Unul dintre cele mai frumoase si importante obiective turistice de pe valea raului Prahova, mai exact din statiunea Sinaia, este Castelul Pelisor. Situat in curtea Castelului Peles, chiar in apropierea acestuia (pe Aleea Pelesului la numarul 2), Castelul Pelisor a detinut importanta titulatura de resedinta de vara a celui de-al doilea rege din dinastia Hohenzollern, si anume regele Ferdinand. Turistii care viziteaza Castelul Pelisor trebuie sa stie ca in timpul sezonului estival, adica intre 15 Mai si 15 Septembrie, acesta poate fi vizitat de Marti si pana Duminica intre orele 09:00 si 17:00, ultimul grup intrand la ora 16:15. Iar in timpul sezonului de iarna, adica intre 15 Septembrie si 15 Mai, acesta poate fi vizitat Miercurea intre orele 11:00 si 17:00, iar de Joi si pana Duminica intre orele 09:00 si 17:00.

Urmandu-se planul arhitectului ceh Karel Liman, Castelul Pelisor se construieste intre anii 1899 si 1902, iar decorul este realizat de catre artistul vienez Bernhardt Ludwig. Arhitectura exterioara se remarca prin elementele de tip “Fachwerk”, acestora insa le-au fost adaugate si elementele romanesti de tipul celor doua turnuri acoperite cu olane de gresie colorata (exact ca si turlele bisericilor din zona Bucovinei). La doar un an dupa finalizarea constructiei, adica incepand cu anul 1903, Castelul Pelisor devine resedinta de vara a principilor mostenitori Ferdinand si Maria. Artistul Bernhard Ludwig realizeaza mare parte din mobilierul si decoratiunile interioare, acestea indica un spatiu rezidential prin existenta: cabinetelor de lucru, a capelei si a camerei de aur, iar inovatiile artistice aduse sunt cele care marcheaza inceputul secolului XX.

Regina Maria, cunoscuta si drept “regina tuturor romanilor”, a contribuit la decorarea interiorului acestui castel, astfel fiecare camera prezinta particularitati aparte si ilustreaza personalitatile reginei. Pe langa stilul “Arta 1900”, geometrismul Modern Style-ului, cuiburile aurite si epurarea severa a liniilor, decorarea interiorului castelului include si elemente de arta romaneasca (compartimentarea spatiului in plan orizontal, ocnitele din Valea Prahovei, divizarea spatiului cu ajutorul elementelor brancovenesti). In ceea ce priveste exteriorul castelului, acesta aminteste despre stilul traditional al burgurilor germane din perioada Renasterii tarzii. Lemnul din structura constructiei intregului castel este pus in valoare ca si un element decorativ, atragand astfel atentia chiar si din departare.

In comparatie cu “fratele mai mare” si anume Castelul Peles, Castelul Pelisor are doar 99 de incaperi, cu 61 mai putine. Decorat pentru a fi o resedinta princiara, castelul Pelisor poarta amprenta reginei Maria, o personalitate importanta si puternica. Cea mai importanta incapere din Castelul Pelisor este reprezentata de “Camera de aur”, aceasta fiind si incaperea pivot a acestuia. Aici se regaseste emblema orasului Nancy (capitala Art-Nouveau-lui, adica a Scotiei), locul natal al reginei Maria, emblema care se regaseste pe peretii din stuc aurit care poarta frunze de ciulini. Luminatorul de pe plafon are forma unei cruci celtice suprapuse peste discul solar, acesta filtreaza frumos lumina astfel incat mobilierul decorat cu elemente celtice si bizantine este bine pus in valoare.

Un farmec aparte il are “Dormitorul de aur”, aceasta incapere a fost realizata dupa planurile si desenele reginei, impresionand prin mobila sculptata in lemn de tei aurit, dar si prin peretii decorati cu frunze de ciulini (aceste frunze reprezentau pentru regina locul natal, emblema Scotiei). Piesele de mobilier sunt realizate in anul 1909 chiar in Atelierele de Arte si Meserii de la Sinaia, iar elementele decorative poarta antrelacul de inspiratie celtica si elementul zoomorf bizantin. Apartamentul reginei Maria are integrata si “Capela”, un spatiu placat cu marmura de Ruschita. Accesul in Capela se face printr-o arcada aurita de coloane care poarta o inscriptie emblematica, iar vitraliile decorate cu antrelacuri filtreaza lumina intr-o maniera unica, fascinanta. “Biroul reginei Maria” este de asemenea decorat dupa planurile acesteia, aici putem observa coloanele brancovenesti, caminul specific interioarelor romanesti, dar si mobilierul din care se remarca masa pentru corespondenta si scaunele care sunt imprimate cu simbolurile reginei (crinul si crucea gamata).

Castelul Pelisor

“Holul de onoare” este lambrisat cu casetoane facute din lemn de stejar, acesta se distinge prin simplitate si rafinament si impresioneaza prin luminatorul care este impodobit cu vitralii (un element de arhitectura specific anilor 1900). Acest hol a fost decorat in stilul holului central al Castelului Cliveden House din Anglia, iar portretul reginei Maria realizat de catre pictorul Philipp de Lazlo (anul 1924) ofera un plus de farmec acestuia. Solemnitatea este cuvantul principal care descrie “Biroul regelui Ferdinand”, apartamentul regelui este format din cabinetul de lucru si dormitor. Aici biroul din lemn de nuc este placat cu trei panouri sculptate care infatiseaza castelele Peles si Pelisor, dar si Foisorul. Intregul mobilier al acestui birou este realizat in stilul neo-Renasterii germane si este facut in Atelierele de Arte si Meserii din Sinaia, de catre Martin Stohr.

“Camera de joaca a copiilor” este de asemenea una dintre incaperile importante ale Castelului Pelisor. Aici se distinge mobilierul din nuiele care este vopsit in alb, mobilier care transpune spiritul si universul copilariei in cea mai pura si naturala maniera. Incaperile acestui castel au jucat un rol important in cresterea printilor mostenitori, astfel aici au trait: Carol (care urma sa devina regele Carol al II-lea), Elisabeta (regina Greciei), Marioara (regina Iugoslaviei), Nicolae (regent al Romaniei), Mircea si Ileana. Colectia de arta decorativa care apartine stilului Art-Nouveau (artisti precum: fratii Daum, E. Galle, J. Hoffmann, L.C. Tiffany) este de asemenea gazduita in incinta Castelului Pelisor. Nu trebuie omis nici manuscrisul – pergament pe care regina Maria il daruieste in anul 1906 regelui Ferdinand. Aceasta opera este chiar creatia reginei si in aceasta categorie intra si cele cateva acuarele care reprezinta crini.

Sub genericul “Tinerimea artistica” este grupata miscarea condusa de regina Maria, miscare ce inglobeaza arta plastica a artistilor romani aflati la inceputul carierei, adica artistii pe care regina ii sustinea. Istoricul american Hannah Pakula o numea pe regina Maria: o “romantica intarziata a vremii”. Aceasta este cea care reuseste sa imprime intregului castel o atmosfera unica prin eclectismul (alegerea ideilor dorite din fiecare stil) de care aceasta a dat dovada. Domeniul Regal de la Sinaia cuprinde pe langa Castelul Peles si Castelul Pelisor si: Foisorul, Uzina Electrica, Vila Sipot, Vila Regelui Ferdinand din Stana Regala, Grajdurile, Economatul, Casa Corpului de Garda, Casa Cavalerilor, Casa Gradinii si Casa de Vanatoare.