La poalele masivului Caraiman, turistii vor descoperi Manastirea Caraiman o frumoasa manastire ortodoxa care apartine de statiunea Busteni. Pentru a intelege istoria formarii acestui maret lacas de cult turistii trebuie sa cunoasca macar o parte din viata parintelui Gherontie Puiu, cel care a facut posibila constructia acestei manastiri. Turistii care doresc sa viziteze Manastirea Caraiman trebuie sa ajunga pe strada Palanca la numarul 24, sa urmeze drumul care duce spre telecabina din Busteni, iar de aici pe partea stanga trebuie sa urmeze indicatorul care duce spre manastire. Din loc in loc poteca este prevazuta cu dale din piatra, aceasta trece chiar pe sub coroanele intunecate ale brazilor si ajunge apoi in poiana luminoasa a manastirii, care ofera o imagine de neuitat asupra masivului Caraiman.

Conform spuselor si credintei calugarului Gherontie Puiu, Maica Domnului a fost cea care i-a calauzit pasii in viata inca de la nastere, dar si cea care l-a ajutat sa isi gaseasca scopul in viata. In fiecare moment dificil din viata calugarul a primit ajutorul divin al Maicii Domnului, aceasta aratandu-i-se in vis si protejandu-l in misiunea sa, aceea de a inalta o manastire. Astfel calugarul a trait timp de zece ani ca si un sihastru, intr-o pestera, tot la sugestia Maicii Domnului din vis, mai exact pana in vara anului 1970. In fiecare noapte din acesti 10 ani calugarul privea spre crucea de pe Caraiman si isi propunea inaltarea unei manastiri din curtea careia sa poata admira masivul. Calugarul se intoarce dupa 30 de ani, mai exact dupa Revolutia din anul 1989, la Manastirea Neamt, iar monahii de aici il recunosc si il ung monah. Chiar daca nu facuse decat patru clase (in satul natal), calugarul se inscrie la seminar.

Timp de o saptamana a fost diacon, apoi in anul 1992 este uns ca si preot de catre episcopul locului, deoarece trecuse de varsta mantuitorului Hristos. Trei ani mai tarziu chiar in timpul unei spovedanii, preotul Gherontie Puiu sufera un atac cerebral (se afla la Manastirea Cetatuia din Iasi). In urma acestuia nu isi mai poate misca jumatate din corp, este internat la spitalul din Tatarasi unde sta timp de trei luni de zile si apoi este mutat la sanatoriul din Sinaia. Chiar daca medicii care l-au ingrijit i-au comunicat ca doar dupa cativa ani de zile se va vindeca, parintele Gherontie Puiu nu petrece decat o singura noapte in sanatoriul din Sinaia. Atunci i s-a aratat din nou Maica Domnului care i-a amintit scopul acestuia, acela de a ridica o manastire. Tot atunci i se indica si locul exact al constructiei, “… un brad cu sase ramuri, langa o apa curgatoare, pe un plai de unde se vede marea cruce la care te-ai jurat”. Calugarul descopera astfel Poiana Palanca, aceasta corespunde exact descrierilor Maicii Domnului din vis, si astfel incepe construirea unei biserici si a unui lacas de cult pentru calugari.

La inceput calugarul locuia intr-o cabana mica de lemn (anul 1996), cabana era construita in jurul unui brad care fusese retezat de furtuna si in care s-a descoperit chipul Maicii Domnului. Bradul are forma unui policandru urias, acesta are in varf o cruce alba care se aprinde de fiecare daca cand se lasa seara, in acelasi timp cu iluminatul public al statiunii Busteni. Chiar in jurul acestui copac s-a construit un paraclis din lemn, trunchiul bradului este incadrat de catre patru pereti din lemn care sunt impodobiti cu icoane si cu Sfanta Cruce. Manastirea Caraiman poarta hramurile: “Inaltarea Sfintei Cruci”, “Buna Vestire” si “Adormirea Maicii Domnului” si este o manastire de calugari. In data de 30 octombrie 1998 Schitul Caraiman (care apartine de arhiepiscopia Bucurestilor) primeste de la Consiliul Local Busteni o suprafata de 13 000 de metrii patrati, suprafata destinata construirii unui lacas de cult. In anul 2001 Manastirea Caraiman primeste inca 4 500 de metrii patrati, iar in anul 2002 inca 6 000 de metrii patrati.

Locul se sfinteste in vara anului 2000 de catre Preasfintitul Teodosie Snagoveanu, iar Schitul Caraiman primeste hramul Inaltarea Sfintei Cruci. Urmatoarele constructii sunt cele realizate intre anii 2000-2001, adica biserica de lemn care poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, corpul de chilii si Aghiazmatarul. In toamna anului 2001 se sfinteste biserica de lemn de catre episcopul Sebastian Ilfoveanu si se pune piatra de temelie pentru noua biserica de zid care poarta hramul Inaltarea Sfintei Cruci. In continuare se construieste biserica mare intre anii 2002-2007, iar din toamna anului 2007 au inceput sa se construiasca noile chilii. Noul staret al Manastirii Caraiman este parintele ieromonah David Petrovici, acesta continua cu aceeasi dragoste munca parintelui Gherontie Puiu. O caracteristica importanta a acestei manastiri este faptul ca este situata la altitudinea de aproximativ 900 de metri, devenind astfel un lacas de cult situat la una dintre cele mai mari inaltimi din tara.