Esti pasionat de istorie sau de arta? Nu ti-ar surade ideea de a-ti petrece concediul intr-un loc unde sa afli direct de la sursa lucruri noi si inedite legate de pasiunea ta? Daca da, atunci destinatiile de vacanta culturale sunt ceea ce ai nevoie ca sa-ti hranesti trupul, mintea si sufletul. Intr-o maniera mai deosebita sa zicem.

Trupul printr-o odihna activa, mintea prin informatii placute, educative si interesante, sufletul prin noutatea experientei. Toate la un loc intr-o destinatie culturala de vacanta de poveste si de povestit.

Si aici as include, de exemplu, celebra si magnifica cetate Petra, piramidele egiptene, castelurile scotiene, cetatile dacice romanesti, necropolele grecesti, orasele antice din Turcia, celebrele palate maure din sudul Spaniei sau renumitele palate frantuzesti si, nu in ultimul rand, ramasitele imperiului roman din Italia.

Toate incarcate de istorie, iar vizitarea acestor edificii iti poate furniza informatii din frumoase si interesante, adica multe lucruri pe care nu ajungi, intr-o viata de om, sa le citesti din carti. Unde mai pui si faptul ca, lectiile de istorie pe care le primesti intr-o astfel de destinatie culturala de vacanta sunt insotite si de informatii despre cultura, traditiile si obiceiurile poporului care te gazduieste.

Si cum sa nu fie placut cand poti sa mai ai parte si de adevarate desfatari culinare pe care nu le-ai incercat niciodata sau sa auzi si sa vezi cantece si dansuri specifice locurilor.

O alta destinatie culturala de vacanta o constituie cea legata de arta. Ei, si aici chiar ca este greu sa alegi unde sa mergi in concediu. Toate popoarele de pe acest pamant se mandresc cu propria lor arta. Daca la unele operele de arta inca mai stralucesc dupa mii de ani de cand au fost create, altele ofera lucruri noi care sa incante ochiul.

Si sunt pe categorii: pasionatii artei renascentiste pot alege ca destiatie de vacanta marile orase ale Europei pline de muzee incarcate cu opere de arta din vechime. Celebrul Luvru, de exemplu, poate constitui el singur o destinatie de vacanta mai ales ca vizitarea lui pe indelete se pare ar putea dura chiar si o luna intreaga.

Mai simplu insa, in ce priveste timpul, ar fi Florenta, Venetia sau Roma unde ai avea vreme sa vezi intr-un sejur mai toate frumusetile acestor orase. Confiscarea numeroaselor opere de arta la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a facut ca rusii sa detina in prezent colectii impresionate de opere de arta ale marilor artisti occidentali.

Si mai toate etalate apoi in fostele palate ale tarilor, cum este muzeul Ermitaj din Sankt Petesburg. Dar fiecare isi poate aranja o destinatie de vacanta culturala care sa-i satisfaca toate gusturile. Macar pentru a avea ce povesti prietenilor.