De la faimoasa stramtoare Magellan pana la Punta Arenas in Chile si pana in Ushuaia, Argentina – cel mai sudic oras al lumii, parcurilen naturale de un verde ireal, canalele si insulele neatinse de civilizatie, dar mai ales ghetarii care se prabusesc in apele oceanului te fac sa te gandesti ca te afli pe un taram de poveste.
De altfel, Patagonia este una dintre cele mai putin populate regiuni din lume, formata in cea mai mare parte din stepa.
900.000 DE KILOMETRI PATRATI ARE ACEASTA REGIUNE PITOREASCA DIN AMERICA DE SUD
PARCURILE NATIONALE, PASTRATE NEATINSE
Miracolul florei si al faunei este inca intact in Patagonia. Parcul National Lanin, situat in sud-estul regiunii Neuquen din Argentina, este una dintre cele mai importante arii protejate din zona. A fost infiintat in 1937, cand autoritatile locale au luat decizia de a ocroti biodiversitatea din regiune de actiunea distructiva a oamenilor.
Numele parcului provine de la vulcanul Lanin, aflat la granita Argentinei cu Chile, cel mai inalt varf din regiune. Datorita asezarii geografice, vulcanul Lanin este valorificat de ambele state, fiind inclus atat intr-un parc national argentinian, cat si in Parcul National Villarica, din Chile. Pentru escaladarea muntelui, cele mai populare puncte de plecare sunt Junin de los Andes (Argentina) si Pucon (Chile).
Parcul National Lanin are o suprafata de 412.000 de hectare, din care o parte cu vegetatie de stepa, si o parte acoperita de padure. Pentru ca temperaturile moderate si precipitatiile abundente variaza in functie de altitudine, vegetatia este etajata.
In partea de nord a parcului predomina specia pehuen, un arbore conifer cu trunchi gros si coroana bogata, ce ajunge pana la 45 m inaltime, specie pe cale de disparitie. Nu este singura specie in pericol. Arbori precum rauli, cana colihue si lenga sunt tot mai rari, in ciuda masurilor de protectie. In zona de padure se gasesc si majoritatea speciilor de fauna, multe dintre ele in pericol de disparitie, cum sunt pasarile chucao si huet-huet, o specie de cerb de dimensiuni mici si o specie de vidra.
Padurile de conifere devin mai dese in Parcul National Los Alerces, unde se afla copaci vechi de 3.000 de ani. Toata zona are un peisaj fascinant, cu lacuri inconjurate de dealuri cu paduri si o retea de rauri care izvorasc si se varsa in aceste lacuri.
PENINSULA VALDES
Este o alta rezervatie naturala importanta, trecuta in Patrimonul Mondial UNESCO in 1999. Cu o suprafata de 3.625 km2, peninsula este situata in nord-estul provinciei Chubut, Argentina, de-a lungul coastei atlantice in Viedma Department. Tarmul ei este populat cu lei de mare si elefanti sigilii.
Balenele mari pot fi intalnite in Golful Nuevo si Golful San José. Se aduna aici mai ales in perioada mai-decembrie, pentru a se imperechea si a naste, intrucat apa in golf este mai linistita si mai calda decat in largul marii. Cea mai mare parte a peninsulei este teren arid, cu unele lacuri de sare. Peninsula adaposteste si peste 181 de specii de pasari, dintre care 66 migratoare.
PERITO MORENO, CAPODOPERA A NATURII
Daca nu ai timp sa vizitezi mai multe zone glaciale, mergi macar la Perito Moreno, cel mai faimos ghetar din America de Sud. Este situat la granita dintre Argentina si Chile, la 78 de kilometri de orasul El Calafate, in partea de sud-vest a provinciei Santa Cruz.
Ghetarul are o suprafata de 250 de kilometri patrati si o inaltime medie a ghetii de 74 de metri deasupra nivelului lacului Argentino. Ghetarul Perito Moreno constituie a treia rezerva de apa dulce din lume, si este disputata atat de Argentina, cat si de Chile.
Comment (0)