Printre numeroasele izvoare din statiunea Vatra Dornei se numara si Izvorul Sentinela, pozitionat chiar in parcul central al orasului, mai exact in spatele Cazinoului.

Din anul 2004 Cladirea Izvorului Sentinela a fost inclusa pe lista monumentelor istorice ale judetului Suceava, devenind astfel un important obiectiv turistic al orasului.

In anul 1871 s-a descoperit actualul izvor de apa minerala, iar apoi in anul 1896 acesta a fost captat si amenajat dupa ce in anul 1895 au fost efectuate analizele chimice necesare.

De-a lungul anilor acest izvor a fost cunoscut sub mai multe denumiri, dintre care putem aminti: Falkenhayn (dupa numele fostului ministru al agriculturii din Austro-Ungaria), Sentinela (dupa societatea culturala patriotica care purta acelasi nume) sau 23 August (in timpul perioadei comuniste).

Actuala denumire, si anume Izvorul Sentinela, a fost acordata dupa Revolutia din anul 1989, luna decembrie.

Din pacate in zilele noastre izvorul nu mai are acelasi debit si aceleasi proprietati curative pierzandu-si astfel faima care l-a facut cunoscut in trecut, a ramas insa cladirea construita in jurul acestuia.

Asadar, daca doriti sa admirati cladirea acestui izvor, cladire care aminteste de castelele medievale si de timpurile in care imparatii si regii erau aici ca si la ei acasa, trebuie sa vizitati acest frumos obiectiv turistic al orasului Vatra Dornei.