In judetul Constanta, mai exact in statiunea Mamaia, lacul Siutghiol isi asteapta turistii dornici de o incursiune de neuitat in universul acvatic. Cunoscut de catre turisti sub numele de lacul Mamaia iar de catre localnici sub numele de lacul Ghiolul Mare, lacul Siutghiol este un important obiectiv turistic al zonei.

Acesta se intinde pe o lungime de 7,5 km si o latime maxima de 2,5 km si atrage ca si un magnet mii de turisti in fiecare an, in special pentru posibilitatea practicarii sporturilor de apa.

Chiar pe acest lac turistii vor descoperi insula calcaroasa Ovidiu, insula care se intinde pe o suprafata de aproximativ 2 hectare si pe care a fost exilat celebrul scriitor roman Publius Ovidius.

Ceea ce atrage turistii pe aceasta insula din interiorul lacului este restaurantul care iti ofera posibilitatea sa iti incarci bateriile mancand preparate culinare gustoase intr-un mediu extrem de pitoresc.

Reprezentand limita vestica a statiunii Mamaia, lacul Siutghiol este delimitat de mare chiar prin cordonul maritim pe care este pozitionata atat statiunea cat si plaja acesteia.

Separat de catre Marea Neagra de un cordon de litoral, Lacul Siutghiol detine 1900 de hectare de apa pe care se poate practica cu succes schiul nautic sau yachtingul. Numele lacului vine de la cuvantul de origine turca “sutgol” care se poate traduce prin “lacul de lapte” sau “lacul laptelui”.

In partea dinspre tarmul marii fundul lacului este format in totalitate din nisipuri de plaja ale caror grosimi variaza intre 3 si 4 metri. Aceste nisipuri se “odihnesc” peste depozitele argiloase care formeaza de fapt fundul lacului pe toata suprafata acestuia.

In trecut zona in care acest lac s-a format reprezenta chiar tarmul Marii Negre, tarm format din depozite de varsta jurasica, sarmatiana si cretacica, format in special din calcare. Micuta insula formata in vestul lacului chiar in dreptul localitatii Ovidiu, de unde ii vine si numele, este formata tot din depozite de varsta cretacica.

Lacul Siutghiol este un lac de apa dulce, aceasta apa deverseaza in Marea Neagra in apropierea Institutului de cercetari oceanografice, iar nivelul piezometric (adica nivelul pana la care poate urca apa unei panze subterane intr-un put care o intercepteaza) este cu 2,5 metri deasupra nivelului marii.

Alimentarea lacului cu apa se face prin numeroasele izvoare de apa dulce aflate pe fundul lacului si pe marginea vestica a acestuia.

In partea estica a lacului turistii vor descoperi statiunea Mamaia, aici cordonul maritim care delimiteaza lacul de mare atinge latimi care variaza intre 300 si 600 de metri. In rest lacul este prevazut cu o faleza ale carei inaltimi variaza intre 10 si 20 de metri.

Pentru a proteja fauna si flora existenta pe lac si in jurul acestuia, turistii trebuie sa respecte cu strictete regulile, doar asa ne vom putea bucura ani la rand de frumusetea naturala a acestui obiectiv turistic.

Pentru a spori farmecul turistic al lacului Siutghiol, vaporasele si barcutele de agrement ofera tuturor celor care se aventureaza pe apele linistite ale lacului momente de neuitat.

O partida linistita de pescuit poate completa cu succes un sejur la malul lacului Siutghiol, linistea si frumusetea acestuia oferind o stare de bine fiecarui turist.

In ultimii ani cercetatorii si toti cei pasionati de istorie au efectuat mai multe scufundari pe fundul lacului pentru a verifica o legenda mai veche, legenda care atesta existenta unor avioane intacte.

Astfel recent a fost descoperit un aparat de zbor german care se presupune ca a fost doborat de catre aviatia rusa in timpul razboiului.

Acest aparat de zbor se “odihneste” pe fundul lacului si in curand va putea fi scos la suprafata de catre autoritatile locale, reprezentand astfel un important obiectiv turistic al zonei.

Pana atunci toti turistii care viziteaza statiunea Mamaia trebuie sa se opreasca si la lacul Siutghiol, aici se vor putea relaxa plimbandu-se cu vaporasele sau pescuind, sau isi vor putea testa limitele optand pentru ski-jet-uri.