Apreciata pentru gazul metan, gazul natural si apele minerale detinute, localitatea Bazna a cunoscut de-a lungul anilor o dezvoltare continua si prospera devenind statiune balneoclimaterica inca din anul 1845. Unul dintre cele mai importante obiective turistice din aceasta localitate este Biserica Fortificata Evanghelica, biserica intrata pe lista monumentelor istorice inca din anul 2010 pentru obiectivele: biserica propriu-zisa si incinta fortificata prevazuta cu turn, bastion si fragmente din turnul de poarta.

Situata in partea nord-estica a localitatii Bazna, Biserica Fortificata Evanghelica este un monument de arhitectura religioasa care, chiar daca a fost construita ca si o cetate, a functionat ca si o biserica si a fost pentru locuitorii din aceasta zona o importanta “calauza” in vremuri de restriste. Pe unul dintre clopotele acestei biserici a fost descoperita scrisa cu majuscule gotice urmatoarea inscriptie: “O Rex Gloriae Veni” care inseamna “O, Rege al Gloriei, vino!”. Astfel constructia acestui lacas de cult poate fi atribuita pentru a doua jumatate a secolului al XIV-lea. Analizand cateva detalii din corul bisericii si din portalul vestic, se poate ajunge la ipoteza care afirma ca inainte de actuala biserica aici a existat o biserica romanica.

Biserica Fortificata Evanghelica se prezinta sub forma unei biserici-sala cu inchidere de forma dreptunghiulara, zidurile acesteia sunt sustinute de contraforturi, bolta situata deasupra salii si a corului are forma semicilindrica (prevazuta cu penetratii si o retea de nervuri din caramida) si se sprijina pe pilastrii (stalp cu sectiune dreptunghiulara care este folosit fie ca si ornament, fie pentru consolidarea unui zid) interiori dispusi de-a lungul zidului.

Pe trei dintre laturile acestei biserici sunt dispuse balcoane baroce, corul are bolta in forma de cruce iar in interiorul acestuia gasim un tabernacol (nisa in peretele sanctuarului sau cutie de argint cu o forma deosebita in care se pastreaza obiectele de cult sau cuminecatura) care dateaza din anul 1504 si care il reprezinta pe un Iisus al Durerii, deasupra exista un arc acolada flancat de pinacluri (coronamentul unui contrafort).

Datand din secolul al XVIII-lea, altarul in stil baroc il are reprezentat pe Iisus in templu si este inconjurat de trei coloane corintice, stranele din cor sunt din anul 1503, in turnul clopotnita regasim trei clopote din secolele XIV-XV, iar orga baroca (1757) si balustrada sunt considerate extrem de pretioase.

Tot in stil baroc a fost realizat in anul 1781 si amvonul, in anul 1873 se darama pana la jumatate un zid de incinta (de 6-7 metri), corul fortificat este dispus pe trei niveluri ultimul fiind folosit pentru straja (demolat insa in 1880), iar acoperisul este asezat direct pe zidul corului. In secolul al XV-lea se construieste o cetate taraneasca fortificata cu palisade (un element de fortificatie de forma unui parapet), in curte fiind biserica.

Aceasta era prevazuta initial cu trei turnuri unul dintre acestea fiind folosit si ca si turn de intrare, era dispusa sub forma unui cerc, iar al doilea zid de incinta este construit in anul 1911 in vederea apararii celui vechi. Construita in anul 1402 in stil romanic si restaurata intre anii 1504-1506 primind aspectul de biserica-hala de tip gotic, acest monument istoric impresioneaza prin nisa sacramentala de piatra intalnita pe zidul nordic al corului (1504), altarul poliptic decorat cu elemente de influenta slovaca intre anii 1430-1440 (care in prezent este expus la Muzeul Brukenthal din Sibiu), strana (secolul XVI), orga baroca, dar si clopotele din bronz ornate cu vartejuri de vita de vie (secolul XVI).