Vrei sa te relaxezi în soarele unei insule exotice, dar nu te încanta temperaturile ridicate? Tenerife este destinatia ideala! Desi se afla la doar 300 de km de Africa, insula vulcanica din arhipelagul Canare este taramul primaverii eterne

In aproximativ trei ore de zbor direct din Bucuresti, ajungi la destinatie. Noi am aterizat dimineata devreme, si primele imagini de pe insula au fost plajele cu nisip rosu, selenar, ireal în soarele diminetii. Spectaculos, dar nu se prea potrivea cu imaginea de insula exotica, verde, pe care o aveam în minte.

Gresit, sa nu uitam totusi ca este o insula de origine vulcanica! Oazele de verdeata sunt, în general, cele îngrijite ca sa reziste, în preajma hotelurilor sau în parcuri amenajate. Pentru ca în Tenerife ploua rar, o data la cateva luni sau chiar mai mult. Ceva mai tarziu am descoperit si plajele cu nisip fin ca matasea, doua dintre cele mai cunoscute fiind Playa de Las Americas si Los Cristianos. Si paradisul numit Loro Parc.

La înot cu delfinii

Tenerife este un amestec de roca vulcanica, plaje cu nisip fin, palmieri si cactusi de dimensiuni impresionante, munte si ocean. Aici se gaseste cel mai înalt punct al Spaniei, vulcanul Teide, cu o înaltime de 3.718 m deasupra nivelului marii si aproximativ 7.000 m fata de fundul oceanului.

Vulcanul face parte din Parcul National din Santa Cruz de Tenerife. Se poate urca pe munte cu telefericul de la 2.350 m pana la 3.555 m, în statiunea numita La Rambleta. Urcatul pe jos pana în varf este posibil numai cu un permis special de la administratia Parcului National. Desi este un vulcan activ, e un punct de atractie pentru mai toti turistii care ajung aici.

Cand revii la nivelul oceanului, te poti bucura de snorkeling, diving sau plimbari cu catamaranul în larg, pentru a admira de aproape delfinii si balenele. E pacat sa ratezi o astfel de experienta, însa ia-ti cu tine pastile pentru rau de miscare! Peste 80% din pasagerii de la bord au avut rau de mare. Daca insa te simti bine si stii sa înoti, ai ocazia sa te balacesti în apele oceanului cand catamaranul opreste.

Privelistea este senzationala, dincolo de aripioarele de balene sau delfini. În cea mai mare parte a traseului catamaranului, urmareste linia tarmului cu stanci salbatice, înalte, care se prabusesc în mare. Poti alege o excursie de patru ore si jumatate sau una de doar doua ore. Aventura pe apa poate continua apoi la Siam Parc, un parc de distractii acvatice cu decor de poveste. Traseele sunt creative si organizarea, foarte buna.

Biserica din Candelabria

Adaposteste o statuie in stil gotic a Fecioarei din Candelaria, venerata de bastinasi inca de la sfarsitul secolului al XIVlea.
Biserica a fost construita in primele decenii ale secolului al XV-lea, la ordinul celui de-al doilea guvernator din Tenerife: Pedro Fernando de Lugo.

Loro Parc, un altfel de parc

Daca la gradina zoologica sau la circ ai, de cele mai multe ori, senzatia ca animalele nu sunt fericite, la Loro Parc nu e cazul. Custile sunt de fapt replici ale mediului natural în care traiesc speciile respective. Si, de multe ori, nici macar nu vezi garduri despartitoare. De exemplu, zona în care este gazduit tigrul alb este despartita de public doar de cursul unei ape si de stanci masive.

În Loro Parc vietuiesc peste 300 de specii diferite de pasari, gorile, cimpanzei, tigri, ja guari, broaste-testoase gigant, orci, pinguini sau papa gali. Multi papagali, de toate marimile si culorile. De fapt, loro înseamna papagal. De cateva ori pe zi ai ocazia sa vezi incredibile spectacole de dresura de orci, delfini, foci sau papagali. N-ai cum sa nu fi fascinata de acest parc cu animale din Puerto de la Cruz. Ca sa ajungi aici ai de mers cam o ora cu unul dintre autocarele dedicate. Iar daca vrei sa vezi insula dincolo de punctele turistice principale, cu 35-40 de euro pe zi, poti închiria o masina.

Bine de stiut

Insulele Canare apartin, din punct de vedere administrativ, de Spania, iar geografic, de Africa. Teneri fe este cea mai mare dintre cele sapte insule Canare din Oceanul Atlantic, cu o lungime de 80 km, o latime de 50 km si o suprafata de 2.035 km². Insula Fuerteventura se afla cel mai aproape de Africa, la circa 100 km. Cea mai mica insula se numeste Roque del Oeste, fiind, de fapt, numai o stanca de langa insula Graciosa. Cea mai mica insula locuita este Isla de los Lobos; aici traieste o singura familie