La o distanta de doar 8 km de municipiul Oradea din judetul Bihor, turistii vor putea descoperi frumoasa statiunea balneoclimaterica Baile Felix, iar in interiorul acesteia un obiectiv turistic unic pe continentul european, si anume Lacul cu nuferi si lotusi termali.

Importanta acestuia atrage ca si un magnet mii de turisti care se aventureaza in aceasta statiune chiar si doar pentru o zi, iar frumusetea acestuia a devenit cunoscuta la nivel national si nu numai.

Apa termala care se gaseste in acest lac reuseste sa mentina in viata aceste plante pretentioase si animale rare, care in mod normal ar trebui sa traiasca in conditii climaterice diferite, cum ar fi in Africa sau America de Sud.

Asadar bogata si interesanta flora si fauna adapostita de acest lac este cea care atrage turistii ore in sir la marginea lui.

Pe intreg cuprinsul lacului se odihnesc nuferii si lotusii termali, aceste plante pretentioase sunt ocrotite de temperaturile constante (aproximativ 20 de grade) astfel incat indiferent de sezon aceste plante ofera culoare lacului.

Broastele testoase, brotaceii si pestii exotici sunt cei care “dau viata” acestui lac cu apa termala, aceste specii rare doar in apele calde de aici pot sa traiasca.

Spectacolul oferit de nuferii care se deschid in timpul zilei si se inchid in timpul noptii este extrem de frumos, de asemenea culoarea alba a florilor nuferilor si cea roz a lotusilor termali ofera o cromatica placuta.

Descoperit in anul 1789 de catre botanistul Kitaibel, nufarul termal este o planta care a fost declarata monument al naturii si care a devenit simbolul statiunii Baile Felix.

Nufarul termal se intalneste foarte rar in climatul temperat motivul principal fiind acela ca este o planta tropicala, singura explicatie pentru care acesta traieste in lacul din Baile Felix fiind apa termala si climatul de protectie.

Conform anumitor specialisti nufarul termal ar fi supravietuit erei glaciare, astfel chiar daca par fragile aceste plante sunt destul de puternice. In cadrul acestui lac lotusii pe care turistii ii pot admira sunt adusi din tari precum India si Pakistan, sau de pe continentele Asia si Africa.

Cel mai spectaculos este Lotusul de India, acesta face flori roz care traiesc doar cateva zile si care ulterior sunt inlocuite de o capsula lemnoasa in care sunt depozitate semintele plantei.

Intre lunile iunie si august infloresc lotusii, astfel turistii care viziteaza statiunea Baile Felix in timpul sezonului estival vor fi placut impresionati de multitudinea florilor care vor pluti pe lac.

Puritatea nuferilor, farmecul aparte al lotusilor, frumusetea pestilor exotici si a broastelor testoase, dar si “cantecul” brotaceilor fascineaza an de an turistii care viziteaza aceasta statiune.

Bancutele care se regasesc in jurul Lacului cu nuferi si lotusi termali ajuta turistii sa se relaxeze o perioada cat mai mare in acest univers unic in tara noastra.