India este a saptea tara ca marime de pe glob, cu 3,3 milioane km patrati, si a doua ca populatie, cu un numar de 1,12 miliarde locuitori. Majoritatea indienilor traiesc in mediul rural si multi dintre ei se descurca cu mai putin de un dolar pe zi.

Insa, India inseamna si traditii care au supravietuit mai bine de cinci milenii, primele schite ale spiritualitatii si ale infinitului sau faimosul Taj Mahal. Milioane de turisti viziteaza in fiecare an aceasta capodopera a arhitecturii din orasul Agra, la aproape 200 de km de capitala New Delhi. Extravagantul monument a fost ridicat la ordinul imparatului Shah Jahan, in memoria celei de-a doua sotii ale sale.

FII ATENTA LA….
– RUTELE pe care mergi cand vizitezi India, si nu te aventura fara un ghid avizat
– LIMBA SI MANCARE. Doar cei educati vorbesc engleza si meniu international gasesti doar la hotelurile de lux
– TRANSPORT. Desi multe locatii sunt usor accesibile, s-ar putea sa nu gasesti transport direct.

Primul lucru care te va uimi in aceasta tara este contrastul dintre saracia lucie in care traiesc majoritatea indienilor si opulenta pe care o afiseaza milionarii lor, care sunt unii dintre cei mai bogati oameni ai planetei.

CU MAI PUTIN DE 1$ PE ZI TRAIESC MAJORITATEA INDIENILOR

NEW DELHI, ORASUL BOGATIEI SI AL SARACIEI

Dupa Taj Mahal, capitala New Delhi e al doilea punct de atractie turistica. Ca sa strabati orasul dintr-un colt in altul, rezerva-ti cel putin doua zile. Unul dintre cele mai impresionante monumente de aici este Fortareata Rosie (Lal Qila), din partea veche a orasului, numita astfel pentru blocurile din piatra rosiatica din care a fost construita, tot de catre imparatul Shah Jahan. Daca vremea e frumoasa, aproape in fiecare seara are loc aici un spectacol grandios de sunet si lumina.

Inainte sa parasesti orasul, viziteaza neaparat Templul Baha’i Lotus, o constructie unica, din beton. De la departare seamana cu Palatul Operei din Sydney. De sus, cladirea pare un lotus cu 27 de petale, floarea nationala a Indiei.

AVENTURA SI ECO-TRAVEL

Dincolo de istorie si civilizatie, India mai are multe de oferit. Poti simti cu adevarat aventura daca te lasi purtata de apele repezi ale raurilor din Himalaya intr-o barca de rafting sau daca te inscrii la safari pe camile sau elefanti. Iar daca esti unul dintre acei turisti care prefera linistea, trebuie sa stii ca te poti relaxa la soare pe una din renumitele plaje din Goa, Devbagh sau Om.

Desertul Indian este o alta provocare. Merita sa-l cunosti mai bine de la inaltimea unei plimbari cu camile! Insa, inainte sa pleci in deplasare, consulta-ti doctorul pentru precautii si informeaza-te bine in legatura cu rutele pe care urmeaza sa mergi. Si orice ai face, nu pleca la drum fara un ghid avizat.

LA DRUM CU ANIMALELE SALBATICE

Oamenii se scalda in rau in timpul ceremonialelor religioase, cu credinta ca pacatele le vor fi spalate. Dintre toate, Gangele este cel mai mare, cu o lungime de 2.500 de km. Izvoraste din Himalaya si se varsa in golful Bengal. Raul Brahmaputra, al doilea mare rau celebru al Indiei, vine din Tibet si inconjoara raul Bengal dupa ce calatoreste aproximativ 2.900 de km.

De-a lungul raurilor traiesc majoritatea speciilor de animale salbatice, in habitate de multe ori protejate. Vastele bazine ale Gangelui si Brahmaputrei strabat paduri de mangrove si mlastini, toate legate printr-o retea de rauri mai mici. Parcul National Sundarbans, cu o suprafata de 1.330 km patrati, acopera centrul acestei arii. Aici se afla cea mai mare padure de mangrove din lume si in ea traiesc peste 400 de tigri royali bengalezi si diferite specii de reptile.

PARCURI SI REZERVATII

Parcul National Corbett are 520 de km patrati si este primul si cel mai cunoscut parc din India. Se intinde de-a lungul raului Ramganga, la doar 300 de kilometri de Delhi, la poalele muntilor Himalaya. Animale specifice Himalayei si Indiei peninsulare se gasesc aici, printre care 50 de specii de mamifere si 25 de specii de reptile.

Din cele 2.060 de specii si subspecii de pasari ale Indiei, peste 600 se gasesc la Corbett. Unul dintre cele mai accesibile habitate salbatice este Parcul National Kaziranga. Se afla pe marginile maiestuosului rau Brahmaputra si acopera aproximativ 430 de km patrati.

Suprafetele intinse de iarba joasa de aici sunt habitatul ideal pentru rinocerul cu un corn. Si pentru ca spatiile sunt deschise, ai ocazia sa vezi animalele salbatice in toata splendoarea lor. Gasesti aici peste 100 de rinoceri, elefanti, tigri, bizoni, caprioare, gazele, leoparzi, ursi, pelicani, egrete etc.

Si rezervatia naturala de pe Raul Kabini este renumita pentru numarul mare de elefanti pe care ii poti admira de la cateva zeci de metri. Tigrul bengalez este emblema Indiei si a fost declarat animal ocrotit inca din anul 2500 i. Ch.