Iti place ideea de a strabate lumea in lung si-n lat? Ushuaia, Argentina, cel mai sudic oras al planetei, este o experienta unica. Aici indicatoarele stradale te anunta ca ai ajuns la capatul lumii

Lumina diminetii pare ireala deasupra marii care se contopeste cu muntii. Padurile neatinse de civilizatie si vegetatia bogata fac un contrast maret cu ghetarii uriasi din departare. Ai senzatia ca timpul si spatiul nu mai sunt la fel. E vorba despre Ushuaia, capitala Tarii de Foc, un oras cu localnici linistiti si binevoitori cu fiecare turist fascinat de aventura.

Ushuaia este punctul de plecare pentru vasele de croaziera catre Antarctica, prin stramtoarea Drake. Insa si mai multi turisti pornesc din Ushuaia cu catamaranul catre destinatii din apropiere, cum ar fi traseul pe ghetarul Martial, Canalul Beagle si faimosul Parc National al Tarii de Foc.

Pe canalul Beagle navigheaza lebede negre si rate salbatice, iar pe fiecare in insulele din apropiere ai sa vezi, de la distanta, o multime de cormorani, lei de mare si pinguini. La nord de Ushuaia se afla Lago Fagnano, cel mai sudic lac fara gheata, care are o suprafata de aproape o suta de kilometri patrati, pe partea chiliana a Insulei Grande.

Turism in salbaticie

La 11 kilometri de Ushuaia se afla intrarea in Parcul National al Tarii de Foc. Ai sa vezi aici peisaje fantastice, cu cascade, lacuri, ghetari, paduri si munti. Parcul a fost creat in 1960 si se intinde pe 630 km2. Apartine Argentinei, pentru ca este asezat in partea argentiniana a insulei Tara de Foc. De altfel, Argentina si Chile isi impart suveranitatea asupra teritoriilor Patagoniei si Tarii de Foc.

Aceasta din urma este de fapt un arhipelag, format din mai multe insule mici, in jurul uneia principale, cu suprafata de 48.000 km2. Pe acesta insula principala, care se cheama oficial Marea Insula a Tarii de Foc, dar denumita adesea doar Tierra del Fuego se afla si Parcul National, una din Top 5 rezervatii naturale din lume pe care merita sa le vezi.

In Ushuaia se termina soseaua Pan- Americana, de altfel, o retea de drumuri, care, porenste din Alaska si strabate ambele Americi, cu o singura „intrerupere”, de 87 de kilometri, intr-o regiune de mlastini si paduri tropicale din Panama si Columbia, numita Darien, care n-a putut fi cucerita de constructorii de sosele. Aceasta mare artera care, in Buenos Aires are cate trei benzi pe sens, a fost integrata perfect in peisajul natural.

Portiunea de drum care trece prin Parcul National sau prin zonele protejate este pietruita. Dar Parcul National este strabatutut si de un tren cu aburi numit simbolic „End of the World”, tren care plimba turistii pe o distanta de 5 km in interiorul parcului. Vara, temperaturile depasesc rareori 9 grade Celsius, iar iarna sunt, in general, in jur de 0 grade. In ciuda climei subpolare, cu vant puternic si ceata, traiesc aici aproape 100 de specii de pasari si animale: pescarusi, condori, bufnite, rate salbatice, vulpi, guanaco (o specie de lama salbatica), vidra sudica, iepuri si castori.

Nu uita de o vizita la muzeu!

Dincolo de natura spectaculoasa, printre punctele de interes din Ushuaia se afla cartierul istoric al orasului vechi si Muzeele Presidio si Maritim, pe locul care pe vremuri era inchisoarea Argentiniana unde erau trimisi cei mai mari criminali, reprezentati acum prin statui din ceara. Guvernul Argentinian a construit aceasta inchisoare dupa exemplul Britanicilor cu Australia.

Pe o insula atat de indepartata, evadarea din inchisoare era practic imposibila, si prizonierii au fost fortati sa se adapteze si sa construiasca orasul. Astfel, au construit calea ferata din padure, pana in oras, pentru a transporta lemnele necesare constructiilor. Astazi, linia este folosita de trenul care duce turistii pana la „Capatul Lumii”.

Chiar daca n-ai zice, Ushuaia este un loc minunant pentru shopping.
Intreaga insula nu are taxe, prin urmare te poti bucura de o multime de bunuri importate si produse locale.

Nu rata
O excursie cu barca pana la canalul Beagle este o modalitate minunata de a fi aproape de pinguini, cormorani, foci, dar si flora superba din zona.

Extrem de simplu

Majoritatea atractiilor din jurul Ushuaia sunt la o plimbare distanta, in timp ce la cele putin mai indepartate se poate ajunge prin intermediul excursiilor organizate de tour operatorii locali.