Frumusetea statiunii balneoclimaterice Baile Herculane se regaseste si in obiectivele turistice ale acesteia, obiective care atrag anual mii de vizitatori dornici de distractie, aventura sau relaxare.

Pentru a intelege mai bine legendele locului trebuie sa va aventurati pe traseele montane din jurul statiunii, trasee care va vor purta pasii spre locuri care par salbatice si “animate” in acelasi timp.

Chiar din spatele hotelului Roman incepe traseul (marcat cu triunghi albastru) care va va purta pasii spre Grota cu aburi, o aventura care dureaza aproximativ 50 de minute.

Aceasta grota are lungimea de 14 metri, iar din interiorul acesteia ies aburi a caror temperaturi variaza intre 52 si 56 grade Celsius. Din unele crapaturi ies mirosuri puternice de pucioasa, iar aceste emanatii sulfuroase fierbinti au reusit sa creeze mediul perfect pentru dezvoltarea unui tip de muschi pe care doar aici il gasim (si care este ocrotit).

Despre trecutul acestei grote nu au ramas foarte multe date exacte, unii cercetatori afirma ca aceasta s-a format chiar in urma cu cateva zeci sau sute de ani, iar alti cercetatori afirma ca vechimea acesteia depaseste 2000 de ani.

De asemenea se presupune ca in aceasta zona existau altare si temple pentru zeitatile pagane si ca insusi regele Burebista a venit sa se inchine aici cerand ajutorul zeitatilor. Nu putem separa adevarul de fictiune, insa putem vizita Grota cu aburi in speranta ca aceasta ne va “bolborosi” trecutul sau.