In orice meniu vei gasi Paella, pentru ca Valencia este locul sau de origine. Pe langa restaurante excelente, orasul te imbie cu sarbatori traditionale exuberante, monumente istorice unice, parcuri si gradini intinse

Regiunea este faimoasa pentru livezile de portocale, lamai si piersici de Valencia si lanuri nesfarsite de orez. Se spune ca aici exista cel mai roditor pamant din Europa. La 32 de km sud-vest de Alicante, poti gasi si cel mai mare camp de palmieri de pe continentul european, cu peste 125 de copaci. Se spune ca a fost plantat de fenicienii care isi stabilisera puncte comerciale pe aceasta coasta, cu multe secole inainte de Hristos.

Emblematic pentru regiune este insa capitala Valencia, al treilea oras ca marime al Spaniei, dominata de cladiri in stil baroc si renascentist, marturie a istoriei indelungate.

Al treilea oras oras din Spania

Ca marime, Valencia este al treilea oras din Spania, dupa Madrid si Barcelona. Are o populatie de aproximativ un milion de locuitori.

La pas prin oras

Bulevardele generoase, strajuite de palmieri inspre port, sunt presarate de magazine pentru toata lumea. Daca vrei cumparaturi de calitate, mergi la Mercado de Colon, o cladire cu arhitectura moderna, cu multe boutique-uri selecte si cafenele. Cea mai buna Paella din lume o poti sevi la restaurantele din port, mai exact pe Playa Malvarosa. Si daca nu te grabesti, petrece-ti restul serii intr-unul dintre barurile din vechiul cartier pescaresc

El Cabanal

Din magazine poti sa-ti cumperi mantilas impodobite traditional, evantaie pictate manual si ceramica din Paterna. Cand se insereaza, toate monumentele sunt luminate, iar barurile si cluburile se trezesc la viata. Daca te tin puterile, te poti alatura spaniolilor care petrec de vineri seara pana duminica dimineata, fara pauza. Petrecerea se numeste la movida. In Canovas, El Carmen, Juann LLorens si Avenida de Aragón gasesti localuri pe toate gusturile.

Ciudad de las Artes y las Ciancies

Centrul vechi al Valenciei este dominat de Plaza de la Reina, un square frumos cu multe flori, cafenele, restaurante, in centru, si cladiri-monument la extreme. Catedrala gotica din Plaza de la Reina este marcata de El Miguelete, o clopotnita octogonata, din varful careia poti admira orasul de la inaltime. Principala atractie a catedralei este capela gotica Capilla del Santa Caliz.

Aici se gaseste si un pocal din agata, din secolul I, despre care se spune ca ar fi fost folosit de Iisus Hristos la Cina cea de Taina. In fata catedralei, clopotnita baroca Santa Catalina domina, de fapt, Plaza de la Reina. In nordul orasului se afla frumoasele gradini Jardin de Turia, de-a lungul vechiului traseu al raului.

Principala colectie de arta a orasului o poti admira la Museo de Bellas Artes. Reuneste tablouri ale pictorilor valencieni, de la Renastere si pana in secolul XX. Daca ai ajuns aici, continua plimbarea catre gradinile din apropiere. Jardines del Real este o oaza de verdeata, cu sculpturi si fantani atragatoare, si chiar si cu o gradina zoologica. Mergi de-a lungul vechiului curs al raului si vei ajunge la faimoasa cladire futurista Orasul artelor si al stiintei.

Este vorba de un amplu proiect cultural finalizat in 2003, format din 4 corpuri: zona Hemisferic, unde sunt prezentate filme IMAX; Muzeul stiintelor; Palatul Artelor, unde se dau spectacole de opera, si Oceanografic, cel mai mare aquarium din Europa – o lume fantastica formata dintr-o multime de lacuri si insule.

Pe langa monumentele de arta, Valencia este cunoscuta si ca orasul florilor, cu multe locuri pline de verdeata, gradini si parcuri precum Gradinile Turia, Gradina Botanica, Gradinile Regale sau The Ayora Garden, ori parcul Cabecera. Cel din urma se intinde pe o suprafata de 334.000 de metri patrati.

Poti sa-ti petreci o zi intreaga la umbra pinilor bogati, iar vara ai ocazia sa te plimbi cu barca pe lac sau sa servesti tapas la unul din nenumaratele baruri din zona. Alaturi de parc, recent a fost inaugurat si Bioparcul, o rezervatie naturala ce te va duce cu gandul la flora si fauna din inima Africii.

Traditii unice in lume

Valencia este plina de traditii si festivitati. Faimoasa in toata lumea este fiesta Fallas (12-19 martie), cand se da foc unor manechine din hartie presata si orasul e zguduit de focuri de artificii.

Figurinele din hartie sunt inalte de 20-30 de metri si au chipul unor politicieni, vedete din showbiz, idoli sportivi sau sunt, pur si simplu, creaturi imaginare.

Un oras in oras

Orasul Stiintelor si al Artelor a fost creat de arhitectul Santiago Calatrava. Este o constructie uriasa, ce se intinde pe aproximativ sapte kilometri, iar intrarea este gratuita.