O alta capodopera culturala, istorica si artistica, pe care frumoasa Bucovina a lasat-o neamului romanesc, este Manastirea Sucevita. Situata in satul cu acelasi nume, pe valea Raului Sucevita, la poalele Obcinei Mari, despartita de doar 18 km de Orasul Radauti si de 55 km de Orasul Campulung Moldovenesc, Manastirea Sucevita isi asteapta vizitatorii.
La inceputul secolului al XVI-lea, pe teritoriul actualei manastiri exista o biserica din lemn purtand hramul “Schimbarea la Fata”si o schivnicie, in care ucenicii Sfantului Daniil Sihastru traiau in tihna si credinta. Dintre acestia se remarca Calistrat Sihastrul, cel care a adunat in jurul sau mai multi ucenici si a innoit sihastria care la sfarsitul secolului al XVI-lea devine actuala Manastire Sucevita.
Chiar si in zilele noastre, acest loc poarta numele de “La Pustnici”. Una dintre cele mai frumoase legende, este cea care aminteste despre o femeie care, in incercarea de a isi rascumpara anumite pacate, a adus timp de 30 de ani cu ajutorul carului ei tras de bivoli, piatra necesara ridicarii actualei manastiri.
Familia Movilestilor (urmasa a lui Petru Rares), formata din mari boieri, carturari de seama si chiar domnitori ai Moldovei si Tarii Romanesti, este cea care a ridicat Manastirea Sucevita care poarta hramul “Invierea Domnului”. Mitropolitului Gheorghe Movila este cel care vine cu initiativa construirii bisericii, intre anii 1582-1584, din aceasta cauza acesta este considerat si ctitorul manastirii.
In anul 1595 Ieremia Movila urca pe tronul Moldovei si continua munca inceputa de familia sa. Acesta adauga bisericii doua pridvoare (la intrare), chiliile calugarilor, o casa domneasca (ruinele acesteia pot fi admirate de turisti chiar si in zilele noastre), zidurile si turnurile de incinta (cu un rol de protectie extrem de important).
Tot atunci, pictorii moldoveni Ioan Zugravul si fratele acestuia Sofronie, realizeaza pictura interioara si exterioara a bisericii, a carei valoare artistica, culturala si istorica dainuie de secole.
Turistii pot admira mormintele fratilor voievozi Ieremia si Simion Movila, acestea fiind considerate importante obiecte de arta medievala romaneasca, inaugurate chiar de traditia impusa de domnitorul Stefan cel Mare.
In partea stanga a usii naosului se poate admira tabloul votiv care infatiseaza familia Movila, formata din: fratii Gheorghe (mitropolitul Moldovei), Ieremia (voievodul Moldovei) si Simion (voievodul Tarii Romanesti), dar si din tatal acestora Ioan Movila (calugarit la batranete).
Arhitectura Manastirii Sucevita combina mai multe stiluri diferite, astfel arhitectura moldoveneasca (a vechilor biserici din lemn) se imbina cu arta gotica si bizantina, iar elementul deosebit al constructiei il constituie pridvoarele deschise, care apartin arhitecturii din Tara Romaneasca.
Din punct de vedere al picturii, Manastirea Sucevita poate fi considerata “testamentul” vechii arte moldovenesti, in care bisericile erau pictate in exterior. Astfel verdele crud “cu intensitatea smaraldului si vigoarea ierbii proaspete dupa ploaie” pare ca prinde viata, iar picturile par a “spune” o poveste oricarui vizitator care este deschis sa le “asculte”.
Pe langa combinatia unica dintre traditie si inovatie, pe peretele din partea de nord turistii pot admira scena “Scara virtutilor”, o reprezentare grandioasa intre ordinea ingerilor (a binelui) si haosul iadului (a raului). Peretele nordic al Manastirii Sucevita fiind singurul care s-a mentinut pictat, din ansamblul acestor manastiri din nordul Moldovei.
Arta medievala a secolelor XV-XVI reuneste: arhitectura religioasa, arhitectura civila, picturi, sculpturi in lemn si in piatra, manuscrise miniate, broderii, argintarie, portretele domnitorilor si pietrele tombale ale domnitorilor; toate acestea fiind puse la dispozitia turistilor pasionati de cultura si arta.
In muzeul manastirii vor putea fi admirate: capodopere ale broderiei (in special cele din secolele XV-XVI), epitaful cu 10000 de margaritare (datand din anul 1597), caseta de argint cu parul sotiei lui Ieremia Movila (doamna Elisabeta), exceptionale portrete laice, acoperamintele mormintelor domnitorului Ieremia Movila care dateaza din anul 1606 si cel al domnitorului Simion Movila care dateaza din anul 1609, un epitaf cu perle, un chivot donat de Mitropolitul Gheorghe Movila si tetraevangheliere ferecate in argint aurit.
Intre anii 1958-1969 sunt efectuate mai multe lucrari de restaurare a manastirii, asadar turistii pot intra cu cea mai mare incredere in acest sfant lacas, protejat de UNESCO. Obstea monahala din Manastirea Sucevita este formata din maici, acestea pastrand cu sfintenie traditia si istoria manastirii.
Comment (0)