Vietnamul se intinde pe o suprafata de peste 2.000 de kilometri patrati, in forma de S, de la muntii din partea de nord pana la mlastinile Deltei Mekongului. Muntii, cu o lungime de 1.650 de kilometri, formeaza coloa na vertebrala a tarii, fiind pozitionati aproape paralel cu granitele Cambodgiei si Laosului.

Pe de alta parte, cursul raului Rosu si al fluviului Mekong, ce se intind de-a lungul litoralului cu o lungime de 3.444 de kilometri, dau culoare si viata tinutului. Populatia de 86 de milioane de locuitori a Vietnamului ocupa doar 20% din suprafata tarii, fiind concentrata in cele doua delte ale Raului Rosu si Fluviului Mekong.

DELTA MEKONGULUI, O RETEA ACVATICA UNICA

Aici, raurile, canalele si bratele Marii Chinei de Sud iriga un teritoriu egal cu suprafata Olandei. Canalele inguste sunt strajuite de garduri de palmieri de apa, bananieri, livezi si gradini de bonsai. Dar pietele plutitoare sunt cea mai mare atractie a Deltei. Cea mai colorata si vizitata este cea de la Cai Rang, de langa orasul Can Tho.

UN MUST SEE: REZERVATIILE SI PARCURILE NATURALE

La nord de Delta Mekongului se inalta muntii Truong Son, in provinciile de la nordul orasului Ho Si Min. In trecut, aceste teritorii erau populate cu tigri indochini, elefanti asiatici si rinoceri japonezi, specii pe cale de disparitie din cauza braconajului si a distrugerii habitatelor naturale.

Muntii din partea de sud si centru adapostesc o serie de rezervatii naturale si parcuri nationale spectaculoase. Tot aici se afla si cateva sate ale unor minoritati etnice, o atractie turistica demna de luat in calcul. In centrul tarii, de la Danang la Vinh, muntii se unesc cu marea.

In ultimii zece ani, aici au fost descoperite o multime de specii de mamifere mari, de la antilope saola la muntiacul gigantic. Turismul in Vietnam a luat amploare mai ales in ultimii ani, motiv pentru care tara se afla pe lista importanta a obiectivelor ecologice. Iar guvernul a emis deja legi care ofera mijloacele necesare pentru protejarea culturii locale si a mediului.

ADMIRA ANIMALELE SALBATICE LA ELE ACASA!

Daca iti propui sa vizitezi parcurile nationale, iti recomandam sa-ti angajezi un ghid local. Administratorii parcurilor cunosc habitatul animalelor si te vor conduce spre locurile cele mai pitoresti. Poti incepe cu Parcul National Cuc Phuong. Este primul parc national al Vietnamului, infiintat in 1962.

Se afla la 120 de kilometri de Hanoi si este unul dintre cele mai accesibile locuri in care poti lua contact cu flora si fauna locala. Un important punct de atractie aici este Centrul pentru salvarea primatelor pe cale de disparitie, un proiect ecologic care incearca sa faciliteze inmultirea a 120 de primate, printre care 15 specii de giboni si languri.

Parcul este si habitatul zibetei Owston si al unor specii de nevastuici, vidre si feline mari, salvate de la traficul ilegal cu animale salbatice. Te poti caza la unul din bungalow-urile parcului, pe malul Lacului Mac. Iar cea mai buna perioada pentru a vizita parcul este in sezonul uscat, din octombrie pana in martie. Parcul National Bach Ma se afla in centrul Vietnamului, in provinciile Thua Thien Hue si Quang Nam.

Are o suprafata de aproximativ 37.487 hectare. A fost creat in 1991 si extins in 2008 pentru a proteja centrul celui din urma coridor al padurii ce se intinde din sudul Marii Chinei pana la Muntii Annamite. Muntii stancosi si padurile dese adapostesc o mare varietate de plante si animale.

Aici se gasesc specii rare, atat din nordul, cat si din sudul Vietnamului, astfel incat parcul este recunoscut drept una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate din Indochina. Varful Bach Ma are o inaltime de 1.450 m deasupra nivelului marii si se gaseste la doar 18 km de coasta.

In timpul verii, temperaturile in preajma varfului Bach Ma sunt mai scazute, motiv pentru care, in 1930, a fost construita aici o statiune cu peste o suta de vile. Astazi au mai ramas doar cateva, majoritatea fiind distruse in razboiul cu SUA.

In timpul conflictului armat, trupele americane foloseau zona ca baza aeriana, fapt care a dus la distrugerea unei bune parti a padurii. Parcul este acum habitatul multor specii de plante si animale, unele pe cale de disparitie.

Flora din Bach Ma include 2.147 de specii de plante, adica o cincime din intreaga flora a Vietnamului. 86 dintre acestea sunt specii aflate in pericol de disparitie. De asemenea, peste 500 de specii au potential comercial, fiind plante medicinale.

Fauna este si ea la fel de variata si pretioasa. Oamenii de stiinta au identificat 1.493 de specii, dintre care 132 de specii de mamifere, 358 de specii de pasari, 31 de specii de reptile si 894 de specii de insecte.