Strazi intortocheate incarcate de istorie, teren accidentat care da impresia ca cetatile si magazinele se pierd in zare, in spatele incintelor desenate cu graffiti. Un oras patrimoniu-cultural care merita vazut in toata splendoarea lui

Toledo pare a fi o chemare a toreadorilor Spaniei. Insa adevarata lui calitate este aceea de a fi orasul cavalerilor. Situat in inima Spaniei, Toledo este capitala provinciei cu acelasi nume si face parte din provincia autonoma Castilla-La Mancha. Inainte de a pleca in calatorie, consulta o harta! Vei regasi orasul si in SUA-Ohio, si in Belize, Columbia, Filipine sau Uruguay.

In ciuda numelui atat de raspandit insa, centrul vechi din Toledo „al Spaniei” a fost inscris in 1986 pe lista patrimoniului cultural al Unesco. Pentru ca aici poti face lesne o trecere prin istoria spaniola, araba, evreiasca si crestina. Numele orasului vine de la Toletum, nume dat de romani dupa cucerirea din 190 i.Hr. In secolul al VIII-lea, venirea arabilor si prezenta crestinilor si a evreilor l-au transformat in „orasul celor trei culturi”.

Muzeu in aer liber

Cu o istorie tumultuoasa, orasul se numara printre cele mai ofertante destinatii din punctul de vedere al colectiei de cladiri-monument, poduri si alte ansambluri arhitecturale deosebite.

Lectia de istorie

Intr-adevar, Toledo este orasul care a baut prima cafea cu istoria. In antichitate s-au ridicat primele ziduri ale orasului, urmand ca in 193 i.Hr, orasul sa fie cucerit de romani si reconstruit sub numele de Toletum. Dupa primele atacuri barbare, in perioada medievala, orasul a fost reconstruit si cucerit de alani – descendentii lor traind astazi in Rusia – apoi de vizigoti, in anul 418, devenind in perioada aceea un mare centru religios.

Mai tarziu, in anul 711, orasul a intrat sub dominatie musulmana si a primit numele de Tulaytulah. Dupa revolte si asedii, in anul 1085, orasul avea un nou rege: Alfonso VI din Leon si Castilla. A si fost cea mai infloritoare perioada a orasului, cand s-a infiintat Scoala de traducatori din Toledo. Insa cele trei culturi, desi initial s-au tolerat, acum incercau sa castige dreptul suprem la religie.

Evreii si musulmanii erau pasnici, insa crestinii au construit o catedrala in locul moscheei centrale, ca re, la randul ei era ridicata pe ruinele unei catedrale vizigote. Mai tarziu, in modernism, regii catolici au urbanizat si au marit orasul. Pana in contemporaneitate, orasul a decazut si a renascut de alte cateva ori.

La pas prin oras

Si pentru ca istoria a marcat tot ce exista in Toledo, trebuie sa-ti recomand cateva vestigii si trasee pe care trebuie sa le faci daca ajungi acolo. Inarmeaza-te cu rabdare, incaltari comode si multa apa. Pentru inceput, mergi la Castelul de San Sevado, castel medieval, fosta manastire, apoi baza militara impotriva musulmanilor, scoala, curte regala, resedinta universitara, incinta pentru cursuri si conferinte si in final, Ansamblu Istoric-Artistic National.

Nici ca s-ar putea mai multa diversitate! Imagineaza-ti numai cate generatii de oameni i-au trecut pragul. Urmeaza Catedrala Gotica, cea mai spectaculoasa astfel de structura din Europa, care dateaza din secolul al XIII-lea, pictata partial in interior de El Greco. Daca vrei sa ajungi in cel mai inalt punct al orasului, mergi la Alcazar, o fortareata din secolul al saisprezecelea, de unde poti vedea panorama
orasului. Din 2009, fortareata a devenit Muzeu de istorie.

Din nou diversitate culturala

Manastirea de San Juan de los Reyes construita in stil gotic elisabetan in secolul al XV-lea, Santa Maria la Blanca, cea mai veche sinagoga din Europa, acum detinuta de Biserica Catolica, Capela Santo Tome, fondata in secolul doisprezece si reconstituita in secolul al XIV-lea si pictata de El Greco, muzeul vizigot San Roman, Sinagoga de el Transito, cea mai importanta „casa” a evreilor spanioli, spitale si moschei, toate cu identitate diferita, gandite, construite si reconstruite in functie de cultura care isi punea amprenta pe ele. Dupa ce vizitezi Toledo, o sa te simti ca si cand ai fi calatorit pe jumatate din globul pamantesc.

Armurieri vestiti

Toate armatele din Europa cunosteau superioritatea otelului de Toledo, de aceea foarte multi spadasini mari din nenumarate tari luptau doar cu sabii confectionate aici.

Pauza de masa

Fa o pauza intre doua vestigii, pentru a-ti reincarca dumnezeieste bateriile. Bucataria toledana este strans legata de traditii, asa ca incearca produsele vanatoresti: fasole cu potarnichi sau potarnichi fierte, prepelite Toledo sau ciuperci salbatice. La fel de cautate aici sunt si fripturile de miel, Cuchifrito sau omleta cu cartofi Tortilla a la Magra. Stropeste masa gurmandului cu un vin bun La Mancha sau Mentrida. Poate chiar in combinatie cu branza Manchego, satioasa, aurie, cu un gust plin. Iar la desert gusta din martipanul toledan, facut din migdale si zahar.

Ca pe vremuri

Castelele ce impanzesc orasul pastreaza in peisajul urban parfumul medieval, fiind marturii tacute ale zilelor cand Toledo era una dintre cele mai importante cetati europene.

Alte lucruri care te vor fascina aici

– Sarbatori la care trebuie sa participi

Anual toledanii tin sarbatori sau vacante populare cu interes turistic. Asa ca, daca nimeresti una dintre acestea, nu lipsi de la ceremonie! Pastele este principalul eveniment al anului, in care au loc diverse procesiuni, slujbe frumoase si evenimente culturale. Multe biserici si manastiri sunt deschise pentru publicul larg numai in aceasta perioada. Corpus Cristi este o alta sarbatoare care isi are originile in secolul al treisprezecelea. Se formeaza cortegii de credinciosi care parcurg doua trasee kilometrice pe strazile decorate cu copertine colorate.

– Cavalerii spadasini

Au fost odata ca niciodata cavalerii de vita nobila, care aveau pamanturi, paduri, orase si castele. Razboinici neinfricati in manuirea sabiei. Mandri de blazonul purtat. Iar celebrele arme si armuri erau facute de mesterii armurieri din Toledo. Nu se stie cand au inceput toledanii sa mestereasca armuri, insa se presupune ca arta aceasta este la fel de veche ca orasul in sine. Cavaleri din Europa si din Orientul indepartat au venit la Toledo incercand sa afle secretul armelor. Insa incercarile lor au fost zadarnice…

– Pe urmele lui Don Quijote

Consiliul Comunitatilor din Castilia-La Mancha a marcat centenarul publicarii primei parti din cartea „Don Quijote” proiectand o serie de rute citate in roman, pe care turistii le pot urma, iar unul dintre drumuri trece si prin Toledo. Asa ca, in urmarirea „nebunului” lui Cervantes, vino in Toledo, cauta o harta si lasa-te ghidata de morile de vant.