Regatul Cambodgiei se afla in sud-estul Asiei, in vecinatatea Thailandei, Laosului si Vietnamului. Pamantul tropical al tarii este insa inundat in zonele de la nivelul marii de raul Tonle Thom. Cambodgia are un ecosistem fantastic, 23 de impresionante arii protejate, de la plaje, recife de corali pana la zone impadurite cu foioase.

Si chiar daca este o tara saraca, resursele naturale si bogatia biodiversitatii devin un potential insemnat pentru dezvoltarea ecoturismului.

Dar asta se va intampla in timp, pentru ca anii de razboaie si izolarea Cambodgiei au facut ca teritorii intregi sa ramana neexplorate. O vacanta in Cambodgia este o incercare de noi si noi extreme. La temperaturi de 40 grade C, jungla tropicala asuda sub istoria bogata a tarii, presarata de razboaie locale.

CAMBODGIA ROSIE E VERDE

Daca esti genul aventurier, Cambodgia este tara unde sa-ti petreci o vacanta pe care sa nu o uiti intreaga viata. Pentru ca localnicii, timizi, dar dornici de socializare, iti vor indica sa faci drumetii in padurile tropicale, sa asisti la obiceiurile triburilor indigene, sa traiesti cateva momente de salbaticie alaturi de specii rare de plante, animale si pasari, sa cuprinzi plajele si malurile raurilor si sa colinzi cu bicicleta drumurile prafuite si saracacioase ale oraselor.

Exista aici peste 60 de specii de animale salbatice pe cale de extinctie, multe deja disparute din Asia de Sud Est. Printre ele se numara si elefantul asiatic, tigrul, ursul-negru asiatic, pisica-de-mare gigant si rinocerul sumatran.

Intreaga populatie a Cambodgiei este implicata in proiectul ecoturistic, care ofera si locuri de munca pentru cei din comunitatile sarace. Astfel, cu resurse naturale, sunt protejate habitatele speciilor de plante, pasari si animale aflate acum in pericol.

UN PARC NATIONAL DE… VIS

Calatorind prin Cambodgia, ne oprim in dreptul Ream National Park, aflat la 18 km de Preah Sihanouk Province, un oras cu plaje frumoase, unde poti servi din delicatese cu fructe de mare sau poti petrece ore bune la scubadiving ori snorkeling. Ream National Park a fost conceput in 1993, cand, practic, a fost lansat ecoturismul in tara si Guvernul Regal al Cambodgiei a initiat actiuni de protejare a zonelor si vietii salbatice amenintate.

Parcul are 210 kilometri patrati de teren, zone de plaje, paduri de mangrove si jungle tropicale. Poti admira aici peste 150 de spe cii de pasari, dar locul este recunoscut mai ales pentru populatiile de maimute. Cat despre Preah Sihanouk, arata diferit de celelalte orase ale Cambodgiei.

Este oras-port inca din 1950, asa ca a avut timp sa se devolte, sa devina mai urban si mai cosmopolit decat cele din restul tarii, ceva mai sarace. Este un loc de vacanta putin mai exotic, unde se ofera pe plaja doar umbrele, dar unde gasesti restaurante pe acoperisuri, hoteluri si bungalowuri pregatite pentru turisti.

CAPITALA DOAR CU NUMELE

Desi zona de vacanta si distractie se afla in Preah Sihanouk, sa nu uitam sa trecem si prin capitala Cambodgiei, orasul Phnom Penh, un port pe fluviul Mekong. Se spune ca denumirea orasului a fost data dupa numele unei calugarite, Lady Penh, care a vazut plutind pe rau un copac koki, in care erau patru statui de bronz si una de piatra reprezentandu-l pe Buddha.

Templele stravechi de pe aceste teritorii exotice sunt fascinante pentru orice calator.

ISTORIE HINDUSA

Cambodgia ofera si o lectie de mitologie pe care nu trebuie sa o pierzi. Templul Angkor Vat este un lacas in munte, ce se intinde pe 160 de hectare. Pentru ca reprezinta o miniatura a Universului cu cinci turnuri despre care se spune din istoria hindusa ca tineau centrul lumii, fost dedicat lui Visnu, zeul spatiului, unul dintre cei mai mari.

Tot felul de vestigii si monumente iti bucurã privirea la fiecare pas zei ai Indiei. In fata templului se afla o sculptura inalta a lui Naga, pazitorul templului, care intruchipeaza un sarpe pitic.

RAZBOIUL CARE A NASCUT MONSTRI

Istoria Cambodgiei l-a marcat cu greutate pe Pol Pot, dictator cambodgian, considerat criminalul secolului. El a fost declarat responsabil pentru asasinarea, de catre khmerii rosii, care se aflau in subordinea sa, a peste doua milioane de cambodgieni intre 1976 si 1979.

Perioada s-a numit comunismul epocii de piatra, pentru ca au fost desfiintate, printre altele, orasele si banii. In urma acestui genocid a fost infiintat chiar Muzeul Genocidului sau Toul Seng, in locul unde se afla zona de interogatoriu a regimului Pol Pot, iar marginea orasului a fost marcata ca fiind Cheoung Ek- Memorial sau locul unde aveau loc executiile.

La cativa kilometri de capitala se afla mormintele regilor khmeri, adevaratii posesori ai acestui nume, care locuiau la nord-vest de Angkor inca din secolul al IX-lea.