Atunci cand anumite fapte reale, istorice, se interfereaza cu legenda, rezultatul nu poate fi decat unul invaluit de mister. Si tocmai misterul este cel care transforma castelul Bran in unul dintre cele mai cunoscute si vizitate obiective turistice de la noi din tara.

Atestat documentar inca din secolul al XIII-lea castelul Bran a rezistat cu stoicism in calea timpului si a vremurilor grele, probabil pozitionarea strategica si constructia aproape impenetrabila au fost edificatoare pentru aceasta cetate medievala.

Fortareata din lemn construita de Ordinul Cavalerilor Teutoni (germanul Dietrich) in anul 1212 si cunoscuta sub numele de Dietrichstein este cucerita la sfarsitul secolului al XIII-lea de sasi. Regele Ludovic I de Anjou emite in anul 1377 un act prin care brasovenii aveau dreptul sa construiasca o fortareata medievala din piatra in locul vechii asezari. Scopul acestuia era sa controleze si sa supravegheze pasul Bran iar veniturile necesare intretinerii cetatii proveneau din cele 13 localitati din Tara Barsei pe care regele Ungariei le donase castelului.

Castelanul care se ocupa de conducerea administrative si juridical a cetatii si era comandantul militar al garnizoanei repartizate acolo. In continuare Cetatea Bran se afla in posesia domnitorului Tarii Romanesti Mircea cel Batran, intre anii 1386-1418, apoi a fiului acestuia Mihail I, intre anii 1418-1420. Secuii sunt cei care castiga drepturile asupra cetatii in anul 1419 (datorita regelui Sigismund de Luxemburg), iar intre anii 1441-1446 in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara conducerea cetatii este transferata voievodului Transilvaniei.

Cetatea si domeniul Bran sunt cedate orasului Brasov in anul 1498, astfel in anul 1651 brasovenii devin proprietari asupra acestui important punct strategic. In apropierea castelului, pana in anul 1836 a functionat vama, in acest fel chiar daca cetatea isi pierdea din atributile strategice, ea devenea un important punct administrativ pentru castelan. Revolutia din anul 1848 duce la desfintarea domeniului feudal din zona Branului, castelul ramane in proprietatea orasului Brasov, iar in anul 1877 este ocupat de trupele austro-ungare. In anul 1883 castelul revine in posesia brasovenilor, iar in anul 1888 este folosit de Oficiul silvic orasenesc.

Cetatea este donata in anul 1920 reginei Maria deoarece aceasta sustinuse foarte mult Marea Unire din anul 1918. Aceasta cu ajutorul arhitectului regal Carol Liman, timp de 7 ani restaureaza si amenajeaza castelul, pe care il transforma in resedinta de vara.

Cele mai importante realizari din aceasta perioada sunt: Casa de ceai, se sapa in stanca o fantana adanca de 57 metri prin care castelul primeste apa curenta, o uzina electrica cu turbina ofera iluminatul necesar castelului Fiica reginei Maria, principesa Ileana este cea care mosteneste castelul in anul 1938, insa la sfarsitul anului 1947, din cauza abdicarii regelui Mihai I (fortat de comunisti) aceasta este nevoita sa plece in exil si in acest fel Castelul Bran intra in posesia Statului Roman.

Deoarece o lunga perioada de timp castelul fusese abandonat, in anul 1987 incep ample lucrari de restaurare, lucrari care se termina in anul 1993. Fiul si mostenitorul Principesei Ileana, Dominic de Habsburg primeste in anul 2006 Castelul Bran, insa intre anii 2007-2009 soarta castelului a fost sub semnul intrebarii deoarece Consiliul Judetean Brasov si Casa Regala de Habsburg isi disputau drepturile.

In prezent, fiecare vizitator care se opreste gafaind la portile acestui maret castel se poate bucura de muzeul (deschis in anul 1956) care se intinde pe cele 4 etaje ale castelului. Aici putem admira atat colectiile de ceramica si mobilierul, cat si armele si armurile, bucurandu-ne de interioare care amintesc de perioada interbelica.

Cele mai importante obiecte care au apartinut familiei regale sunt: coroana, sceptrul si pumnalul de argint al Regelui Ferdinand, un acoperamant al patului Reginei Maria si o carte de oaspeti a acesteia, o fotografie-portret a Principesei Ileana (cu semnatura ei), dar si cateva piese de mobilier. De asemenea in una din camerele castelului a fost amenajata camera Bram Stoker, dupa numele scriitorului care a publicat in anul 1897 in Londra romanul Dracula, vampirul din Carpati.

Asadar chiar daca scriitorul nu atribuie o anumita locatie pentru castelul din romanul, Castelul Bran a devenit cunoscut in intreaga lume pentru legenda sangerosului conte Dracula, asociat cu voievodul Vlad Tepes (cunoscut pentru pedepsele aspre, precum trasul in teapa, pe care le aplica celor care incalcau legea). Iar daca vrem sa intelegem pe deplin viata la tara, in curtea castelului exista un mic muzeu al satului care ne prezinta casele traditionale din aceasta regiune (culoarul Rucar-Bran).