Daca iti plac strazile înguste, pavate cu piatra, casele colorate, palatele baroce si aerul provincial, te invitam la Copenhaga, un oras captivant, vara

Capitala Danemarcei sau København, în traducere „Portul Comerciantilor”, este cel mai mare ras din tarile scandinave si atrage anual milioane de turisti pasionati de aerul provincial inspirat de arta si cultura orasului. Costa mult sa traiesti la Copenhaga, mai ales ca ocupa locul 8 în topul celor mai scumpe metropole ale lumii. Cu toate astea, Danemarca este o tara rav – nita si pentru un loc de munca: aici, angajatii au cele mai mari venituri din Europa.

Arhitectura „verde”

Specifice orasului sunt si casele colorate, cu frontoane, dar si turlele impuna toare ale bisericilor, gradinile de vara, parcurile – orasul este si cea mai înverzita capitala europeana. Centrul este în totalitate „verde”, deoarece circulatia masinilor este mult redusa pentru a acorda prioritate zonelor pietonale si pistelor pentru biciclete. Centrul orasului este si un renumit loc pentru shopping, portelanurile si ar gintariile de Copenhaga fiind apreciate în toata lumea. Iar Strøget este una dintre cele mai faimoase strazi de shopping de pe Batranul Continent.

Paradisul distractiilor

Cel mai vechi parc de distractii din lume este Tivoli Gardens, unde plimbarea este doar o mica parte a petrecerii. Aici au loc festivalurile de vara, aici poti degusta din specialitatile Copenhagai si te poti da în caruselul din lemn, Rutsjebanen, unul dintre cele mai vechi din lume, dar perfect întretinut. Parcul este ornamentat cu 12.000 de becuri si aranjamente exceptionale de flori.

Deschis înca din 1843, este un adevarat muzeu al orasului, un centru de joaca, un loc linistit unde poti lua masa si unde poti avea parte de cultura si amuzament – cladirea Teatrului de Pantomima, construita înca din 1874. Poate vrei sa încerci Himmelskibet, adica putina adrenalina într-un motagne russe, ce formeaza o bucla cu gravitatie zero pret de un minut si 46 de secunde. Sau Vertigo, cel mai rapid si salbatic exercitiu de zbor.

Orasul liber, Christiania

Înfiintat în 1971, orasul liber Christiania inseamna opt hectare de societate „alternativa”, situata exact în inima orasului. Aproximativ 1.000 de hippioti, artisti si activisti politici, care nu platesc taxe, locuiesc în Christiania. „Cartierul” este format din case frumos colorate, restaurante, cafenele, magazine, carari în loc de strazi si baraci militare pentru multa muzica buna, care aduna anual turisti din întreaga lume.

Cu un statut incert, cu o existenta tole rata, dar nereglementata, o vizita aici este cu siguranta o experienta extraordinara, nerecomandata însa pudibonzilor. Impuls turistic

Daca nu ai foarte bine stabilit un traseu în Copenhaga, începe din locurile de mare altitudine, din care poti sa îti faci o idee despre ce urmeaza sa cunosti în acest oras. Scarile in spirala din interiorul Turnului Rotund, situat chiar în centru, te duc spre locul de unde ai toata privelistea ora-
sului. Biserica Mantuitorului are si ea o turla înalta de 90 m, dar drumul pana în varf este o reala provocare: ai de urcat 400 de trepte din lemn de stejar, tot în spirala.

Democratie-n-monarhie

Daca istoria, arta si cultura orasului sunt pe lista ta de vacanta, poti începe cu Muzeul National Danez, care prezinta istoria tarii înca din perioada neînfricatilor vikingi. Friland smuseet este partea în aer liber a muzeului, un fel de Muzeul Satului de la noi, unde poti admira 25 de locuinte cu gradini aduse din toate zonele tarii.

Desi o monarhie, curtea are reguli foarte democratice, astfel ca palatul Amalienborg, casa familiei regale daneze, poate fi vizitat partial. Construit înca din 1794, palatul este cea mai valoroasa lectie de arhitectura rococo. În fiecare zi poti participa la ceremonia de schimbare a garzilor, asa ca îti recomand sa punctezi si acest obiectiv turistic în albumul foto.

Mica sirena

Iti recomandam plajele orasului de la litoralul Marii Nordului. Investitiile aici au fost enorme: calitatea apei este îmbunatatita, plajele sunt dotate modern, astfel ca au devenit locuri cautate de turisti.

Nu uita de Mica Sirena, o sculptura inspirata din povestea lui Hans Christian Andersen. A fost „montata” la 1,25 m înaltime la malul marii, si „vegheaza” langa ruinele fortaretei Kastellet.

Orasul este in top pentru aerul curat, pentru calitatea vietii, pentru spatiile verzi si orice zi petrecuta aici iti va incarca bateriile.