Printre obiectivele turistice naturale pe care tara noastra le pune la dispozitia turistilor se numara si Cazanele Dunarii, un monument al naturii care impresioneaza prin unicitate.

Ajunsi aici turistii vor ramane impresionati de universul salbatic care este in acelasi timp locuit, dar si de spectacolul oferit de catre maretul fluviu care “asalteaza” muntii. Numele de “Cazane” pe care l-a primit portiunea din acest defileu al Dunarii se datoreaza faptului ca in aceasta zona apele pareau ca fierb, exact ca si intr-un cazan.

Acest aspect se datoreaza faptului ca inainte de a se construi barajul si implicit hidrocentrala Portile de Fier, debitul apei din aceasta zona era foarte mare iar albia era foarte ingusta.

Pentru a ajunge la Cazanele Dunarii turistii trebuie sa ajunga in primul rand in orasul Orsova, din Bucuresti fiind 365 de km pe ruta Pitesti – Craiova – Drobeta Turnu Severin.

Daca se pleaca din orasul Timisoara turistii vor avea de parcurs circa 215 km, din Constanta 590 km, din Brasov 340 km, din Sibiu 280 km, din Iasi 640 km si din Cluj 350 km.

Apoi din Orsova trebuie parcursi cei aproximativ 20 de km pentru a ajunge in comunele Eselnita si Dubova, acestea oferind cele mai bune panorame asupra acestui faimos si frumos defileu al Dunarii.

Turistii care nu poseda un autoturism propriu pot opta pentru trenurile care circula pe ruta Bucuresti – Timisoara, aceasta fiind solutia pentru a ajunge in acest frumos colt de rai al tarii noastre.

Cazanele Dunarii reprezinta de fapt o portiune (sau un sector) din defileul pe care fluviul Dunarea il formeaza atunci cand trece prin Muntii Carpati, chiar la intrarea pe teritoriul tarii noastre.

Acest defileu se intinde pe o lungime de circa 9 km si in unele locuri atinge latimea de pana la 230 de metri, facand astfel ca navele sa circule cu dificultate in aceste zone.

Peretii muntilor pe care Dunarea ii traverseaza sunt stancosi si aproape verticali, adancimile maxime sunt de 75 metri, iar in zona Cazanelor apa curge cu o viteza de 5 metri pe secunda.

Aceste Cazane se impart in doua zone: Cazanele Mari si Cazanele Mici. Sectorul numit Cazanele Mari se intinde intre bazinetul Dubovei si Plavisevita, acesta desparte muntele Ciucarul Mare de pe teritoriul tarii noastre de muntele Veliki Strbac de pe teritoriul Serbiei.

Cazanele Mari se intind pe o lungime de aproximativ 4 km, mai exact 3,8 km, au o latime care variaza intre 200 si 350 de metri si sunt formate ca si relief din: doline, uvale si pesteri. Cele mai importante atractii turistice din peretii calcarosi ai acestor cazane sunt pesterile Veterani si Gura Ponicovei.

Sectorul care este cunoscut sub numele de Cazanele Mici se intinde intre bazinetul Dubovei si Ogradena si desparte masivele Ciucarul Mic de la noi din tara si Mali Strbac din Serbia.

Cazanele Mici se intind pe o lungime de aproximativ 3,6 km, ating o latime care variaza intre 150 si 350 de metri si in ceea ce priveste relieful vom regazi lapiezuri si campuri de lapiezuri.

Atat Cazanele Dunarii cat si cele doua masive Ciucarul Mare si Ciucarul Mic sunt incluse in rezervatia Parcul Natural Portile de Fier. Intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului, in nord-estul localitatii Dubova, se intinde rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici pe o suprafata de 215 hectare.

Elementele deosebite de flora si fauna se datoreaza climatului deosebit care combina influentele submediteraneene cu cele central-europene. Cele mai importante elemente de flora si fauna intalnite sunt: laleaua si clopoteii Cazanelor, alunul turcesc, fagul oriental si de Crimeea, vipera cu corn, liliacul, testoasa lui Hermann si gusterul.

Defileul Dunarii se intinde intre Ogradena si Plavisevita, iar bazinetul miocen de la Dubova este cel care separa Cazanele Mari de Cazanele Mici. Tabula Traiana este o lespede uriasa de piatra care dateaza de acum 2000 de ani si care a fost creata de romani.

Pe aceasta tabula sunt reprezentati doi delfini si un vultur, iar motivul pentru care a fost creata a fost acela de a comemora trecerea Dunarii in timpul primului razboi purtat cu dacii.

Deoarece nivelul apei a crescut in urma construirii barajului de la Portile de Fier, Tabula Traiana a fost ridicata cu 33 de metri, in acest fel aceasta poate fi admirata de toti turistii care se aventureaza cu barcile si in zilele noastre.

Ca si un raspuns la aceasta marturie a trecerii populatiei romane prin aceasta zona a fost construita si statuia cu chipul regelui dac Decebal, realizata de fundatia Constantin Dragan.

Aceasta stanca este extrem de frumoasa, are sculptat chipul lui Decebal, este pozitionata in apropierea golfului Mraconia, atinge inaltimea de 40 de metri si latimea de 25 de metri.