Manastirea Humor este o importanta si cunoscuta constructie care dateaza din evul mediu romanesc si care din anul 1993 este inscrisa de catre UNESCO pe “lista patrimoniului cultural mondial”, facand parte din grupul “Bisericilor pictate din nordul Moldovei”.

Situata in judetul Suceava, despartita de doar 6 km de localitatea Gura Humorului si 42 de km de resedinta judetului, intr-o depresiune extrem de frumoasa, Manastirea Humor apartine de satul cu acelasi nume.

Pozitionata la poalele Obcinelor Mari, pe valea Raului Humor, Manastirea Humor impresioneaza prin originalitatea picturii exterioare (considerata cea mai veche de acest fel), prin pridvorul deschis aparut pentru prima data in Moldova in aceasta manastire, prin tainita de deasupra camerei mormintelor, prin catapeteasma aurita, dar si prin traditiile si obiceiurile pastrate cu sfintenie.

In timpul domniei lui Alexandru cel Bun, la inceputul secolului al XV-lea, a fost ridicata de catre “panul Ivan vornicul” o biserica din piatra, pe malul unui parau din apropierea Humorului (in aceasta locatie exista deja un schit de calugari care aveau o biserica de lemn).

Domnitorul Alexandru cel Bun este primul care daruieste numeroase proprietati acestei biserici, incepand cu anul 1415, iar in continuare urmatorii domnitori ofera bisericii numeroase mosii, obiecte pretioase si manuscrise. Cel mai important manuscris este “Tetraevangheliarul de la Humor”, daruit in anul 1473 de catre Stefan cel Mare si scris de catre “ierodiaconul Nicodim”, acesta reprezinta primul portret laic din Moldova.

Pe una dintre paginile acestei carti se afla o superba miniatura in care apare Maica Domnului cu pruncul Iisus, iar in partea de jos apare pictat insusi Stefan cel Mare care ii ofera Fecioarei o carte, chiar “Tetraevangheliarul”. Aceasta opera de arta poate fi admirata de catre turistii pasionati de istorie si cultura, in Muzeul Manastirii Putna.

Datorita numeroaselor lupte, biserica vornicului Ivan s-a prabusit la inceputul secolului al XVI-lea, in prezent in apropierea actualei manastiri, turistii pot observa ruinele vechii biserici.

In timpul domniei lui Petru Rares, mai exact in anul 1530, marele logofat Toader Bubuiog incepe construirea unei noi biserici de piatra (in apropierea ruinelor vechii biserici). Toader Bubuiog detinea “dregatoriile de parcalab de Roman”, era mare logofat al Moldovei si detinea statutul de inalt demnitar politic indeplinind cu succes o multime de misiuni diplomatice atat in Transilvania, cat si in Turcia si Polonia.

Acesta, pe langa biserica propriu-zisa construieste si chilii pentru calugari, dar si ziduri inconjuratoare pentru aparare. Cinci ani mai tarziu, ctitorul (Toader Bubuiog) aduce o echipa de mesteri zugravi, printre care se numara si Toma din Suceava (zugravul principal de la curtea domnitorului), care realizeaza o adevarata opera de arta.

Domnitorul Vasile Lupu construieste in anul 1641 ziduri “durabile” de piatra si un turn masiv format din parter si trei etaje. Insa odata cu anexarea Bucovinei catre Imperiul Habsburgic, incepand cu anul 1775, localitatea Manastirea Humorului trece in “Ducatul Bucovinei din districtul Gura Humorului” si este guvernata de catre austrieci.

Acestia hotarasc desfintarea manastirii (in anul 1783) din ordinul imparatului Iosif al II-lea, biserica este transformata in biserica parohiala, chiliile incep sa se ruineze, in cladirile din complexul monahal incepe functionarea unei scoli pentru copiii localnicilor, iar din anul 1850 acestea devin depozite pentru materialele austriecilor.

Anul 1918 aduce unirea Bucovinei cu Romania, in acest fel datorita frumusetii de neuitat a bisericii, aceasta continua sa functioneze si este integrata in circuitul turistic din nordul tarii. Incepand cu anii 1960-1970, lucrarile de restaurare a complexului Manastirii Humor se amplifica, se reface acoperisul bisericii astfel incat acesta sa protejeze frumoasele picturi, se restaureaza picturile din pronaos si gropnita si se restaureaza turnul construit de Vasile Lupu.

Viata monahala este reluata din anul 1991, manastirea gazduind un numar de aproximativ 200 de maici, care pe langa viata sfanta se ocupa si de atelierele de croitorie si de pictura.

In incinta manastirii turistii pot vizita: mormantul ctitorului Toader Bubuiog si a sotiei acestuia, Anastasia, mormantul episcopului Eftimie al Radautilor (decedat in anul 1561) si mormantul logofatului Solomon.

Principalele obiecte, ale caror valoare artistica si istorica, impresioneaza in cadrul patrimoniului din Manastirea Humor, sunt: un analoghion din anul 1545, o catapeteasma aurita care dateaza din anul 1590, un jilt domnesc din lemn care dateaza din secolul al XVI-lea, o cruce de lemn care dateaza din anul 1623 si 6 icoane de mari dimensiuni pictate in secolele XV-XVI. De asemenea ruinele caselor manastiresti si ruinele vechii biserici reprezinta puncte de interes major pentru turistii pasionati de istorie, cultura si religie.

Inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava (din anul 2004), Turnul Clopotnita construit in secolul al XIX-lea este un obiectiv turistic demn de vizitat. Acesta este construit din lemn, se afla pozitionat la intrarea in complexul monahal, iar la etaj gazduieste camera clopotelor.

In partea de nord-est a bisericii, turistii pot vizita Turnul lui Vasile Lupu construit in anul 1641, in acelasi timp cu zidurile de piatra ale complexului monahal (din aceste ziduri in prezent au ramas doar cateva ruine).

Acest turn a fost construit pentru a fi folosit ca si centru de aparare in cazul unui pericol iminent, aici se puteau retrage aparatorii manastirii si puteau proteja lucrurile valoroase. Astfel scara exterioara de lemn care facea legatura dintre parter si primul etaj putea fi distrusa, iar cei din interiorul turnului se puteau apara in siguranta.

Datorita frumusetii deosebite al acestuia, incepand cu anul 2004 turnul a fost inclus pe “Lista monumentelor istorice din judetul Suceava”.