Frumoasa noastra Bucovina, face cunoscut numele Romaniei in intreaga lume prin bijuteriile unice in Europa, si anume manastirile inscrise in tezaurul artei universale. Una dintre cele mai vechi asezari calugaresti, care a strajuit de sute de ani hotarul Moldovei in partea de Nord si al carei trecut istoric glorios vorbeste de la sine, este Manastirea Moldovita.
Aceasta este situata in comuna Vatra Moldovitei din judetul Suceava, la o distanta de doar 15 km fata de comuna Vama si la 27 km de orasul Campulung Moldovenesc, iar in prezent este o manastire de maici.
Manastirea Moldovita este inconjurata de muntii: Bucovinei, Ciumarnei, Argelul, Sicriesul si de dealurile: Obcinei si Manastirii si este strabatuta de paraurile Moldovita si Ciumarna. In acest fel manastirea este protejata de muntii impaduriti si este scaldata de “farmecul” apelor repezi de munte, oferind un peisaj de un pitoresc aparte.
Existenta Manastirii Moldovita se intinde pana in timpul voievozilor Musatini, iar sub domnia ocrotitoare a lui Alexandru cel Bun aceasta a fost inzestrata de fiecare ctitor, rezistand pana la sfarsitul secolului al XV-lea, cand o alunecare de teren (sau un cutremur) contribuie la prabusirea acestui frumos asezamant.
Chiar daca nu sunt date concrete care sa ateste ridicarea acestei biserici, in anul 1410 Manastirea Moldovita exista, deoarece numele acesteia apare ca “cea nou zidita”, iar in anul 1411 este amintit despre un “parau al cetatii”. Toate acestea indica existenta unui asezamant la poalele muntilor care despart Moldova de Transilvania, asezamant care avea ca scop si supravegherea zonei de frontiera, iar domeniile alocate acestuia indica prezenta unei biserici.
Din dorinta de pastra vie existenta manastirii, voievodul Petru Rares (fiul lui Stefan cel Mare), ridica o noua manastire in anul 1532, pastrandu-i acelasi hram, cel al “Bunei Vestiri”. Acesta a ales sa construiasca manastirea spre ses, la aproximativ 500 de metri fata de vechea biserica inaltata de Alexandru cel Bun, in prezent ruinele acesteia pot fi admirate de turistii pasionati de istorie si cultura.
Folosind piatra din valea raului Moldovita si din coasta muntelui de la Vama, de jur imprejurul bisericii a fost construit un zid (gros de 1,2 metri, lung de 40 metri si inalt de 6 metri) si turnuri de aparare, care aveau rol de protectie si care ii confera un aspect de fortareata.
Intre anii 1785-1934 Manastirea Moldovita este desfiintata, in aceasta perioada manastirea a suferit o multime de deteriorari. Restaurarile si modificarile facute intre anii 1954-1960 au avut rolul de a scoate in evidenta frumusetea acestui monument si de a face posibila locuirea acestuia de catre maicute.
Pictura Manastirii Moldovita a fost realizata la cinci ani dupa terminarea constructiei, aceasta impresioneaza prin tonalitatea cromatica de rosu-brun, prin stilul picturii, dar si prin elementele unice de ordonanta iconografica. Una dintre cele mai importante opere, care atrage atentia fiecarui vizitator, este jiltul domnesc (este atribuit perioadei domniei lui Petru Rares).
Acesta este mai lat si mai inalt decat jilturile obisnuite, speteaza este arcuita in forma de semicerc, tot acest aspect monumental fiind completat de stema Moldovei, a carei impletituri de linii si flori marunte dispuse in forma de cruce impresioneaza “auditoriul”.
De asemenea pictura exterioara (“al fresco”) de pe peretele sudic al bisericii, impresioneaza prin frumusete si unicitate, cei mai multi specialisti din acest domeniu considera ca aceste picturi au fost realizate de zugravii coordonati de cunoscutul Toma de la Suceava (era si pictorul de curte al voievodului Petru Rares).
Astfel doar admirarea picturii iti ofera o lectie de cultura generala demna de orice enciclopedie, scenele religioase se impletesc atat cu cele istorice cat si cu cele culturale.
Muzeul manastirii contine importante piese de mobilier: un tron domnesc (a apartinut lui Petru Rares), un epitaf brodat din secolul al XVII-lea, un tipic manuscris slavon datand din secolul al XVII-lea, steagul arcasilor (anul 1926), fragmente dintr-o conducta ceramica pentru apa (secolul al XV-lea), stampila manastirii Moldovita (secolul al XVI-lea), carti liturgice, broderii, icoane.
Asadar, turistii care aleg sa viziteze Manastirea Moldovita, pot admira o constructie in stil gotic si bizantin, o capodopera picturala, un adevarat monument cultural, istoric si religios.
Comment (0)