptura, iar arhimandritul Vartolomeu Florea este cel care picteaza icoanele. Inginerul Constantin Apostol este cel care realizeaza electrificarea manastirii, iar clopotul este donat de catre Manastirea Sihastria din Neamt.