Culoarul Rucar – Bran pune la dispozitia tuturor celor pasionati de drumetii montane numeroase obiective turistice care impresioneaza prin maretie si frumusete. Turistii ajunsi in localitatea Rucar vor putea opta pentru un obiectiv turistic demn de fiecare stanca escaladata si de fiecare efort depus, si anume Lacul Manastirii. Cunoscut si sub numele de Lacul Galasescu, Lacul Manastirii este un monument natural extrem de important pentru aceasta zona, apele acestuia relaxand chiar si cele mai obosite “suflete”. Situat din punct de vedere administrativ pe teritoriul comunei Rucar, Lacul Manastirii este o rezervatie naturala de tip mixt, o arie protejata din cadrul judetului Arges care a devenit cunoscuta la nivel national. Pentru a ajunge in acest loc de o frumusete fermecatoare, turistii trebuie sa stie ca au nevoie de un echipament adecvat, maretele culmi montane neputand fi cucerite de oricine.

Inca din anul 2000 aceasta rezervatie naturala devine arie protejata, datorita legii numarul 5 din data de 6 martie. Acest lac este situat la altitudinea de 2168 de metri si se intinde pe o suprafata de 0,6 hectare, asadar chiar daca nu impresioneaza prin adancime sau suprafata acest monument natural impresioneaza prin forma si peisajele din jurul sau. Lacul Manastirii (Galasescu) este pozitionat in partea sudica a muntilor Fagaras, mai exact in Saua Galasescului, si face parte din bazinul raul Doamnei – caldarea Vaii Galasescului.

Intreaga arie naturala protejata prin lege este reprezentata de lacul a carui origine este de natura glaciara, lac format in caldarea ghetarului (datat din cuaternar) care acoperea in trecut aceasta culme datorita acumularilor de apa, apa provenita din ploi sau zapezi. Malurile stancoase si netede alea Lacului Manastirii sunt acoperite in unele locuri cu vegetatie, vegetatie reprezentata cel mai mult de muschi de pamant. Alimentarea cu apa a acestui lac este facuta de catre un parau de mici dimensiuni care are trei brate, iar chiar la iesirea din acest lac se formeaza albia paraului Valea Rea a Galasescului (izvorul Galasescului), parau care este un afluent al raului Doamnei.

Cu o lungime de 100 metri, o latime de 65 metri si o adancime maxima de 2,5 metri, Lacul Manastirii (sau Galasescu) este adapostit de catre peretele stancos al Portitei Vistioarei. Pe fundul acestui lac se intalnesc atat pietre cat si nisip, culoarea acestuia incadrand perfect albul stancilor, verdele vegetatiei si albastrul cerului. Turistii care cuceresc crestele inalte din aceasta zona de multe ori trec fara sa observe acest frumos monument natural, saua Vistioarei adapostindu-l. In apropierea acestui lac turistii vor descoperi inca 4 sau 5 lacuri de dimensiuni mai mici si 2 sau 3 ochiuri cu apa permanenta, bogatia acestora marcand o zona extrem de frumoasa din punct de vedere hidrologic. Apele lacului Manastirii se incalzesc destul de repede, in comparatie cu cele ale lacurilor din jur, aceasta fiind caracteristica principala si in acelasi timp si distinca a lacului Galasescu. Sunt mai multe trasee marcate care indruma pasii turistilor catre Lacul Manastirii sau Lacul Galasescu, insa fiecare poate urma traseul pe care il considera adecvat conditiei fizice si obiectivelor turistice pe care doresc sa le viziteze.