Un monument istoric care completeaza de minune frumusetea naturala a locului in care este pozitionat, Manastirea Predeal este probabil unul dintre cele mai importante obiective turistice din localitatea cu acelasi nume, un reper al credintei ortodoxe greu incercate secole la rand in aceasta parte a tarii. Situata la intrarea in localitatea Predeal la poalele muntilor Clabucetul Taurului pe valea Olareasa, mai exact pe partea dreapta a Drumului National (DN) 1 pe strada Manastirii (paralel cu soseaua Bucuresti-Brasov) la numarul 12, Manastirea Predeal isi asteapta in liniste vizitatorii.

Construita in secolul al XVIII-lea, mai exact intre anii 1818-1819, in locul unui fost schit din lemn ridicat in anul 1744, Manastirea Predeal isi asteapta vizitatorii intr-o liniste si armonie absoluta. In zilele noastre aceasta manastire este una de maici si poarta hramul Nasterea Maicii Domnului, sarbatorita (sau praznuita) in data de 8 septembrie.

Vechea biserica a Sfantului Ierarh Nicolae dainuie si astazi si se face remarcata prin frescele murale extrem de valoroase, pe langa aceasta turistii vor putea admira si Biserica Nasterea Maicii Domnului si chiliile. Declarata monument istoric in anul 1919, Manastirea Predeal a fost prima asezare din aceasta zona, linistea desavarsita a locului fiind prielnica dezvoltarii vietii monahale.

Trecutul zbuciumat al acestui lacas de cult se datoreaza in mare parte rautatii umane, mai exact a catolicilor care doreau atat de mult unirea cu Roma incat persecutau ortodocsii din Transilvania si de la sud de Carpati. Mijlocul secolului al XVIII-lea a ramas extrem de cunoscut pentru istoria mai multor lacasuri de cult de la noi din tara deoarece Curtea austriaca din Viena, adica catolicii, a comandat arderea bisericilor si a manastirilor din lemn si daramarea celor din piatra, asadar foarte multi enoriasi trebuiau sa isi paraseasca glia stramoseasca spre zone mai bune, cei din aceasta parte a tarii trebuiau sa mearga in Ardeal.

In acest fel, Ioanichie Ieromonahul si Duhovnicul ctitoreste chiar la poalele muntelui Clabucet Schitul Predeal, un schit ocrotit de Sfantul Ierarh Nicolae, un schit care avea sa devina o manastire extrem de apreciata pentru toti cei care aveau nevoie de liniste deplina si de comuniune cu divinitatea.

Acest schit este datat din anul 1821 insa intr-un pomelnic vechi intalnim mentionata data de 20 iunie 1774, iar constructia acestuia s-a facut prin bunavointa “prea cinstitului boier vel paharnic, Grigorie Buzoianu” si cu ajutorul crestinilor din zona. La schit se ajungea pe carari inguste de munte care treceau prin zone impadurite, acesta avea doar trei chilii, iar in anul 1788 schitul este distrus de catre turci. Acelasi parinte Ioanichie reconstruieste un nou schit si chiliile aferente acestuia, de aceasta data ajutorul primit este din partea boierului Ion Buzatu de la Bacifalau, iar a doua biserica se face din lemnarie.

Manastirea PredealIntre anii 1774-1790 parintele Ioanichie se ocupa atat din punct de vedere duhovnicesc cat si administrativ de enoriasii din acest schit, el este urmat de parintii Partenie (pana in anul 1811) si Gherman (pana in anul 1854), cel din urma fiind si cel care construieste in anul 1819 biserica mica din piatra care poarta hramul Sfantului Nicolae.

Pentru micuta biserica s-a folosit piatra de pe masivul Caraiman, aceasta este ridicata pe locul celei din anul 1774 si a avut drept ctitori pe jupanul Ion Manole (nepotul lui Ion Buzatu) si pe Nita Garla. Construita in stil bizantin, cu turla pe naos (este asezata doar pe tavanul acestuia), cu mici abside, cu doua usi pe catapeteasma in loc de trei (reprezinta un unicat), dar si cu frescele simple innegrite de timp si lumanari, micuta Biserica Sfantul Nicolae este extrem de simpla si frumoasa.

Tot in timpul parintelui Ghermano Darsteanu s-a construit si clopotnita (in anul 1827) si biserica cea mare din piatra care poarta hramul Nasterea Maicii Domnului (intre anii 1835-1844), biserica construita cu ajutorul staretului, a calugarilor si a locuitorilor din Sacele. Intr-un hrisov care dateaza din anul 1844 emis de domnitorul Bibescu-Voda se mentioneaza urmatoarele donatii catre schitul Predeal: din partea banului Alexandru Filipescu si a sotiei sale Elena a fost donat muntele Clabucetul Taurului (aici aflandu-se schitul), iar din partea logofatului Mihail Filipescu a fost donata mosia Bobolia. Podgoria de vita de vie a fost donata de catre mitropolitul Dosoftei Filitti, aceasta podgorie a fost scutita de taxe in anul 1810 de catre Grigore Ghica.

Arhimandritul grec Teofilact ajunge la conducerea Manastirii Predeal din anul 1854, zece ani mai tarziu mai multe manastiri se secularizeaza, iar in anul 1870 aici traiau deja 24 de monahi veniti in mare parte din Ardeal (Bran, Sacele, Sibiu). Staretul Pantelimon din Rasinari a fost cel de-al treilea de origine ardeleana, acesta s-a ocupat foarte mult de dezvoltarea culturala a manastirii, a invatat carte pe copii din zona gratuit chiar in chiliile manastirii pana in anul 1889, in continuare studiile facandu-se intr-o cladire speciala construita chiar de staret (aceasta fiind si prima scoala din zona).

Parintele Dionisie Simionescu este cel care se ocupa de Manastirea Predeal intre anii 1891-1909, in acea perioada manastirea avea o lungime de 50 de metri si o latime de 30, iar pana in anul 1923 slujbele la care participau localnicii s-au tinut aici (de la acea data in Predeal s-a construit o biserica). Sub tutela staretului Antonie Naescu, inca doua corpuri de chilii se construiesc intre anii 1933-1935 si in biserica veche pictura este spalata. Manastirea Predeal in anul 1938 avea doar sapte monahi, Comisia Monumentelor decide in anul 1942 marirea unei sume folosita pentru restaurarea bisericii vechi, iar in anul 1949 are loc ultima tundere in monahism din acest lacas de cult.

Restaurari si lucrari de intretinere se executa in anul 1863, in anul 1957, dupa al Doilea Razboi Mondial, in anii 1974 si 1976, in anul 1958 manastirea se desfiinteaza, iar intre anii 1960-1961 Biserica Maicii Domnului a fost pictata de catre pictorul Iosif Vasu. Reinfiintarea Manastirii Predeal are loc in anul 1993 cand aceasta devine o manastire de maici, intretinuta de un numar de sase maicute. In spatele manastirii turistii vor putea admira Monumentul Legionarilor care au fost ingropati in cimitirul de aici, monument ridicat in anul 1998 in memoria legionarilor care au fost ucisi in perioada dictaturii carliste.